Syk på reise

Dette kortet må du ha med deg

Trolig lenge før du kan få elektronisk helsetrygdkort.

HELSETRYGDKORT: Verden blir stadig mer elektronisk, men vil du være sikret gratis legehjelp i utlandet, bør du skaffe deg et av disse kortene. Foto: Odd Roar Lange
HELSETRYGDKORT: Verden blir stadig mer elektronisk, men vil du være sikret gratis legehjelp i utlandet, bør du skaffe deg et av disse kortene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Det er snart sommer og ferietid, og skal du på ferie i Europa bør du ha med deg helsetrygdkortet.

Kortet sikrer gratis medisinsk behandling i alle EU og EØS-land, samt Sveits, og alle som er medlem i folketrygden i Norge og statsborger her eller i et annet EØS-land eller Sveits har rett på å få kortet.

Kortene varer ikke lenger enn tre år, og det må være oppdatert. Da vi var inne for å bestille nytt kort i Helse Norge-appen, slo det oss: Hvorfor er det ikke elektronisk?

Det tok ikke Europeiske helsemyndigheter særlig lang tid å få opp en standard for coronasertifikat, hvorfor må vi fortsatt ha et fysisk helsetrygdkort?

- Slik situasjonen på dette området er nå så kan ikke norske EHIC (helsetrygdkort, red anm.) digitaliseres uten videre selv om vi nok ganske enkelt vil kunne finne en god løsning for å gjøre dette her i Norge, for eksempel gjennom Helse Norge-appen, sier Steinar Mathisen, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, til DinSide.

Hovedgrunnen til dette er at det kreves en felles avgjørelse på EU-nivå før slike løsninger er lovlig å benytte i henhold til EU-lovverket.

- Beslutning S2 til EU-forordning 883/2004 er nå gjeldende på området, og det er bare plastversjon av EHIC-kort eller papirversjon av hasteblankett som er gyldige formater av rettighetsdokumentet.

Dette er også formatene norske behandlere må kreve å få framvist per nå dersom en EU/EØS-borger skal benyttes seg av EHIC for helsehjelp i Norge.

Vi er ikke de eneste som har stilt dette spørsmålet, det har også vært oppe til diskusjon i et møte i Administrativ Kommisjon i EU.

- Oppsummeringen er at de er veldig klar på at digitalisering av EHIC krever en sentral avgjørelse i EU, samt at en sentral utarbeidelse av løsning også er nødvendig for å ivareta alle aspekter i en digitaliseringen som faktisk vil påvirke både borgere, behandlere og trygdeinstitusjoner i alle medlemsland;

Det kan ta tid. Ifølge Mathisen er det nedsatt en arbeidsgruppe i EU-kommisjonen som ser på mulighetsrommet på dette området på nåværende tidspunkt.

Kort oppsummert så vil altså en digital EHIC kreve en avgjørelse fra EU og fram til dette foreligger må borgere i alle land fremdeles bestille fysiske kort.

Kortet bestilles på Helse-Norges nettsider, og er gratis. Leveringstida kan ta opptil ti virkedager før du mottar kortet. Så skal du utenlands i pinsen, eller til sommeren, er det smart å snu seg fort rundt.

Det er likevel viktig å huske at kortet erstatter ikke reiseforsikring. Det anbefales derfor å ha reiseforsikring, i tillegg til Europeisk helsetrygdkort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer