Det er trange tider for mange av oss, med prisstigning og rentehevinger.
På tross av dette skal mange på utenlandstur i år.
Imidlertid er det noen som angrer seg, ettersom beltet strammet seg til, men beskjeden fra forsikringsselskapene er klare.

Advarer: - Vær oppmerksom
Holder ikke
- Forsikringen dekker uforutsette hendelser, som sykdom, skader eller dødsfall. Ikke at noen har fått «kalde føtter» på grunn av økonomi, sier kommunikasjonsdirektør i If og Europeiske Reiseforsikring, Andreas Handeland til DinSide.
Flysmart 24 omtalte saken først.
Hos Gjensidige sier kommunikasjonssjef Bjarne Arni Rysstad til Flysmart24 at selskapet ikke har merket noen økning i henvendelser fra folk om hvorvidt betingelsen på reiseforsikringen dekker det å kunne droppe en bestilt reise
- Vi merker ikke noe til det, og vårt inntrykk er at de aller fleste er klar over at dårlig økonomi ikke er avbestillingsgrunn, sier Rysstad til flysmart24.
Hos Europeiske kan Handeland fortelle at de har fått spørsmål om dette.
- Det er ikke veldig vanlig, men det skjer med jevne mellomrom. I høst og tidlig vinter dukket spørsmålet opp hos folk som vurderte å si opp enkelte forsikringer, for å spare inn på utgiftene.
Han forteller at de ved slike henvendelser tar en gjennomgang med kunden for å eventuelt nedjustere dekningen noe, framfor å si opp forsikringen.
- Det er forståelig at folk vil spare, men om vi hadde dekket kostnader der man dropper ferien på grunn av økonomi, så hadde den vært vesentlig dyrere.
Rekkefølge
En annen viktig ting, er å gjøre ting i riktig rekkefølge.
- Hovedregelen er enkel. Du må kjøpe reiseforsikring før reisen starter, har Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende tidligere sagt til DinSide.
Noen ganger kan det komme ting i veien som gjør at reisen ikke går som planlagt. For eksempel at du eller noen i din nærmeste familie kan bli syke, slik at turen må avlyses.
- Du får ikke dekket avbestilling hvis reisen var helt eller delvis betalt før reiseforsikringen ble kjøpt, hvis ikke du nylig har byttet selskap og tidligere selskap også dekker avbestilling.
- Avbestilling er heller ikke dekket hvis reiseutgiftene er betalt etter at hendelsen som førte til avbestillingen skjedde eller hvis du hadde begynt reisen før den ble avbestilt.

Slår syden-alarm
Har du bestilt og betalt en reise før UD innfører et reiseråd av typen vi ble godt kjent med under pandemien, er reisen likevel dekket.
- Har du en helårs reiseforsikring, som de fleste av kundene våre har i dag, er ikke dette en problemstilling du trenger å tenke på. Da er du dekket fra du forlater hjemmeadressen din, også på fritida, fortalte Slettemoen nylig.
Om man har bestilt såkalt pakkereise, skal man imidlertid kunne avbestille denne mot et rimelig administrasjonsgebyr fram til det er 42 dager igjen til avreisedøgnet starter. Dette ifølge Pakkereiseloven.
Avbestiller man seinere enn dette, fram til det er 15 dager til avreise, kan man få refundert innbetalt beløp, minus depositum.
Avbestiller man etter dette har man ingen krav til refusjon.