Mat og drikke

Dette koster det å spise i familieparkene

Når du først har bestemt deg for hvor du skal dra i sommer, kan det være greit å få en oversikt over lommepenger til mat. Vi har sjekket flere av de store familieparkene i Norge.

MAT OG DRIKKE: Det er ingen hemmelighet at det kan koste en liten slant når du reiser på familie- og fornøyelsesparker. Her er prisoversikten på mat, drikke og underholdning for å gjøre det litt enklere for deg. Foto: Stanislaw Mikulski / Shutterstock / NTB
MAT OG DRIKKE: Det er ingen hemmelighet at det kan koste en liten slant når du reiser på familie- og fornøyelsesparker. Her er prisoversikten på mat, drikke og underholdning for å gjøre det litt enklere for deg. Foto: Stanislaw Mikulski / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du skal av gårde på en av de mange familieparkene i sommer, er det fint å vite hvor mye penger man kommer til å bruke.

DinSide har tidligere laget en oversikt over de ulike inngangsprisene der du kan kalkulere deg fram til hvor mye inngangsbilletten og parkeringen vil koste for deg og hele familien.

Men etter man har betalt inngangsbillett og parkering, er det nok av mat og aktiviteter å hygge seg med. Vi har snakket med familie- og aktivitetsparker rundt om i landet for å gi DinSides lesere en god oversikt over utvalget.

TEST: Dyreparken i Kristiansand tilbyr flere overnattingsmuligheter - vi har testet Abra Havn! Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Hunderfossen Eventyrpark

Hunderfossen Eventyrpark ligger 15 minutter utenfor Lillehammer og baserer attraksjonene sine på eventyrlige fortellinger som for eksempel Asbjørnsen & Moes eventyrverden og Ivo Caprinos eventyrgrotte. Parken har over 60 attraksjoner for alle aldersgrupper.

- Mat og drikke er viktig for prinser og prinsesser som besøker Hunderfossen. Derfor har vi gjennom de siste åra jobbet målbevisst for å bli park-Norges beste på dette feltet, noe Aftenposten var enig i da de testet spisestedene våre i fjor sommer, forteller Espen S. Rønning, markedssjef i Hunderfossen Eventyrpark.

HUNDERFOSSEN FAMILIEPARK: Prinsessa og jenta i parken. Foto: Joakim Mangen
HUNDERFOSSEN FAMILIEPARK: Prinsessa og jenta i parken. Foto: Joakim Mangen Vis mer

Siden det har de pusset opp Askeladden Pizza og forbedret Trollsalen som er park-Norges eneste à la carte restaurant (den ble ikke testet av Aftenposten).

- Trollsalen er et helårstilbud og en viktig grunn til at vår Iskatedral er fullbooket i 2023 for bryllup.

Han forteller at deres spisesteder skal ha fokus på kvalitet, blant annet har de ekstra store pølser, større pommes frites og baker pizzadeiger hver dag.

Pølse: 42 kroner (for ekstra stor grillpølse)
Pizza: Italiensk Pizza fra 173 kroner og amerikansk pizza fra 269 kroner
Pommes Frites: 40 kroner
Burger: 113 kroner med surdeigsbrød
Is/softis: 42 kroner
Brus: 40 kroner (0,4l) og 42 kroner + pant (0,5l)
Kaffe: 30 kroner
Toast: 52 kroner inkludert tortillachips

Billett til et show/forestilling? Vi har tre ulike teateroppsetninger hver dag, disse er inkludert i prisen.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Du som gjest også hjertelig velkommen til å ta med egen mat og vi har gassgriller hvor du kan grille maten din selv, som koster 1 kr per minutt, sier Rønning, sier han og legger til:

- I tillegg er det verdt å nevne at vi har gratis barnemat fra Semper på vårt spisested Solsiden. Her finner du også en mikrobølgeovn dersom du trenger det.

DYREPARKEN: I Dyreparken kan du se på mange spennende dyr. Foto: Dyreparken
DYREPARKEN: I Dyreparken kan du se på mange spennende dyr. Foto: Dyreparken Vis mer

Dyreparken i Kristiansand

I Dyreparken som ligger 12 kilometer øst for Kristiansand kan du gjøre alt fra å se på de fine dyrene, være dyrepasser for en da, dra til Hakkebakkeskogen, besøke Afrikaområdet til å besøke Kardemomme by og dra på Kaptein Sabeltann-show.

- I parkene våre, Dyreparken og Badelandet, har vi 28 ulike spisesteder med variert meny. Her er prisene vi har i dag, forteller marked- og kommunikasjonsdirektør Anniken Bjørnstad Schjøtt:

Pølse: 39 kroner med valgfri lompe eller brød. De tilbyr også meny med to pølser inkludert drikke til 99 kroner. Dette får du kjøpe i Kardemomme by og i Pølseboden ved Drivhuset.
Pizza: De har to ulike pizzarestauranter. Groines Vertshus. Her får du amerikansk familiepizza fra 219 kroner og Kongens Bord Piratpizzeria. Her får du italiensk porsjonspizza fra 125 kroner.
Pommes Frites: 49 kroner. Dette får du kjøpt flere steder.
Burger: fra 89 kroner for ordinær hamburger, vegetarburger 96 kroner og kyllingburger fra 109 kroner hos Lars på Brygga.
Softis: 49 kroner inkl. valgfri strøssel. Selges flere steder. Brus: 42 kroner. Selges flere steder. Kaffe: 35 kroner. Selges flere steder.

Dyreparken har også flere forestillinger til glede for de besøkende.

Billett til et show/forestilling? Alle opptrinn i Dyreparken på dagtid er inkludert i inngangsbilletten. Vi har to ulike kveldsforestillinger som krever egen billett:

  • Sirkus Jesper (kl. 17.30 eller kl. 19.30, spilles tirsdager - søndager i perioden 18. juni - 14. august) Fra 199 kroner
  • Kaptein Sabeltann og Havets Hemmelighet (kl. 23.00, spilles mandager - lørdager i perioden 7. juli - 4. august) Fra 299 kroner

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Man kan gjerne ta med seg medbrakt mat og drikke i parkene våre. Vi har flere flotte områder med benker og bord hvor man kan nyte medbrakt. I tillegg har vi gratis barnemat (og bleier) med tilgang til mikroovn i hele destinasjonen. Når det gjelder grilling så er det dessverre ikke mulig av hensyn til brannfare og sikkerhet.

Schjøtt forteller litt om det øvrige utvalget:

- For øvrig kan vi nevne at vi Drivhuset er vår egen vegetarrestaurant, samt at ett av våre bakerier, Ekorn-Jensens bakeri, er Gull Debio sertifisert. Vi har fokus på variert mattilbud, lokale råvarer og tilby en meny som er så bærekraftig som mulig.

Foldvik Familiepark

FOLDVIK FAMILIEPARK: Her kan barna møte maskoten Foffa. Foto: Foldvik Familiepark/Arve Kern
FOLDVIK FAMILIEPARK: Her kan barna møte maskoten Foffa. Foto: Foldvik Familiepark/Arve Kern Vis mer

Foldvik Familiepark ligger i Stavern, langt fra storbyens stress og mas. Her kan man klappe dyrene, se på show, bade i plaskedammen, kjøre traktor, hoppe i høyet og mye, mye mer.

- Vi ønsker å skape skuldersenkende hygge for de voksne og splitthoppende glade barn. Tilbakemeldingene vi får fra våre gjester er typiske at selv på dager med mange folk, er det en rolig idyllisk stemning i parken og der de voksne kan slappe av, forteller daglig leder Helene M. Foldvik.

Pølse: 40 kroner, men en pølsemeny med pommes frites og Foffabrus/Skramlebrus koster 80 kroner
Pizza: 225 kroner
Pommes Frites: 45 kroner
Potetstappe: 45 kroner
Burger: 95 kroner, meny med pommes frites koster 125 kroner
Store is/softis: 35 kroner uten strø, 40 kroner med strø
Brus: 38 kroner
Kaffe: 15 kroner
Toast: 45 kroner

De legger også til at de har milkshake for 60 kroner og frappe for 55 kroner i tillegg til fem vegetarnuggets til 35 kroner.

Parken har også gratis parkering og lån av transportvogn til barn ut utstyr gratis.

Billett til et show/forestilling? Hos Foldvik Familiepark er alle aktiviteter inkludert i parkbilletten. Dette inkluderer også Plaskedammen, teaterforestilling og billett til Foffas edelstensgruve.

- Her siler barna sand og finner ekte mineraler og edelsteiner (er man riktig heldig kan man også finne rubin, safir og opal blant steinene), som de kan ta med seg hjem. I tillegg er parkeringsplass og lån av transportvogner gratis. Vi har også to babystuer for de aller minste med krabbetepper, vippestoler og deilig sofa med ammeputer, der mødre kan amme. Denne kan benyttes gratis og dersom de har glemt bleier har vi gratis bleier som vi deler ut, sier hun.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Vi oppfordrer gjestene våre til å ta med egen mat og gjerne grillmat. Å ha en egen piknik på de frodige gresslettene tror vi setter prikken over i-en for opplevelsen. Vi har fem grillstasjoner med mange gassgriller som gjestene kan benytte gratis. For de som ønsker å kjøpe mat har vi Kafé Jordbærtua som ligger idyllisk til i skogen. Her selger vi enklere mat. Vi har også tre kiosker i parken der vi selger is, brus, kaffe, vafler osv. Vi er kjent for å ha STORE soft is, forteller Foldvik.

Tusenfryd

TUSENFRYD: Fornøyelsesparken Tusenfryd har noe for hele familien. Foto: Tusenfryd
TUSENFRYD: Fornøyelsesparken Tusenfryd har noe for hele familien. Foto: Tusenfryd Vis mer

Fornøyelsesparken Tusenfryd ligger 20 kilometer sør for Oslo Ved Vinterbro i Ås kommune. Dette er en av Norges største med rundt 34 attraksjoner for store og små, inkludert berg-og-dal-baner og vannattraksjoner.

Pølse: 42 kroner for wiener eller 48 kroner for grillpølse med brød eller lompe
Pizza: Fra 149 kroner for italiensk håndlaget, fra 201 kroner for liten amerikansk pizza eller fra 269 kroner for stor amerikansk pizza
Pommes Frites: 42 kroner
Burger: Fra 153 kroner for 160 gram
Is/softis: 40 kroner for stor og 34 kroner for liten softis. Kuleis koster 29 kroner for én kule og 48 kroner for to kuler.
Brus: 36 kroner for 0,4 liter og 39 kroner for 0,5 liter
Kaffe: 32 kroner
Toast: 39 kroner

Billett til et show/forestilling?

Erik Røhne Andersen i Tusenfryd forteller at Vennebyen kom på besøk fra og med 3. juli.

- Vi har i hele juli en familieforestilling med «Vennebyen» på Amfiscenen sam «møt og hils» aktiviteter med karakterene derfra. Dette er inkludert i vanlig inngangsbillett og koster ikke noe ekstra.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- På TusenFryd er det tillatt å ha med seg egen mat og drikke (unntatt alkohol), vi har mange forskjellige steder der det er mulighet for å spise matpakke. Vi har dessverre ikke tilgang på grill i parken, og det er heller ikke tillatt å medbringe engangsgrill på grunn av brannfare. Det er mulig å låne mikrobølgeovn på Explorer's Society restaurant til å varme opp babymat, forteller Oda i Tusenfryds gjesteservice.

BADEMORO: I Bø Sommarland er det vannglede for store og små. Foto: Iver A. Kronstad
BADEMORO: I Bø Sommarland er det vannglede for store og små. Foto: Iver A. Kronstad Vis mer

Bø Sommarland

Bø Sommarland ligger i Bø i Telemark og er en av Norges største turistattraksjoner. Her kan man bade, prøve magasuget, jettegryta, sommarlandelva og flowrider inkludert store vannsklier og hygge på lekeplassene.

Pølse: 29 kroner
Pizza: 369 kroner for hel pizza inkludert tre drikke, eller 249 kroner uten drikke og 89 kroner for ett stykke og drikke.
Pommes Frites: 29 kroner for liten og 39 kroner for stor
Burger: 89 kroner for 100 gram
Is/softis: fra 35 kroner
Brus: fra 37 kroner
Kaffe: fra 32 kroner
Toast: fra 39 kroner

Billett til et show/forestilling?

Over 140 cm: 319 kroner
Under 95-140 cm: 279 kroner
Under 95 cm: Gratis
(Showbilletter følger høyde, som inngangsbillett til park).

- Vi har også gratis show i Leikelandmanesjen to ganger om dagen fra 8. juli til 7. august, forteller Siri Aardalen, markedskoordinator i Bø Sommarland.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Ja, selvsagt! Medbrakt niste og drikke er lov! ikke grill grunnet skogbrannfare. Ikke mikro til gjester, men vi varmer selvsagt melk til spedbarn, dersom gjesten spør, sier Aardalen.

Kongeparken

KONGEPARKEN: Her møter barna Gråtass. Foto: Kongeparken
KONGEPARKEN: Her møter barna Gråtass. Foto: Kongeparken Vis mer

Kongeparken ligger i Ålgård, 29 kilometer fra Stavanger. Her kan du oppleve den magiske sjokoladefabrikken hvor barna lager ekte Freia melkesjokolade. De har også Norges lengste bobbane, brumleband, Norges største karusell - Humla og Norges høyeste karusell - Luftskipet og Stupet, ifølge Visit Norway.

Pølse: 45 kroner
Pizza: 229 kroner i Brumles Pizzeria
Pommes Frites: 45 kroner, men dirty fries (med topping som ost med mer) koster 79 kroner.
Burger: 45 kroner på Jærgården
Is/softis: Her selges det småis fra Hennig-Olsen, det er 45 kroner for softis.
Brus: 42 kroner for en brusflaske eller Brumlekoppen som gir gratis påfyll av brus i hele parken for 149 kroner.
Kaffe: 45 kroner eller refill-kopp til 109 kroner for gratis refill i hele parken.

- Også har vi en helt ny nyhet i parken for i år som er Islabben som presenteres i samarbeid med Hennig-Olsen. Her får du kjøpt is på cm med mengderabatt, her er fra prisen 20 kroner til 90 kroner. Her velger du også ditt helt eget strøssel, med nyvinninger som alt fra jelly beans til cornflakes, forteller Andreas Amdal Østrem, e-handelskoordinator i Kongeparken.

Billett til et show/forestilling?

- Billettene er gratis, her har vi show i Freias Sjokoladefabrikk, Barnas Brannstasjon og Gråtass i Gråtassland, sier han.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Det er mulighet for medbrakt grillmat hvor flere av våre gjester griller i grillhyttene vi har til utleie for 150 kroner pr. time, forteller han.

Akvariet i Bergen

AKVARIET I BERGEN: En familie koser seg ved pingvindammen. Foto: Akvariet i Bergen
AKVARIET I BERGEN: En familie koser seg ved pingvindammen. Foto: Akvariet i Bergen Vis mer

Å besøke Akvariet i Bergen forteller de at er som å dra på ferie til tropiske strøk, vandre i fjæra og dykke helt ned til bunnen av havet - alt på en dag! Her møter du de rareste fisker, reptiler og dyr, og forstår hvordan vi tar bedre vare på alle skapningene som bor på jorda sammen med oss.

- Det er Det Gode Selskap som står for driften av vårt Mattorg og restaurant Spiseriet Akvariet. Det er forskjell på menyen på det som kan kjøpes på mattorget og det som man bestiller i restauranten, der er det varmretter som lunsj og middagsretter som blir servert. Det er og forskjell på mva. for det som blir handlet på mattorget og det i restauranten når man sitter inne og spiser, forteller Velina Høyland, salgs- og markedssjef i Akvariet i Bergen.

Pølse: 39 kroner med brød
Kaffe: 35 kroner
Mineralvann: 45 kroner
Softis: 50 kroner
Iskrem: fra 25 kroner og oppover etter hvilken type man ønsker.

Ettersom Akvariet har mindre av den tradisjonelle familiepark-maten har de også inkludert noen andre matretter:

Fiskekake: 24 kroner
Salat: 69 kroner
Wraps: fra 89 kroner
Svele: kr 39 kroner

Billett til et show/forestilling:

- Alt utenom mat og det du eventuelt ønsker å kjøpe i gavebutikken er inkludert i inngangsbilletten. Vi har noe på programmet hver time og ingen tidsbegrensninger. Vi har stor lekeplass på taket og har man mindre barn, så kan foreldre faktisk sitte og slappe litt av mens barna raser fra seg på lekeplassen, forteller hun.

Hva med medbrakt mat og drikke?

- Man kan nyte medbrakt niste på Akvariet, vi har benker, stoler og bord på takterrassen og ellers kan man finne seg en benk inne på Akvariet og nyte medbrakt. Men det er ikke direkte tilrettelagt med bord og stoler for medbrakt, sier hun.

De oppfordrer folk til å rydde opp etter seg og skulle de være uheldig å søle, at de kontakter en ansatt.

NB! På grunn av prisendringer nå i juli (leverandørene har meldt dette), vil det bli noen prisjusteringer neste uke, melder Akvariet i Bergen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer