Flykaos

Dette kan du glemme

Du har ikke samme rettigheter når flyet kanselleres på grunn av dårlig vær.

DÅRLIG VÆR: Flytrafikken rammes etter store problemer med vinterværet. Da bør du kjenne til reglene og rettighetene dine. Foto: Odd Roar Lange
DÅRLIG VÆR: Flytrafikken rammes etter store problemer med vinterværet. Da bør du kjenne til reglene og rettighetene dine. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tusenvis av flypassasjerer er rammet av vintervær og stengte flyplasser i London. Både Heathrow, Stansted og Gatwick har store problemer og kansellerte fly.

Og mange opplever store vansker med i det hele tatt å komme seg til flyplassene. Glatte veier og kaos og problemer for togtrafikken har gjort det umulig å komme seg hjem for passasjerer som har vært på juleshopping i London.

Kulde og tåke

Et stort antall nordmenn er «strandet» i London og vet foreløpig ikke når de kommer seg hjem.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Bitende kulde, tåke og snøfall har gjort flyværet umulig for en rekke selskap.

Men hva skal du gjøre - og hvilke rettigheter har du dersom flyet blir kansellert grunnet værforholdene.

Du har gode rettigheter, men litt færre enn når en kansellering skyldes tekniske feil, manglende fly eller problemer knyttet til for få ansatte i flyene.

Aller først: Ikke ta sjansen på ikke å møte opp på flyplassen, selv om du tror at flyet ikke går. Følg beskjedene du får fra flyselskapet.

Dersom du har kjøpt billetten fra et reisebyrå eller en såkalt søkemotor, må du sørge for at flyselskapet har telefonnummer og epostadressen din. Dette gjør du ved å bli medlem og registrere deg via flyselskapenes bonusprogram.

Reglene

Hvis flyet blir innstilt, skal flyselskapet tilby deg tre følgende alternativer:

1. Tilbakebetale billettkostnaden for den del av reisen du ikke får benyttet.

2. Ombooke deg slik at du kommer frem til bestemmelsesstedet så snart som mulig.

3.Ombooke deg til et senere tidspunkt etter ditt ønske, på tilsvarende vilkår som opprinnelig billett.

Du har valget mellom å kreve heving av avtalen eller omruting, uansett årsak til at flyet blir innstilt. Dersom du velger å få tilbakebetalt billettkostnaden, må du være oppmerksom på at du ikke kan kreve at flyselskapet sørger for ombooking eller forpleining.

Mat og drikke

Dersom du velger omruting, skal flyselskapet sørge for at du får tilbud om mat og drikke i ventetiden.

Hvis overnatting blir nødvendig, skal du i tillegg få innkvartering på hotell og transport mellom flyplassen og hotellet. I tillegg har du rett til å få dekket utgifter til telefonsamtaler. Men det siste er ofte ikke så relevant da de fleste bruker sin egen mobiltelefon.

Det kan være smart å legge ut for hotell og forpleining på egen hånd, og heller kreve refusjon senere. Ikke gå for luksus, men et nøktern, bra valg.

Ingen kompensasjon

Mange kjenner til kravet om såkalt EU-kompensasjon ved innstilte fly.

Men retten på kompensasjon gjelder imidlertid ikke dersom innstillingen skyldes ekstraordinære omstendigheter, slik som værforhold og uforutsette sikkerhetstiltak.

Har du hatt dokumentert økonomisk tap som er større enn den standardiserte kompensasjonen, kan du vanligvis kreve erstatning for dette. Dette forutsetter at årsaken til innstillingen ligger innenfor flyselskapets kontroll. I tillegg må det påførte økonomiske tapet være en sannsynlig følge av innstillingen.

Kvitteringer

Men været kan selv ikke flyselskapene gjøre noe med, så her kan du ikke regne med noen ekstra kompensasjon.

Ta uansett vare på alle kvitteringer. De kan komme til nytte ved en senere anledning, dersom flyselskapet eller reiseforsikringsselskapet ber om det.

Kravet om nye billetter, dekning av mat og drikke og overnatting skal rettes til flyselskapet du reiser med. Vær klar over at flere flyselskap tilbyr ekstra verdifull erstatning dersom du tar i mot en voucher i stedet for kontanter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer