Priser og billig-tips:

Dette koster det å spise og drikke i London

Hvor mye må du egentlig regne med til mat og drikke på London-turen? Vi gir deg priser og våre beste billig-tips.

HVA MÅ DU HA I MAT-BUDSJETT? Ja, det er enkelt - men dropp hotellfrokosten om du vil gjøre det billigst mulig, for hotellene tar seg urimelig godt betalt. Vi forteller deg hva du kan regne med å betale for mat og drikke i London - og hvordan du kan slippe unna billigst mulig. Foto: Berit B. Njarga
HVA MÅ DU HA I MAT-BUDSJETT? Ja, det er enkelt - men dropp hotellfrokosten om du vil gjøre det billigst mulig, for hotellene tar seg urimelig godt betalt. Vi forteller deg hva du kan regne med å betale for mat og drikke i London - og hvordan du kan slippe unna billigst mulig. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

London er et av våre favorittreisemål når det kommer til storbyer - og du er ikke alene om du har lagt en helgetur dit i løpet av våren og sommeren. Dinside har tidligere i vår besøkt den britiske hovedstaden og testet ut alt fra hemmelige hotellavtaler til genial bysykling, klesshopping (ja, det er endel å spare om du går for de rette varene) og kupp på apotekene.

Vi har også gitt deg tips til hvordan du kan kutte underholdningsbudjettet ved å velge gratisattraksjoner eller siste-liten-billetter på musicaler og store teaterstykker.

Men sånn rent bortset fra at det selvsagt er penger å spare på å velge billigste transportmåte fra flyplassene Heathrow og Gatwick - og å gå til anskaffelse av et Oyster-card dersom du skal reise endel med buss og T-bane:

Hvordan kan du komme billigst mulig ut av en London-helg? Hva må du egentlig regne med til utgifter som mat og drikke i metropolen?

Her er en oversikt over hva det kan koste å spise og drikke i London i 2017:

HVA KOSTER DET Å SPISE I LONDON? Vi gir deg priser og billigtips til London. Foto: Berit B. Njarga
HVA KOSTER DET Å SPISE I LONDON? Vi gir deg priser og billigtips til London. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Si «hei» til 18.000 restauranter ...

Først og fremst må vi minne om dette: Du skal mest sannsynlig ikke gi tips i tillegg til betalingsbeløpet på restaurant i London - fordi de allerede har lagt til tips på regninga:

Det er et voldsomt tilbud med restauranten å velge mellom i London:

Ifølge TripAdvisor er det minst 18.000 restauranter i London - men det egentlige antallet er sannsynligvis mye høyere.

Dinside har testet ut det som ifølge TripAdvisor er de beste restaurantene i området rundt Oxford Street og Soho. Dette er områder av byen hvor du selvsagt finner veldig mange restauranter, så vi ville teste ut de som er blant favorittene ifølge nettjenesten TripAdvisor.

DET BLIR IKKE MER BRITISK ENN DETTE: Fish and chips på Mayfair Chippy, en av Londons beste restauranter ifølge TripAdvisor. Denne herligheten koster 15,75 pund, og det er det verdt. Og ja, her blir du stappmett! Foto: Berit B. Njarga
DET BLIR IKKE MER BRITISK ENN DETTE: Fish and chips på Mayfair Chippy, en av Londons beste restauranter ifølge TripAdvisor. Denne herligheten koster 15,75 pund, og det er det verdt. Og ja, her blir du stappmett! Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Vi spiste tradisjonsrik Fish and chips på Mayfair Chippy - og vi spiste persisk mat på restauranten Iran.

Mayfair Chippy fikk forøvrig terningkast seks mens Iran kun fikk terningkast tre: Du kan lese hvorfor her.

Regn med 25-30 pund per hode

Vi betalte 70 pund for solid lunsj for tre voksne på Mayfair Chippy, og det er inkludert «servicepåslaget» på 12 prosent.

Fish and chips koster 14 pund, og går du for spesialiteten med flere dipper og mer chips, koster det 15,75 pund. Andre retter koster også rundt 14-15 pund. Dette er god valuta og mye mat for pengene, og det holder godt også som middag.

På restauranten Iran fikk vi også MYE mat (men den er egentlig bare «helt grei» - ikke strålende som på Mayfair Chippy) - men der kostet det litt mer, til tross for den ganske så bortgjemte beliggenheten:

MYE MAT: På restauranten Iran får du mat du deler på alle rundt bordet, og også her får du MYE mat, så tenk å det før du bestiller altfor mange retter. Regn med 30 pund per hode til middag. Foto: Kristin Sørdal
MYE MAT: På restauranten Iran får du mat du deler på alle rundt bordet, og også her får du MYE mat, så tenk å det før du bestiller altfor mange retter. Regn med 30 pund per hode til middag. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Vi betalte totalt 96 pund for en lunsj for tre, bestående av nanbrød og dipper - og flere hovedretter vi delte på. Prisen på hovedretter er mellom 15 og 20 pund. Også dette er mer enn nok til middag.

Vi har også testet ut asiatiske Inamo restaurant i Camden, med noen helt spesielle interaktive bord. Der kom regningen på 78 pund for middag for tre voksne, da med ti prosent automatisk påslag for tips inkludert.

Sjekk prisene her: Dette må du regne med å bruke på mat og drikke i London:

Frokost: Styr unna hotellene!

Frokost på hotell koster rundt 15 pund for kald buffet - og gjerne rundt 20-25 for Full English Breakfast - som altså inkluderer varmretter som egg og bacon.

HOTELLFROKOST: Det er enkelt, men det koster: Regn med 15 pund eller mer for en enkel kaldbuffet på hotellet - eller over 20 pund dersom du vil ha med egg og bacon ... Foto: Kristin Sørdal
HOTELLFROKOST: Det er enkelt, men det koster: Regn med 15 pund eller mer for en enkel kaldbuffet på hotellet - eller over 20 pund dersom du vil ha med egg og bacon ... Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Det er billigere å kjøpe frokost på café: Da kan du få for eksempel egg og bacon for fem-seks pund. Vil du ha en skikkelig «trailerfrokost» må du kanskje opp i åtte-ni pund, om det er det du vil ha.

Enkel croissant med syltetøy får du for tre pund, eller sunnere grøt med frukt eller bær for rundt tre pund. Legg på en kaffe så er du ikke over ti pund. Og sannsynligvis nok mett til at du kan klare deg til lunsj:

Lunsj eller middag: Fra fem til 30 pund

Dette må du regne med å betale for lunsj eller middag på restaurant eller café:

Mat:

Enkel sandwich på café koster rundt fem pund.

Fish and chips, enten som lunsj eller middag, koster rundt 15 pund.

Burger koster fra sju til 10 pund, pastarett fra 12-15 pund og porsjonspizza rundt ti pund.

Forretter koster rundt fem til åtte pund, det samme må du regne med til dessert.

For øvrig rundt 15-20 pund for kjøtt/fiskeretter som hovedrett på en middels priset restaurant.

Noe søtt til teen på café, som erkebritiske scones med syltetøy? Priser cirka som for dessert på restaurant, rundt fire-seks pund.

MAT PÅ CAFÉ? Regn med 4-6 pund for smørbrød, kake eller scone på café. Drikke kommer i tillegg: Kaffe eller te koster gjerne rundt 3 pund, det samme gjør brus eller juice. En halvliter øl koster rundt 5-6 pund, og det må du også (minst) regne med for et glass vin på restaurant. Foto: Kristin Sørdal
MAT PÅ CAFÉ? Regn med 4-6 pund for smørbrød, kake eller scone på café. Drikke kommer i tillegg: Kaffe eller te koster gjerne rundt 3 pund, det samme gjør brus eller juice. En halvliter øl koster rundt 5-6 pund, og det må du også (minst) regne med for et glass vin på restaurant. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Drikke:

Brus eller juice på restaurant eller café koster 3-4 pund.

Øl/cider: 5-6 pund for en halvliter (pint)

Glass hvitvin/rødvin: 5-10 pund

Flaske hvitvin/rødvin: Fra 20 pund

Kaffe eller te koster rundt 2,50-3 pund på restaurant eller café.

Drink/coctails: Alt fra 6-10 pund - pluss ...

AFTERNOON TEA TIL LAVPRIS? Du kan få rabatt på erkebritiske Afternoon Tea dersom du bestiller via nettsider som gir deg rabatt. Dinside testet det - og med 30 prosent rabatt slapp vi unna med å betale 14,35 pund per hode. Men NB: Du blir ikke stappmett av dette - her er det mest søtsaker og mindre mat som metter. Foto: Berit B. Njarga
AFTERNOON TEA TIL LAVPRIS? Du kan få rabatt på erkebritiske Afternoon Tea dersom du bestiller via nettsider som gir deg rabatt. Dinside testet det - og med 30 prosent rabatt slapp vi unna med å betale 14,35 pund per hode. Men NB: Du blir ikke stappmett av dette - her er det mest søtsaker og mindre mat som metter. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Afternoon tea: Fra 15 til 70 pund!

Om du vil teste ut den britiske tradisjonen med afternoon tea, kan du gjøre det både dyrt eller billigere.

Hos kjente Ritz koster det fra 54 pund for Afternoon Tea - og vil du kan med boblende drikke er du oppe i 70 pund per person. Men det kan også gjøres billigere, du kan få Afternoon Tea på mindre kjente etablissementer for ned i 15-20 pund.

Vi anbefaler deg også å sjekke ut nettsider som gir deg rabattert pris på Afternoon Tea mange steder - både på de mest kjente - men også på mindre kjente steder i London, og flere andre steder i Storbritannia.

Dinside har testet ut Afternoon Tea til rabattpris, og er veldig fornøyd med opplevelsen - og at vi betalte 14,35 pund per person - som var pris med 30 prosent rabatt.

Du kan få inntil 50 prosent rabatt på å bruke disse nettjenestene. Her kan du lese mer om hvilke nettsider og hvordan det virker.

Klar for en «meal deal»?

Den billigste måten å bli mett på er selvsagt mat du tar med deg og spiser et-eller-annet-sted.

Britene har et stort utvalg av smørbrød, baguetter og andre porsjonsretter i som både er billige og enkle å ta med seg og spise på veien, i parken eller på en benk.

Du kan få kjøpt slik ta-med-mat både i butikker, kiosker og kafeer - men også på apoteket!

NOEN BILLIGERE? En dobbel sandwich koster 1 pund på Boots apotek. Billigere blir det ikke. Foto: BeritB. Njarga
NOEN BILLIGERE? En dobbel sandwich koster 1 pund på Boots apotek. Billigere blir det ikke. Foto: BeritB. Njarga Vis mer

Hos apotekkjeden Boots kan du for eksempel få doble sandwicher for ett pund! Eller hva med en fylt baguette for under tre pund?

Sjekk også ut appen Too Good To Go: Med den kan du kjøpe mat til rabattert pris!

Butikker, apotek, kiosker og andre har gjerne også «meal deals» - altså pakketilbud som lar deg velge for eksempel baguette eller sandwich, en snack samt en drikke, for en fast pris.

Som for eksempel Boots meal deal til 3,89 pund du kan se på bildet ovenfor, eller Sainsburys som tar tre pund for en «deal».

MEAL DEAL: Pakkeløsninger med valgfri drikke, sandwich eller baguette og en snack (sjokolade eller nøtter/chips) er en billig løsning: Du får dem både på apoteket, kioskene og butikkene. Pris: 3-4 pund for full pakke! Foto: Kristin Sørdal
MEAL DEAL: Pakkeløsninger med valgfri drikke, sandwich eller baguette og en snack (sjokolade eller nøtter/chips) er en billig løsning: Du får dem både på apoteket, kioskene og butikkene. Pris: 3-4 pund for full pakke! Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Sjekk ut matbutikken!

Det er alltid gøy å ta en tur innom lokale matbutikker når man er i utlandet - både for å handle men også for å se på hva som faktisk finnes i mathyllene der du er. Utvalget er jo et helt annet enn hjemme.

Vil du spise billig, er selvsagt dette et av de beste tipsene til hvor du bør gå. Her kan du se priseksempler på hva det koster med mat og drikke i butikk i London sentrum (priser fra Sainsburys):

0,5 liter brus: 1,30 pund

Øl: Newcastle Brown Ale: 1,95 pund (0,55 l.)

Øl: Heineken: 1,75 pund (0,65 l.)

Øl: Becks 6-pack (6x275ml.): 5 pund

ØL PÅ BUTIKKEN: 6-pack med øl koster 5 pund på Sainsburys i London sentrum. Foto: Kristin Sørdal
ØL PÅ BUTIKKEN: 6-pack med øl koster 5 pund på Sainsburys i London sentrum. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Ferdig suppe i beger, til å varme opp: 1,60 pund

Ferdigpizza til å steke hjemme: 3,60 pund

YPPERLIG OM DU BOR I LEILIGHET: Har du leid leilighet kan du også lage deg noe mat selv. Det koster 3,60 for en pizza på matbutikken. Foto: Kristin Sørdal
YPPERLIG OM DU BOR I LEILIGHET: Har du leid leilighet kan du også lage deg noe mat selv. Det koster 3,60 for en pizza på matbutikken. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Ferdig pastarett for oppvarming hjemme: 2,60 pund

Beger med frukt i biter: 1-2 pund

Yoghurt med müsli: 80p.

KJØP PÅLEGG OG BRØD PÅ BUTIKKEN: Lunsj i parken for hele familien? Ta med deg baguetter eller brød, litt skivet ost og skinke - og dere kan mette hele familien for 4-6 pund. Foto: Kristin Sørdal
KJØP PÅLEGG OG BRØD PÅ BUTIKKEN: Lunsj i parken for hele familien? Ta med deg baguetter eller brød, litt skivet ost og skinke - og dere kan mette hele familien for 4-6 pund. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Baguette uten pålegg: 85p.

Rundstykke uten pålegg: 35p.

Et brød fra butikken: Ca. 1 pund

Pakke knekkebrød: 1 pund

Pakke med kokt skinke (120 g.): 1,85 pund

Pakke med skivet ost (240 g.): 1,90 pund

Påsmurt baguette fra kiosk: 2 pund

MAT PÅ KIOSKEN: Du kan få påsmurt baguette på kiosken for rundt 2 pund. Foto: Kristin Sørdal
MAT PÅ KIOSKEN: Du kan få påsmurt baguette på kiosken for rundt 2 pund. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Stopp: Ikke gå glipp av matperlene fra foodtrucks og matboder!

Sjekk også ut de populære foodtrucks-ene eller kioskområdene i for eksempel Camden Markets: Der kan alle i reisefølget velge den maten de har mest lyst på - o så kan dere slå dere ned på et felles bord på området. Her er det ofte knallgod mat i rause porsjoner til en billig penge - akkompagnert av god stemning. Anbefales!

STOPP HER: Du finner dem mange steder i London, her et område ved Picadilly/Green Park. Kjøp maten din fra en av bilene og sett deg på benkene som befinner seg midt i området. Her får du for eksempel den nye hypen bubblewaffle - eller hva med en sandwich med langgrillet pulled pork? Regn med 5-8 pund for en matbit. Foto: Kristin Sørdal
STOPP HER: Du finner dem mange steder i London, her et område ved Picadilly/Green Park. Kjøp maten din fra en av bilene og sett deg på benkene som befinner seg midt i området. Her får du for eksempel den nye hypen bubblewaffle - eller hva med en sandwich med langgrillet pulled pork? Regn med 5-8 pund for en matbit. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Bubble waffle («nytt og kult» i London): Fra 3,50 til 6 pund (Food truck v/Piccadilly/Green Park)

Bubble Tea: 3,50 pund (Food truck v/Piccadilly/Green Park)

Varme sandwicher: 3,50 til 7,50 pund (Food truck v/Piccadilly/Green Park)

HALV PRIS PÅ FISH AND CHIPS: På Camden Market finner du mange forskjellige matboder med mange ulike retter; fra Fish and chips som her - til smørbrød, pølser, asiatiske retter, pizza og pannekaker. Her kan du få Fish and chips for 7 pund - mot 15 pund på restauranten Mayfair ved Oxford Street. Foto: Kristin Sørdal
HALV PRIS PÅ FISH AND CHIPS: På Camden Market finner du mange forskjellige matboder med mange ulike retter; fra Fish and chips som her - til smørbrød, pølser, asiatiske retter, pizza og pannekaker. Her kan du få Fish and chips for 7 pund - mot 15 pund på restauranten Mayfair ved Oxford Street. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

1 meter pølse i baguette: 11 pund (1/4 meter koster 4,50 pund) (Camden Market)

12 polske dumplings: 6,50 pund (Camden Market)

Chapati (lefse med fyll) og karak te: 3 pund (Camden Market)

Momo (asiatiske dumplings): 5 pund (Camden Market)

Fish & Chips: 7 pund (Camden Market)

Fiskeburger & chips: 8 pund (Camden Market)

Kinamat, hva som helst: 5 pund (Camden Market)

ALLE KAN FÅ VILJEN SIN: Krangel om hva dere skal spise? Her på Camden Markets kan alle få viljen sin - og dere kan fremdeles spise sammen. Foto: Berit B. Njarga
ALLE KAN FÅ VILJEN SIN: Krangel om hva dere skal spise? Her på Camden Markets kan alle få viljen sin - og dere kan fremdeles spise sammen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Spesielt på sommeren kan det være aktuelt å kjøpe med seg mat som du spiser på en benk eller i parken. Hvorfor ikke kombinere det med en sykkeltur i Hyde Park? Det koster bare 2 pund å leie sykkel for 24 timer - og du kan se hvordan du gjør det i videoen nedenfor.

(Artikkelen ble publisert første gang 28. mai 2017, men er hentet frem til glede for nye lesere)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer