Handel på tax-free

Dette kjøper vi på taxfree

Bodylotion og Melkesjokolade er blant bestselgerne på taxfree.

VÆR KRITISK: Forbrukerøkonom Elin Reitan råder deg til å være like kritisk til prisene på taxfree som i vanlige butikker. Hun ber deg også huske at taxfree-shopping kun lønner seg så lenge du kjøper varer du trenger. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix.
VÆR KRITISK: Forbrukerøkonom Elin Reitan råder deg til å være like kritisk til prisene på taxfree som i vanlige butikker. Hun ber deg også huske at taxfree-shopping kun lønner seg så lenge du kjøper varer du trenger. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien nærmer seg, og det betyr utenlandsreise for mange. Enten du flyr sørover eller seiler av gårde med danskebåten, har du mulighet til å handle på taxfree.

Travel Retail Norway (TRN), som drifter taxfreebutikkene på landets største flyplasser, selger varer for 50 millioner kroner i sommermånedene.

Én familie bruker i gjennomsnitt 800 kroner på taxfreehandel, men hva kjøper vi?

Innen kosmetikk-sjangeren er det bodylotion og deodoranter som topper listene, mens sigaretter, snus, italiensk rødvin og fransk hvitvin er andre salgsvinnere.

Men, ikke glem å få med deg kvotereglene før du reiser.

Melkesjokoladen skal med

Her ser du topp fem-listene over taxfree-varene vi kjøper på norske flyplasser om sommeren, først i røyk- og alkoholkategorien:

 1. Skruff (snus)
 2. Prince (sigaretter)
 3. Tommasi (rødvin)
 4. Laroche (Chablis)
 5. Freia melkesjokolade

Som du ser, er ikke vi nordmenn veldig kreative i valg av varer. Vi går for det tradisjonelle og trygge.

En artig tilleggsopplysning er at Underberg, en typisk, liten snappsflaske mange har med seg til fjells om vinteren, selger mest fra taxfreebutikken om sommeren.

Verdensmestere i body lotion-kjøp

Hvis vi ser på varene som selges mest i kosmetikkavdelingen om sommeren, ser listen slik ut:

 1. Biotherm Lait Corporel (body lotion)
 2. Biotherm Baum Corps (body lotion)
 3. Biotherm Pure (deodorant)
 4. Biotherm Homme (deodorant)
 5. Loccitane Almond (dusjolje)

– Vi er faktisk verdensmestere i å kjøpe body lotion. Ingen andre kjøper mer body lotion på taxfree enn nordmenn, sier Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef i TRN.

Taxfree-giganten selger rundt 70.000 liter body lotion i løpet av året, noe som er nok til å fylle 900 badekar.

Der varelista i røyk- og alkoholkategorien ser lik ut ellers i året også, er det større skille i kosmetikksalget. Dersom vi ser på bestselgerne i løpet av året, ser topp fem-listen slik ut:

 1. Boss (deodorant)
 2. Biotherm Lait Corporel (body lotion)
 3. Lancôme Definicils (maskara)
 4. Clarins Instant Light (lip gloss-sett)
 5. Colgate (tannkrem)

– Gjør prissjekk på forhånd

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, påpeker at det kun lønner seg å handle på taxfree dersom du kjøper ting du faktisk har behov for.

Hun råder deg derfor til å lage en liste over ting du trenger, som for eksempel kosmetikk du vanligvis bruker, viner du liker og vet drikkes og eventuelle gaver du må kjøpe. Da er det lettere å unngå impulskjøp.

– Det er lett å gå «bevisstløs» rundt i taxfreebutikken og bare fylle kurven mens du går mot kassen. Du bør være like kritisk til denne som vanlige butikk: Stopp opp og vurder om du virkelig trenger varen før du kjøper, sier Reitan.

Forbrukerøkonomen anbefaler deg også å gjøre en prissjekk på forhånd. Når du ser hva varene du vil kjøpe koster i vanlige butikker, oppdager du kanskje at du ikke sparer så mye på alle varene du hadde trodd. På den andre siden blir det tydelig hvor det faktisk er penger å spare.

– Ofte kan det være lurt å vente med innkjøp til du kommer til bestemmelsesstedet, da de varene du er ute etter kan være billigere der, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer