Dette glemmer vi på fly og tog

Hadde du klart å glemme igjen kofferten på toget til flyplassen - og først oppdage det på Gran Canaria?

Publisert
Sist oppdatert

- Vi har flere ganger fått telefoner fra utlandet hvor folk spør om vi har kofferten deres. Det er utrolig at det går an å være så sløv, sier Anders ved hittegodskontoret til NSB på Oslo Sentralbanestasjon.

Det er likevel ikke denne gjengangeren han mener er den mest oppsiktsvekkende av historier om hva folk glemmer igjen på norske tog.

- En gang måtte jeg selv ta hånd om en treåring som ble glemt igjen på toget mellom Holmlia og Kolbotn. Moren var så travel med å snakke i mobiltelefonen at hun glemte igjen barnet sitt i toget som fortsatte. Jeg hoppet av på Kolbotn og tok med meg gutten tilbake til Holmlia. Det som var oppsiktsvekkende da vi omsider fant moren med hjelp av politiet, var at hun ikke virket bekymret i det hele tatt, sier han.

Slik pakker du best - tips fra stuerne...

Hvordan kan du glemme denne på flyplassen? Foto: colourbox.com
Hvordan kan du glemme denne på flyplassen? Foto: colourbox.com Vis mer


Savner du en hamster?

Hittegodskontoret på Oslo Sentralbanestasjon har mange gode historier på hva glemske reisende klarer å legge igjen etter seg. Lommebøker og mobiltelefoner er gjengangere, men at høreapparater og gebisser er nesten like vanlig, vil vel forundre mange. Man skulle vel tro at folk merket at de var tannløse eller ikke hørte noe når de gikk av toget?

For ikke å snakke om å glemme kjæledyret...

- Vi har fått inn marsvin, rotter og papegøyer i bur, og en gang ble en hund som ble funnet bundet til et sete levert til kontoret, sier Anders.

Hver uke åpner han og andre ansatte flere bagger som de må gå gjennom innholdet av for å prøve å identifisere eieren. Da dukker også en rekke spesielle håndrekvisitter opp.

- Sexleketøy, våpen av diverse kaliber og mat er det mye av. Det er ingenting som forundrer oss lenger, sier han.

Vi glemmer stadig mer

På akkurat det punktet får han følge av Roger Josefsen ved hittegodskontoret på Oslo Lufthavn Gardermoen.

- Det er en del ting som det er ganske oppsiktsvekkende at folk klarer å glemme. Ta for eksempel rullestoler, krykker, spaserstokker, barnevogner eller pustemaskiner. De som er avhengig av disse tingene burde vel merke at de ikke er der lenger, sier Josefsen.

Hittegodskontoret på Gardermoen er Europas største i sitt slag. Grunnen til dette er at flyselskapene har slått seg sammen om denne servicen i Norge, mens de fleste har individuelle kontorer i utlandet. Josefsen kan fortelle at rundt halvparten av alt som kommer inn på kontoret deres er glemt igjen i fly, resten kommer fra selv flyplassen.

I snitt blir 3.000 til 3.500 gjenstander levert inn på OSL sitt hittegodskontor hver måned. Beskjedne 8-900 blir gjort krav på av eierne.

- Mye av dette er ting man må ta av seg i sikkerhetskontrollen og glemmer igjen i farta, men vi har også mange gjenstander som ikke "bare faller ut av lomma". Kjempekofferter, sykler, musikkinstrumenter i størrelsesorden tuba er ganske vanlig, sier Josefsen.

En av de merkeligste gjenstandene som har kommet inn noen gang, var et hvalbein.
Beinet var 60 til 70 centimeter langt, men hittegodskontoret klarte ikke å finne eieren, selv om ryktene sier at skal ha tilhørt en viss storkjeftet hvalfanger i fra nord.

Dette stjeler vi fra hotellet

Har du for vane å reise med en slik - da er det kanskje du som har glemt den på Gardermoen? Foto: colourbox.com
Har du for vane å reise med en slik - da er det kanskje du som har glemt den på Gardermoen? Foto: colourbox.com Vis mer


Norges ærligste?

- En gang kom en person her med 6.000 norske kroner i kontanter. Pengene fant han i en av minibankene på avdeling utland. En dame hadde tatt med seg kvittering og kort, men glemt pengene i automaten. Han må vel være en av Norges ærligste, spør Josefsen.

Siden lite forundrer de som jobber på hittegodskontoret, ber vi Josefson å ta en runde på lagret når vi har han på telefonen. Han ramser opp noen av de tingene som kanskje kan være litt rart å glemme og ligger i hyllene og venter på eier.

- Bukser, sko, gebiss, vinkelsliper, miksmaster, bæresele til barn, spikerpistol, skrustikke, luftmadrass...

Listen blir lang.

Men en ting vi glemmer igjen, og savner nesten mer enn noe annet, er taxfree-posen.

På flytoget er det de blå og røde posene som blir mest gjenglemt, sier Sverre Høven, kommersiell direktør hos flytoget.

- Når vi glemmer den billige spriten er det krisemaksimering, så da ringes det ganske fort, forteller han.

Se hva folk har glemt igjen på hotellet


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer