Dette må du pakke til turen

Glem tunge sekker, her er listen som gjør turen lettere. Av: Mariann Høgli Grøtte

PAKK SMART: Vil du spare plass i sekken? Da bør du ta en titt på denne pakkelisten. Foto: Colourbox.com
PAKK SMART: Vil du spare plass i sekken? Da bør du ta en titt på denne pakkelisten. Foto: Colourbox.com Vis mer

– Det er en treningssak å bare pakke akkurat det man trenger. Men om du pakker lett, får du mer overskudd til å nyte turen, forteller Silje Høysæter, som er prosjektkoordinator i Norges speiderforbund.– Når man planlegger en tur er det lurt å bruke «Hva hvis»-metoden: Hva hvis det er mye mer vann i elven i år? Hva hvis vi går tom for brennstoff til kokeapparatet? Hva hvis noen i følget brekker en fot?

Du bør altså spørre deg selv hva som kan gå galt, råder Høysæter. Deretter kan du forberede deg og pakke slik at du kan være forberedt på, eller helst unngå disse situasjonene.


– Da kan du løse de utfordringene som kan oppstå underveis mye lettere, sier hun.

Hun har også råd om utstyret du burde ha med. Antall sett ullundertøy avhenger blant annet av hvor lang turen er. Du burde minimum ha ett å gå i om dagen, og ett tørt å sove i om natten, forteller hun. 
Høysæter fraråder å bruke bomull eller andre syntetiske stoffer innerst mot kroppen.

– Jeg pleier å si at «ull er gull».

Ekstra fordel: Ulltrøyen trenger heller ikke vaskes

Silje Høysæter i Norsk Speiderforbund gir deg pakkelisten som sparer deg for plass og tid. Foto: Ragnhild Langeland, NFS
Silje Høysæter i Norsk Speiderforbund gir deg pakkelisten som sparer deg for plass og tid. Foto: Ragnhild Langeland, NFS Vis mer

Silje Høysæters pakkeliste:


– Undertøy

– Ullsokker

– En tykk ullgenser

– Ytterklær, helst vanntette

– Ullundertøy

– Fjellsko

– Sovepose

– Liggeunderlag

– Førstehjelpsutstyr

– Toalettsaker og toalettpapir

– Vannflaske og termos

– Kniv

– Hodelykt

– Kart og kompass

– Fyrstikker

– Mat og drikke

– Kokeapparat (og drivstoff) eller utstyr til å lage mat på bål med.

– Øks eller sag om du vil fyre bål

– Noe å sove i. Dette kan være telt eller utstyr til gapahuk (for eksempel presenning og tau).

– Myggmiddel og solkrem om sommeren.

– Et reparasjonssett, i tilfelle noe går i stykker. Dette kan for eksempel bestå av ståltråd, tau og teip.


– Plastposer. Disse kan du blant annet bruke i skoene om du blir våt på beina, og som søppelpose.


Det er også en fordel å ta med mat som inneholder lite fuktighet, og som kan lages i én gryte. Da slipper du å bære på ekstra vekt. Du unngår også ekstra oppvask og sparer tilberedningstid. Gryteretter i pulverform, hvor du for eksempel kan tilsette ekstra kjøtt og ris er lurt, forteller hun.

Om du skal på dagstur

Det er ikke alltid man trenger noe særlig utstyr på en dagstur, forteller Høysæter. Følgende kan det likevel være lurt å ha med seg, avhengig av hvor langt man skal gå, og hva som er målet for turen:

– En liten, men god sekk
– Liggeunderlag eller sitteunderlag
– Noe å drikke og spise, gjerne noe varmt.
– Utstyr til bål eller primus, om du skal tilberede varm mat.
– Hvis du vil være ekstra forberedt, kan du ta med hodelykt, kart, kompass, fyrstikker og kniv.


Derfor bør du reise med ryggsekk

Husk på naturen

Rådene som gir både deg og de som kommer etter deg en hyggeligere tur.


– Hold bålet lite. Sankthans-bål får man reservere til nettopp sankthans, mener Nils Bloch-Hoell, som er kart- og utstyrskonsulent i Den Norske Turistforening.Han oppfordrer til å være forsiktig og tenke seg om. På den måten unngår man å fyre på brennbar terrenggrunn, som kan fortsette å brenne også etter at man har slukket bålet.


Om uhellet likevel skulle være ute: ny type brannslukker tillatt

– Man kan gjerne legge bålet på grus, sand eller småstein. Det beste er å ikke lage nye bålringer i naturen, men å utnytte en bålplass som er der fra før.


Følg bålreglene

Ifølge forskriften om brannforebyggende tiltak er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skogmark mellom 15. april og 15. september.

Nils Bloch-Hoell i Den Norske Turistforening oppfordrer deg til å ta med andres søppel hjem. Foto: Den Norske Turistforening
Nils Bloch-Hoell i Den Norske Turistforening oppfordrer deg til å ta med andres søppel hjem. Foto: Den Norske Turistforening Vis mer


– Det er nok mange som fyrer bål i skogen når de ikke skal. Det er det lett å se. Men i verste tilfelle kan man måtte stå til rette for en skogbrann, og det kan bli dyrt, advarer han. Det sikreste er å ha bål i strandkanten. Men ikke ha bålet på svaberg. De kan sprekke og bli ødelagte. Det er en slitasje på naturen som en ikke vil ha, forteller han.Når man skal fyre opp kan bruke alt man finner av tørrved i de fleste områder. Under dagsturer er det lurt å ha med vedkubber i sekken. I områder der mange ferdes kan småveden være plukket opp for lenge siden.

– Under overnattingsturer er kokeapparat fint å bruke, og det er også tillatt overalt.

Smarte hjelpemidler: Aldri mer pølser i bålet

Kjenn med hånden

Det er enkelt å fyre bål om det ikke er vått, mener Bloch-Hoell. Man kan også bruke hjelpemidler som avispapir, nedbrente stearinlys eller tennbriketter.

– Det finnes mange lure måter å jukse litt på. Men kunsten er kanskje å få det til uten juks? Om man har litt småved, går det som regel bra.


Etter turen er det viktig å rydde bålplassen og slukke ordentlig med vann. Slukningsjobben er ikke god nok før en kan legge håndflaten der bålet var, uten å kjenne varme, forteller han.

Ekstra knep: Slik unngår du gnagsår

Ta med emballasjen


– Man skal ikke legge igjen noe som helst. Man skal heller ta med seg andres søppel, det pleier jeg å gjøre, sier han.

Kompost kan du stort sett la være igjen ute i naturen, så lenge det ikke er synlig for andre. Det siste rådet Bloch-Hoell gir er å ta med kart og kompass.


– Man får en morsommere tur om man vet hvor man ferdes. Ellers er det ikke store krav til utstyr i skogen om våren, sommeren og tidlig høst.

Artikkelen er oppdatert sist i forbindelse med påska 2016

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer