Dette må du passe deg for

Statistikkene fra reiseforsikringsselskapet kan gi råd om hva du bør passe deg for på tur.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Feriefylla har neppe noen gang vært helt uskyldig, men det kan synes som om noen ekstra drinker er farligere nå enn før. I charterferiens barndom var det nok relativt trygt å falle i søvn i den lokale parken, men slik er det ikke i dag. Det er også mer vold knyttet til uteliv i byer og på feriesteder, noen ganger med fatalt utfall.

- Vi får årlig flere rapporter om dødsfall. De fleste er forårsaket av sykdom, men for unge er det særlig trafikkulykker, og dessuten andre ulykker og vold som dominerer, forteller informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland til DinSide.

Skroll ned for mer.

Ulykker

Vær forsiktig i følgende situasjoner:

Pass på at vannet er dypt nok før du stuper. Illustrasjonsbilde: Paul Jacob Hansen Foto: Paul Jacob Hansen
Pass på at vannet er dypt nok før du stuper. Illustrasjonsbilde: Paul Jacob Hansen Foto: Paul Jacob Hansen Vis mer


Stuping

 • Grunt vann er den store faren. Hvert år blir flere skadd i stupeulykker. Pass deg også for farlige strømmer ved svømming.

  Balkonger

 • Årlig flere fall fra balkong, noen med dødelig utfall. Ikke balanser eller klatre på rekkverket er vel et godt råd?

  Motorsykkel

 • Mange kjører dårlig beskyttet i varmen, uten hjelm og motorsykkelklær. Man er uvante med både utstyr og varm (og glatt) asfalt. Mange ulykker hvert år.

  Trafikk

 • Trafikkulykker er mer enn motorsykkel. Thailand, Australia, Kypros, Vietnam og Hellas er de landene med flest ulykker - venstrekjøring må ta en del av skylden for dette, i fire av landene kjører man på "feil" side av veien.

  Kriminalitet

  Volden har blitt grovere, og reisende fra Norge er sett på som velstående og attraktive objekter for ran. Europeiske har sett tilfeller der backpackere har blitt gasset på tog og ranet (Polen), der ungdommer har blitt slått ned på utesteder (dødsfall i Praha i sommer) og der jenter har blitt overfalt og ranet i taxi (Portugal).

  Vesker

 • Tyveri av penger og verdisaker fra magevesker er veldig vanlig. Oppbevar større summer på sikrere steder enn i ryggsekker, magevesker og håndvesker.

  Strand

 • Ikke ta med verdisaker på stranda - hvert år blir mange turister frastjålet saker mens de soler og bader seg.

  Vold

 • Grovere vold enn tidligere. Vær varsom i nye miljøer, ikke bær kostbare klær, smykker og verdisaker, og ikke bli overstadig beruset.

  Innbrudd

 • Innbrudd forekommer både i leiligheter og hoteller - både på bakkeplan og høyere oppe i etasjene. Sikre verdisaker i safe om mulig. Ha også kopier av verdipapirer og pass i tilfelle tyvene likevel får tak på sakene dine.

  Sykdom

  Forsikringsselskapene mottar flest saker i tilknyting til reisegods. Europeiske har for eksempel mottatt 20.000 reisegodssaker hittil i år, mens de i samme periode har fått 13.000 sykdomsrelaterte saker. Og det er sykdom som koster selskapene mest i form av utbetalinger.

  Psykiske lidelser

 • Årlig flere saker der folk blir psykisk syke på ferie. Ikke så mye du kan gjøre forebyggende, men vær obs på dem du reiser sammen med, og skaff hjelp om du ser tegn til at de har problemer.

  Eksotisk frukt frister, men pass på magen.
  Eksotisk frukt frister, men pass på magen. Vis mer


  Fysiske lidelser

 • Mageproblemer er en gjenganger for turister. Pass på maten du spiser og vannet du drikker - unngå rått kjøtt, vær forsiktig med rå grønnsaker og frukt du ikke kan skrelle om du oppholder deg i risikoområder.

 • Hjelp mot Dehli belly

 • Mer om helse på reisen.
 • Merk også at sykdom kan bli dyrt for deg som reiser uten forsikring, selv om folketrygden i enkelte land kan dekke deler av regningen.

 • Tilbake til innledningen.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer