Dette kan spare deg for mye mas i sikkerhetskontrollen

Avinor tester ut kroppsskannere på Oslo Lufthavn. Det kan bety mindre mas for deg.

SIKKERHETSSKANNERE: Avinor tester ut fire typer sikkerhetsskannere på Oslo Lufthavn. Alle koster fra 1,2 til 1,8 millioner kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SIKKERHETSSKANNERE: Avinor tester ut fire typer sikkerhetsskannere på Oslo Lufthavn. Alle koster fra 1,2 til 1,8 millioner kroner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I disse dager tester de ut fire ulike typer sikkerhetsskannere på Oslo Lufthavn (OSL). De vil kunne erstatte metalldetektorene som alle i dag sluses gjennom. Målet er å se hvordan slike skannere kan bidra til økt sikkerhet - og om det er en type kontroll som kan oppleves som mer behagelig for passasjerene.

- Med en sikkerhetsskanner som dette, slipper du å bli plukket ut til ekstra kontroll, og du kan beholde skoene på, sier Para Paranthaman, securityinspektør i Avinor til Dinside.

Les også: Skokontroll er det flypassasjerer misliker mest

Du slipper full manuell kroppssjekk

Blir det utslag på deg etter en kroppsskanning, vil du fremdeles bli kontrollert.

AVINOR: Det er Avinor som står bak testene. Hva de lander på i sin konklusjon, vil styre hva som gjøres på alle Avinors flyplasser. Para Paranthaman er sikkerhetsinspektør i Avinor, og testansvarlig for uttestingen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
AVINOR: Det er Avinor som står bak testene. Hva de lander på i sin konklusjon, vil styre hva som gjøres på alle Avinors flyplasser. Para Paranthaman er sikkerhetsinspektør i Avinor, og testansvarlig for uttestingen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Men da er det kun det området der skanneren ser at det kan være noe, som blir sjekket.

Dette i motsetning til slik det er i dag, hvor en indikasjon i metalldetektoren medfører en full manuell kroppssjekk.

- De tilbakemeldingene vi har fått så langt, er veldig positive. Jeg grudde meg da vi startet opp, men fra første dag har folk vært utrolig positive, sier Paranthaman.

Vi har testet ut de ulike kroppsskannerne på Oslo Lufthavn. Her kan du se hvordan de virker. Hvilken ville du foretrekke å bruke? Stem i avstemmingen nedenfor til høyre.

Eksplosiver oventil?

Hva er best?

Hvilken type kroppsskanner synes du ser best ut? (Avsluttet)
Skanner hvor du holder armene ned og blir skannet forfra og bakfra(54%) 1198
Skanner hvor du går inn i en boks (40%) 872
Skanner hvor du må snurre rundt din egen akse(6%) 129
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I motsetning til en metalldetektor som kun skanner deg for metall, vil en sikkerhetsskanner av den typen som nå testes ut på OSL også kunne identifisere eventuelle uønskede objekter som ikke er av metall - for eksempel organiske uregelmessigheter.

Skannerne er satt opp etter bestemte kriterier for hvordan kroppen er bygget opp. Dersom skanneren oppdager at vedkommende som blir skannet ikke stemmer overens med de forhåndsprogramerte algoritmene, vil alarmen gå.

Har sikkerhetskontrolløren ved scanneren for eksempel valgt kvinne for scanning, og det i stedet er en mann som scannes, vil det være visse naturlige uregelmessigheter i forhold til anatomien.

- Da vil maskinen vise at det for eksempel er noe mellom beina som ikke skal være der. Eller den kan avdekke om vedkommende har eksplosiver oventil, som ikke naturlig hører hjemme der, sier Paranthaman til Dinside.

Skal du ut og reise med det første, kan du teste ut kroppsskannerne på Oslo Lufthavn. De er samlet helt til venstre i avgangshallen.


Les også: Nektet kroppsskanning - fikk ikke fly

Millimeterbølger

Det er som nevnt fire typer sikkerhetsskannere som er under uttesting. Ingen av dem er røntgen- eller nakenskannere, da dette ikke er lov å bruke innenfor EU/EØS.

Alle som testes ut på OSL, baserer seg på millimeterbølgeteknologi, som fungerer på nesten samme måte som radiobølger: Bølgene sendes ut, og når de treffer kroppen din, sendes de tilbake.

Bildet som kommer opp på skjermen, er av en generisk pepperkakemann - hvor det indikeres områder på kroppen hvor det eventuelt er utslag.

Bildene slettes straks du er ferdig klarert og får gå videre.

Les også: Ikke kast vannflaska før sikkerhetskontrollen

Mulig fra 1. september

Testprosjektet går til midten av mai. Ifølge Paranthaman skal de i løpet av første uken i juni komme med en anbefaling som skal fremlegges for Avinors ledelse, som så vil ta en beslutning om hvilken, om noen, av kroppsskannerne, de vil gå for.

- Hvis de sier ja, kan vi få dem på norske flyplasser fra 1. september, sier Paranthaman.

Han understreker at det er mange ting som kan spille inn, for eksempel at EU og/eller Norge endrer trusselnivå. Dette kan i prinsippet skje når som helst, og kan endre bestemmelser om valg av sikkerhetsutstyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer