Streik i flytrafikken

Dette har du krav på hvis det blir streik

Skal du på pakketur, får du ingenting erstattet.

STREIKEFARE: Fredag morgen kan flere fly bli stående på bakken på grunn av streik blant flyplassansatte. Foto: NTB Scanpix
STREIKEFARE: Fredag morgen kan flere fly bli stående på bakken på grunn av streik blant flyplassansatte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I morgen kan luftfarten bli rammet av streik, har LO Stat og Delta varslet.

Dersom Avinor og de flyplassansatte ikke blir enige om pensjonsavtalen vil 240 medlemmer i Delta og LO Stat tas ut i streik fra klokken 10 fredag morgen.

Men hva betyr dette for de reisende?

Rammede flyplasser

Avinor skriver på sine sider at en streik vil ramme flere av deres lufthavner.

«Ved Stavanger, Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik vil det ikke kunne avvikles trafikk etter klokken 10 fredag morgen. Ved Stavanger vil også offshore trafikken stoppes av en streik. »

De skriver også at selv om din nærmeste flyplass ikke er i streik, så vil du fortsatt kunne merke ringvirkninger.

«Streikeuttaket gir foreløpig ingen konsekvenser for Oslo, Bergen og Trondheim, men forsinkelser i hele nettverket vil oppstå ved en streik.»

Sjekk om ditt fly er rammet av streik.

Kan selv måtte dekke tapet

Du har rettigheter dersom flyet er forsinket, forteller Pia C. Høst, leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

- Du har rett på mat og drikke for reiser innen Norden etter to timer, for turer til Europa etter tre timer og for alle andre turer etter fire timer.

Dersom flyet ditt er forsinket mer enn fem timer, så regner man flyet som innstilt.

- Det betyr at du kan be om pengene tilbake for billetten, ombooking med neste fly eller på et senere tidspunkt. Har du kjøpt tur-retur så gjelder det for hele turen.

MØT OPP: Pia C. Høst i Forbrukerrådet ber reisende om å møte opp på flyplassen selv om det er streik.
MØT OPP: Pia C. Høst i Forbrukerrådet ber reisende om å møte opp på flyplassen selv om det er streik. Vis mer

Men hvis du har bestilt pakketurer eller du har satt sammen en reise selv, så ligger du dårligere an med tanke på erstatning, sier Høst.

- Dette er en hendelse som reisearrangøren ikke kan noe for, men de skal prøve å skaffe alternativ transport.

- Hva hvis du har bestilt flere flyturer som må korrespondere hver for seg, men ikke som en pakke fra charterselskap?

- Når du ikke neste fly må du selv dekke tapet dessverre, sier Høst.

- Prøver å finne løsninger

Reiseselskapet Ving sier til NRK at de skal opplyse alle sine kunder ved en sms i løpet av torsdagen. Her vil de reisende få informasjon om hva som skjer med den konkrete reisen de har bestilt.

– Vi jobber nå med alternative løsninger. Dette handler om utreise fra andre flyplasser som ikke berøres av streiken, sier Røhr Staff.

Fredag og lørdag har charterselskapet sju flyginger fra Stavanger og én fra Haugesund til blant annet Gran Canaria, Mallorca, Split i Kroatia, samt destinasjoner i Tyrkia og på Kreta.

Høst i Forbrukerrådet sier at det beste er å møte opp på flyplassen til angitt tid.

- Følg med om din flyplass er rammet. Møt opp hvis du ikke har fått annen beskjed. En streik kan fort bli avblåst. Har du ikke fått beskjed om at flyet ditt er innstilt, anbefaler vi deg å møte opp på flyplassen som vanlig, sier Høst.

Dersom du er rammet, har Forbrukerrådet laget en tjeneste som raskt skal gi deg en oversikt over hva du har krav på.

– Flyrettighetene er kompliserte å forholde seg til. Vi har derfor laget en tjeneste som enkelt lar deg sjekke dine rettigheter. Tast inn reisen, årsaken til hvorfor flyet er forsinket eller innstilt, og vips så vet du hva du har rett på, sier Høst.

Sjekk dine rettigheter her.

Avinor skriver på sine sider at både nettsiden og Facebook-sidene vil bli løpende oppdatert. Så fort resultatene fra meklingen er klare, vil det bli oppdatert. Dette kan tidligst skje kvelden 28. juni. Meklingen kan også fortsette på overtid, altså utover natten til 29. juni.

For informasjon om din reise ber Avinor reisende om å kontakte sine flyselskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer