Syk på reise

Dette kortet må du ha med deg

Trolig lenge før du kan få elektronisk helsetrygdkort.

HELSETRYGDKORT: Verden blir stadig mer elektronisk, men vil du være sikret gratis legehjelp i utlandet, bør du skaffe deg et av disse kortene. Foto: Odd Roar Lange
HELSETRYGDKORT: Verden blir stadig mer elektronisk, men vil du være sikret gratis legehjelp i utlandet, bør du skaffe deg et av disse kortene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Det er snart sommer og ferietid, og skal du på ferie i Europa bør du ha med deg helsetrygdkortet.

Kortet sikrer gratis medisinsk behandling i alle EU og EØS-land, samt Sveits, og alle som er medlem i folketrygden i Norge og statsborger her eller i et annet EØS-land eller Sveits har rett på å få kortet.

Kortene varer ikke lenger enn tre år, og det må være oppdatert. Da vi var inne for å bestille nytt kort i Helse Norge-appen, slo det oss: Hvorfor er det ikke elektronisk?

Det tok ikke Europeiske helsemyndigheter særlig lang tid å få opp en standard for coronasertifikat, hvorfor må vi fortsatt ha et fysisk helsetrygdkort?

- Slik situasjonen på dette området er nå så kan ikke norske EHIC (helsetrygdkort, red anm.) digitaliseres uten videre selv om vi nok ganske enkelt vil kunne finne en god løsning for å gjøre dette her i Norge, for eksempel gjennom Helse Norge-appen, sier Steinar Mathisen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, til DinSide.

Hovedgrunnen til dette er at det kreves en felles avgjørelse på EU-nivå før slike løsninger er lovlig å benytte i henhold til EU-lovverket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.