Reisetipset

Dette kan du stjele

Hva kan du ta med deg fra hotellet og hva må du la ligge?

HVA ER LOV: En gave fra hotellet står ofte godt merket på bordet. Er du i tvil så er det helt ok å spørre. Foto: Odd Roar Lange
HVA ER LOV: En gave fra hotellet står ofte godt merket på bordet. Er du i tvil så er det helt ok å spørre. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det akseptabelt å ta med en fin kleshenger fra hotellet med seg hjem? Eller, kan du pakke inn vinflaska i hotellets håndkle for deretter å legge det hele i kofferten?

Er det tyveri eller er det akseptabelt?

Det er sikker flere enn meg som har lurt på om det er lov å ta med hotelltøflene eller badekåpa fra hotellet?

Nå gir vi deg fasiten. Og her er lista du kan pugge før ditt neste hotellopphold.

SMARTE HOTELLTIPS: Det er veldig irriterende når man ikke får det helt mørkt på hotellrommet, og når man forsover seg til hotellfrokosten, men ikke fortvil! Vi har løsningen på alle disse problemene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Hva stjeler hotellgjestene?

Siri Løining er en av landets fremste hotelleksperter og deler sine beste tips.

- Tidlig i min hotellkarriere jobbet jeg på et hotell på Gardermoen. Hotellet hadde bare én etasje og alt var derfor på bakkeplan. Jeg fikk en telefonsamtale fra Jessheim taxi som kunne meddele at han hadde en angrende gjest i baksetet - med en TV som tilhørte hotellet.

NEI, LA DEN STÅ: Ikke ta med deg tv-en, pynteputer, eller kaffemaskina hjem. Foto: Odd Roar
NEI, LA DEN STÅ: Ikke ta med deg tv-en, pynteputer, eller kaffemaskina hjem. Foto: Odd Roar Vis mer

Han hadde klatret ut av vinduet med hotell-TV-en og inn i en forhåndsbestilt taxi. Da taxisjåføren fortalte at TV-apparatet ikke ville fungere hjemme hos ham fordi den var kodet, så bestemte mannen seg for å returnere fjernsynet i håp om at han ikke skulle bli anmeldt.

Gardinene som forsvant

En annen gjest gikk langt for et par gardiner.

- Jeg jobbet i Bern på et ærverdig hotell hvor en gjest stjal gardiner fra en junior-suite. Det ble selvsagt oppdaget av renholdspersonalet dagen derpå, men gjesten hadde bodd under et falskt navn og hadde forhåndsbetalt rommet med kontanter, og var ikke å få tak i, forteller Løining som har konseptutviklet flere av landets fremste hotell.

EKSPERT: Siri Løining er en av landets fremste hotelleksperter. Foto: Privat.
EKSPERT: Siri Løining er en av landets fremste hotelleksperter. Foto: Privat. Vis mer

Men tyvene har fått dårlige «arbeidsvilkår» på hotellene.

- I dag tar de fleste hoteller ikke imot kontanter og rommet er ofte knyttet opp til et kredittkort som det tas en autorisasjon på. Så det ville kanskje ikke fungert like godt i dag.

Dette stjeles

- Min erfaring er at jo dyrere hotellene er, jo mindre stjeles det. Men det er ofte ting som er gjentakende.

Folk pakker inn sko, toalettartikler, glass, eller andre ting som kan knuses inn i putetrekk, sko- og skittentøyposer. Dette er årsaken til at mange hoteller må gå bort fra tekstilposer og over på papp- eller nedbrytbar plast som et rimeligere alternativ, sier Løining og fortsetter:

- Pynteputer, morgenkåper, pledd, kaffekopper, glass, skojern og kleshengere er alle ting som folk tar med seg.

Det vil kanskje overraske noen når de får vite at gjester tar med seg batteriet fra fjernkontroller.

- Det synes jeg er ganske utrolig.

Jukser med minibaren

- Det er også enkelte pyntegjenstander som aldri får være i fred. Et av Oslos mest kjente hoteller hadde en ettertraktet bronsesko fra Tom Dixon. Den ble stjålet ved et par anledninger så hotellet måtte til slutt lime den fast i bokhylla, forteller hun.

GAVE: Slike kan du ta med hjem, selv om du ikke har åpnet dem først. Foto: Odd Roar Lange
GAVE: Slike kan du ta med hjem, selv om du ikke har åpnet dem først. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Du har også de som ikke får nok av frokostbuffeten og pakker med seg nistepakke for resten av dagen til familien eller seg selv. Eller de prøver å få seg en gratis drink i minibaren og etterfyller en øl med vann og setter på korken.

- Med dagens teknologi er det vanskeligere for gjester å stjele noe fra hotellene, så la oss håpe det ikke er like mye som det var før, fortsetter Siri Løining.

Hotellene er også blitt flinkere til å informere gjestene med en prisliste over hva ting koster slik at folk forstår enda bedre at dette ikke kan tas med hjem kostnadsfritt.

- Det er positivt at hotellene nå selger morgenkåper, tepper og toalettartikler i full-size slik at du kan gjenskape hotellstilen hjemme.

- Er det noe du liker, enten en kaffekopp eller et vinglass, er det bedre å spørre personalet om hvor det er kjøpt inn fra slik at de kan hjelpe deg å få litt av hotellfølelsen hjemme hos deg selv, på lovlig vis, avslutter hotellekspert Siri Løining.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om hotellopphold og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer