Buss for tog i flere uker

Dette må du sjekke for å unngå tog-miss

Togtrafikken i Oslo-området er preget av innstillinger og buss for tog. Da er det lett å bli forvirra.

TRADISJON: Buss for tog om sommeren er nærmest blitt tradisjon. Men vedlikeholdet som utføres er nødvendig. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
TRADISJON: Buss for tog om sommeren er nærmest blitt tradisjon. Men vedlikeholdet som utføres er nødvendig. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer
Publisert

For et par uker siden begynte sommerens planlagte anleggsvirksomhet på Oslo S og Follobanen.

For å kunne gjøre jobben trenger arbeiderne blant annet tilgang til jernbanespor, noe som får konsekvenser for de reisende i og rundt hovedstaden.

Det betyr buss for tog, lengre reisevei og generelt en litt vanskeligere hverdag for pendlere og andre reisende som ikke har tatt ferie helt ennå.

Men mens man etter utbygging av dobbeltspor ofte kan skilte med raskere reisetid, som på Vestfoldbanen i slutten av 2016, er kanskje ikke gevinsten like spennende denne runden.

Færre forsinkelser

Bane Nor bygger for tiden flere kjøreveier og installerer nytt materiell som fører til færre feil og forsinkelser, opplyser de på sine nettsider.

På Follobanen bygges det en 600 meter lang betongtunnel som skal knytte Follobanen og Østfoldbanens spor til plattformene på Oslo S.

– Mye av det vi gjør er forberedende arbeider for innføringen av Follobanen til Oslo S. Samtidig utfører vi en del nødvendig vedlikehold på skinnegang og kjøreledning, sier kommunikasjonsrådgiver Britt-Johanne Wang i Bane Nor.

Men om du tror at det er den klassiske signalfeilen Bane Nor nå skal få bukt med, så må du tro om igjen. Ifølge Wang jobber de ikke med signalfeil i denne omgang.

August starter med kaos

Det er altså færre feil som skal være fasit når arbeidet er gjort, og togene skal komme og gå når de skal. Men dette er først når arbeidene er ferdig, 7. august.

Uka som trolig vil skape de største utfordringene er uka før, altså første uka i august.

Da er fellesferien over, barnehager og SFO åpner, og på toppen av det hele arrangeres Norway Cup denne uka.

Det sier seg selv at det da vil være litt flere biler på veiene, noe som kan skape trøbbel for NSB-bussene.

Norway Cup har på sin side gått ut og bedt deltakere og besøkende om å la bilen stå, og heller benytte seg av sykkel eller Ruters kollektivtilbud mens fotballarrangementet pågår.

Full helgestopp

Helgen 5./6. august stenges også Oslo S helt for gjennomkjøring, noe som betyr at de som skal reise ut fra og inn til Oslo bør sjekke NSBs nettsider nøye før de setter kursen mot stasjonen.

En viktig detalj er at det ikke bare er Oslo S som stenges for togpassasjerer.

– Nationaltheatret vil også være stengt, så de reisende må da benytte Ruters tilbud for å komme seg til Jernbanetorget og ta buss for tog videre derfra, sier pressevakt Håkon Myhre i NSB.

Reisende som skal med Østfoldbanen fra Oslo bør også sjekke hvor de skal møte opp. Noen av bussene går nemlig fra Brynseng, og ikke Oslo S, som betyr at disse passasjerene må komme seg til Brynseng selv, for eksempel med T-banen.

– Dette gjøres for å avlaste trafikken i sentrum. Det er mange busser som skal ut av byen, sier Myhre.

Sjekk nøye

De viktigste sidene å sjekke er denne infosiden fra NSB, samt tjenesten deres «Er toget i rute?».

– De som skal ut og reise bør bruke NSB.no og sjekke avgangene sine for å se hvordan buss og tog går i og rundt Oslo, oppfordrer Myhre.

Men det er ikke bare i Oslo-området det gjøres arbeid på jernbanelinjene. Flere steder i landet, blant annet på strekninger på Sørlandsbanen og Trønderbanen, utføres arbeid som medfører innstillinger og buss for tog.

For en fullstendig oversikt over pågående og planlagt arbeid over hele landet, kan du klikke deg inn på denne NSB-siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer