Coronaviruset

Dette krever flyselskapene av munnbindet ditt

SAS og Norwegian krever at du bruker munnbind når du skal fly, og du må ha det med selv. Må du bruke en spesiell type munnbind?

JA TIL HJEMMELAGET MUNNBIND: SAS sier ja til hjemmelaget munnbind - men nei til skjerf og tørklær. Norwegian har ikke detaljene klare ennå, men begge selskapene sier det vil være krav om at passasjerer skal bruke det fra 18. mai. Foto: NTB scanpix
JA TIL HJEMMELAGET MUNNBIND: SAS sier ja til hjemmelaget munnbind - men nei til skjerf og tørklær. Norwegian har ikke detaljene klare ennå, men begge selskapene sier det vil være krav om at passasjerer skal bruke det fra 18. mai. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter en større pressekonferanse der EU-kommisjonen onsdag la fram sine planer og tiltak for reiselivet fremover, gikk både SAS og Norwegian ut med informasjon om at de vil innføre bruk av munnbind fra 18. mai.

Mange flyselskaper internasjonalt har allerede innført krav om bruk av munnbind om bord - og noen steder er det også krav om å bruke munnbind ved gaten og på lounger.

Men stiller SAS og Norwegian krav til hva slags munnbind man må bruke? Eller kan du for eksempel bruke et du har laget selv?

SAS: Kan bruke hjemmelaget

John Eckhoff, pressesjef i SAS Norge, sier til Dinside at du ikke kan bruke et skjerf - men at du godt kan bruke et som er hjemmelaget:

- Det skal være en maske som dekker nese og munn og som er ment for formålet – altså ikke skjerf, tørkle og lignende.

- Kan det også være munnbind man har sydd eller laget selv?

- Ja, av miljøhensyn er det bra å benytte masker som kan gjenbrukes og som bidrar til at du unngår å spre eventuell dråpesmitte. Den må dekke nese og munn. Den reisende bør også gjøre seg kjent med eventuelle krav til munnbind ved sin sluttdestinasjon om reisen går til andre land, sier Eckhoff.

Han minner om at reisende må huske å ha nok munnbind til hele reisen. Det vil heller ikke være mulig å kjøpe eller å få munnbind ved gaten eler på flyet:

- Nei, dette må den reisende ordne i forkant. Vi anbefaler å gjøre det som en del av reiseforberedelsene og i god tid – aller helst før du reiser til flyplassen. Da er du sikker på å ha munnbind i tilfelle det blir travelt, sier Eckhoff.

Kommer du uten munnbind, vil du bli nektet ombordstigning.

Norwegian: Jobber med detaljene

Norwegian sier til Dinside at de ennå ikke har klart hva som vil gjelde om detaljene rundt krav til munnbind og bruken av dette.

- I går meldte vi som følge av anbefalinger fra myndigheter, at våre kunder forventes å skulle bruke munnbind ombord fra mandag 18. mai. De nærmere detaljene jobber vi med i dette øyeblikk, og vil informere våre kunder om dette, så snart det er klart, sier Andreas Hjørnholm, presseansvarlig i Norwegian, til Dinside.

Norwegian snur:

Oppdatert 15. mai:

NTB melder at Norwegian snur:

De planla å innføre påbud om munnbind om bord i flyene sine fra neste uke, men sier fredag 15. mai at de vil avvente anbefalinger fra europeiske luftfartsmyndigheter:

– Vi vil avvente europeiske luftfartsmyndigheters (Easa) oppdaterte anbefalinger om smitteverntiltak om bord i fly før vi eventuelt innfører krav om bruk av munnbind, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian fredag morgen.

OSL: Ser på salg

Flyselskapene oppfordrer reisende til å ta med seg munnbind og å ikke satse på at man får kjøpt dette på flyplassen.

Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, sier til Dinside at de jobber med å få på plass salg av munnbind:

- Vi jobber nå med våre kommersielle partnere for å kartlegge om og hvor raskt man kan få tilbudt munnbind for salg i kiosker, apotek og butikker på Avinors flyplasser, sier Andersen.

Widerøe: Foreløpig ikke munnbind

Widerøe sier til Dinside at de foreløpig ikke vil innføre munnbind, men følge rådene fra helsemyndighetene.

Folkehelseinstituttets smittevernveileder for luftfart anbefaler ikke bruk av munnbind, men avstand mellom passasjerene i form av bruk av ledige midtseter.

Det kan imidlertid bli aktuelt senere.

- Vi vurderer imidlertid også å innføre munnbind, men avventer konklusjonen fra de Europeiske Luftfartsmyndighetene EASA, sier Silje Brandvoll, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Widerøe til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer