Grensehandel:

Dette koster det

Dette må du betale hvis du blir stoppet med for mye alkohol.

REDDER UTEPILSEN: Sett deg inn i tollreglene før du reiser til utlandet for å handle øl som du vil ta med til Norge. Foto: Odd Roar Lange
REDDER UTEPILSEN: Sett deg inn i tollreglene før du reiser til utlandet for å handle øl som du vil ta med til Norge. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenns harryhandel er ikke like brennhet som før. Men selv om svenske varer er blitt dyrere så er det fortsatt stor pågang av nordmenn som vil handle mat, drikke, søtsaker, tobakk og klær ved blant annet Nordby Kjøpesenter like over grensa ved Svinesund.

PAPPVIN: Er du i tvil om den åpnede pappvinen du har i kjøleskapet eller på benken fortsatt kan drikkes? Pappvin har relativt lang holdbarhet, ifølge Vinmonopolets eksperter. Video: Berit B. Njarga / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Mange tar turen for å kjøpe billig øl. Men det er lett å gå på en smell hvis man er ukjent med de svenske alkoholreglene.

På grunn av det skatt- og avgiftssystemet er det bare tillatt å selge øl med opptil 4,7 prosent alkohol i norske butikker. Sterke øl en dette må du til Vinmonopolet for å kjøpe.

Taxfreekvoten

I Sverige er det enda strengere. For øl som selges i dagligvarebutikkene har maksimalt 3,5 prosent alkohol. Du kan i prinsippet kjøpe så mye du vil, men skal du ta det med tilbake til Norge kan du i utgangspunktet ikke ta med mer enn to liter av 3,5 prosent-øl uten å betale toll ved grensa.

I Norge har vi en kvote på alkohol og tobakk. Det betyr at det er et begrenset antall av disse varene som kan tas med inn i landet uten å betale høye tollavgifter.

På bildet under ser du Tolletatens kvote for alkohol og tobakk. Har du med deg brennevin og vin, kan du bare ta med to liter øl.

Den faller nemlig inn under kvota som «øl over 2,5 prosent (også sterkøl), eller rusbrus o.l. til og med 4,7 prosent».

KVOTENE: Slik er alkohol- og tobakkskvotene. Foto: Tolletaten
KVOTENE: Slik er alkohol- og tobakkskvotene. Foto: Tolletaten Vis mer

Om du bare har tenkt å ta med deg øl, og ikke sterkere alkoholholdige drikker, kan du imidlertid ta med deg litt mer uten å måtte fortolle det:

Du kan nemlig bytte ut brennevin med 1,5 liter av enten vin eller øl, og vin med 1,5 liter øl - slik at du da totalt kan ta med deg fem liter øl.

Du må til Systembolaget for å kjøpe «vanlig pils» eller andre ølsorter med høyere enn 3,5 prosent alkohol.

Fortolling

Generelt kan du som reisende handle mer enn kvoten, men da må disse varene fortolles.

Du kan ha med inntil 27 liter øl som du kan fortolle selv. Dette kan du gjøre via kvoteappen til Tolletaten, eller ved å stoppe ved en bemannet tollstasjon.

Muligheten til å handle over kvoten, for deretter å fortolle varene gjelder ikke på taxfreeutsalg ved ankomst på norske flyplasser.

Hvor mye kan du handle?

Eksempler på avgiftsfrie kvoter for reisende med folkeregistrert bostedsadresse i Norge:

Du kan, dersom du ikke kjøper vin eller sprit, ta med deg fem liter øl (også sterkøl) og/eller rusbrus, altså 15 x 0,33 l eller 10 bokser à 0,5 liter.

Bytteregler

Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter av enten vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke, og du kan heller ikke bytte tobakkskvoten med vin eller øl.

Dersom du blir tatt i tollkontroll med en mindre mengde drikkevarer for mye vil varene bli beslaglagt mens du får muligheten til å løse saken ved å vedta et forenklet forelegg. Dette registreres ikke på rullebladet ditt.

Dersom du overstiger grensa for forelegg vil saken bli anmeldt til politiet.

Drikke med alkoholprosent fra 2,6 til 7

Inntil antall literForeleggets størrelse
10400 kroner
20800 kroner
301600 kroner
402500 kroner
603400 kroner
807000 kroner
1009500 kroner

Drikke med alkoholprosent fra 7,1 til 22

Inntil antall literForeleggets størrelse
2400 kroner
4800 kroner
61600 kroner
82500 kroner
103400 kroner
167000 kroner
209500 kroner

Drikke med alkoholprosent fra 22,1 til 60

Inntil antall literForeleggets størrelse
1400 kroner
2800 kroner
31600 kroner
42500 kroner
53400 kroner
64500 kroner
87000 kroner
109500 kroner

Kilde: Lovdata

Bruk gjerne kvoteappen for å regne ut hva du kan ta med.

Drikke under 2,5 prosent

Denne typen drikkevarer går ikke på kvoten din, men må være innenfor verdigrensen.

Og husk: For å innføre øl, vin og tobakk må du være 18 år eller mer.

Skal du ta med deg brennevin og liknende over 22 prosent, må du være 20 år eller mer.

Har du tips til meg i denne saken?

Har du tips til meg i denne saken?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reisejournalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om hvordan man lovlig kan redde seg fra «øl-krisa»? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer