Dette har du krav på hvis flyet innstilles

Rammer snøkaoset i Europa din flytur? Se hva du har rett på.

Foto: Knut Moberg
Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skulle ikke mer enn et par kraftige snøbyger til før det ble kaos ved Europas flyplasser. Helgens unntakstilstand fortsetter utover denne uken, som er den store utfartsuken i forbindelse med julen. Moro.

Dersom du skal fly innenlands, kan vi berolige deg med at innenrikstrafikken i skrivende stund går som normalt. Vi nordmenn er jo vant med snø og vintervær, så det stanser ikke flytrafikken. Men skal du fly utenlands, bør du straks sjekke med flyselskapet ditt hva som er utsiktene. Hvis du skal mellomlande et sted i Europa, for eksempel London, Brüssel, Amsterdam eller Frankfurt, bør du belage deg på at det ikke går som smurt.

Vi krysser selvsagt fingrene for at alle som skal avgårde på juleferie kommer vel frem, men skulle det være kluss med avgangen din, så bør du lese rådene under.

Hvilke rettigheter har du dersom du ikke kommer deg avgårde som planlagt?

Forbrukerrådet har publisert en guide som forklarer dette. Her ser du i korte trekk hva du har krav på:

  • Dersom flyvningen er mer enn to timer forsinket, eller kanselleres så du må vente på en senere avgang, har du krav på forpleining. Det betyr at flyselskapet skal tilby mat og drikke, eller dekke dine utgifter til dette. Det betyr ikke at du kan gasse deg med en en eksklusiv middag i østersbaren. Forpleiningen skal stå i rimelig forhold til ventetiden. Kontakt personalet og hør hvordan de løser dette. Noen ganger får du utdelt kuponger du kan kjøpe mat for, andre ganger blir du bedt om å ta vare på kvitteringene og sende dem inn til flyselskapet i etterkant. På lengre reiser vil forpleiningsplikten først inntre hvis flyet er tre eller fire timer forsinket (dette avhenger av reisens lengde).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer