Påsketrafikken:

Dette må du unngå

Det beste og verste tidspunktet å reise på påskeferie.

PÅSKEKØ PÅ FLYPLASSENE: Reisetidspunktet avgjør hvor lange køer du må regne med. Tidig morgen og på ettermiddag er de verste tidspunktene. Sen kveld er den beste, men da kan du risikere forsinkelser som har oppstått i løpet av dagen. Foto: Odd Roar Lange
PÅSKEKØ PÅ FLYPLASSENE: Reisetidspunktet avgjør hvor lange køer du må regne med. Tidig morgen og på ettermiddag er de verste tidspunktene. Sen kveld er den beste, men da kan du risikere forsinkelser som har oppstått i løpet av dagen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det nærmer seg den store påskeutfarten, og mange gleder seg til ferien. Men samtidig gruer de seg til selve reisen, som gjerne byr på køer, forsinkelser og kjedelig og langsom fremdrift.

Her er tipsene om hva som er de beste og de verste tidene å reise på.

Biltrafikken

Vi starter med utreisen. Og selv om de fleste har full arbeidsdag på fredag så er det ting som tyder på at mange har stor utferdstrang og ikke klarer å vente helt til arbeidsdagens slutt. Noen starter derfor påskeferien allerede på torsdag,

- Vi ser på trafikktallene at det er ekstra stor trafikk på veiene ut av de store byene allerede på torsdager før påske. Det er først og fremst på ettermiddagen, sier Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør i Statens vegvesen til DinSide.

Men det er fredag som virkelig er den store trafikkdagen. Den starter for alvor ved 14-tiden og varer tre-fire timer fremover. Det er smart å starte tidlig på dagen eller å vente til 19-tiden og senere dersom man vil unngå køene.

Ekstra trøbbel

Forsinkelsene i vegtrafikken avhenger av faktorer som vær og føre, antall kjøretøy og om det er noen «hendelser» som uhell og ulykker. Slike vil fort føre til lange køer og forsinkelser.

- Den neste trafikktoppen får vi gjerne på onsdag i påskeuka. Denne starter tidligere på dagen og varer gjennom hele dagen, noe som fører til at det allikevel ikke hoper seg opp i lange køer.

Det beste er jo hvis så mange som mulig kan reise på andre tider enn da trafikken er på sitt tetteste. Dette vil gjøre situasjonen bedre for alle, sier Nils Audun Karbø.

Når det gjelder hjemreisen inn til de store byene fordeler denne seg i hovedsak på søndag 1. påskedag og mandag 2. påskedag.

Jo tidligere du kommer deg av gårde, jo mindre er risikoen for å havne å kø.

Dersom været er dårlig får vi den største hjemreisedagen på søndag. Dersom været er strålende ønsker mange å utsette reisen hjem til mandag.

Togene

FULLT VED SPORET: Det blir travle dager og timer ved Oslo S og andre store jernbanestasjoner. Foto: Odd Roar Lange
FULLT VED SPORET: Det blir travle dager og timer ved Oslo S og andre store jernbanestasjoner. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

SJ

- De «verste» dagene er fredag og lørdag. Da er det få/ingen seter igjen på strekningen mellom Oslo-Trondheim og Trondheim-Bodø.

Både torsdag og søndag er det fremdeles seter igjen, men de vil bli raskt utsolgt, sier Hilde Lyng, informasjonssjef SJ Norge.

Fra mandag og frem til påskedagene er det mange ledige seter, men enkeltavganger vil bli fulle.

Et godt tips er: Ønsker man å ta tog «hjem fra ferien» første eller andre påskedag, så er det nå man må bestille da togene disse dagene vil fort blir utsolgt.

Vy

Vy ekspress (buss) venter stor utfart fra Østlandet og i retning Vestlandet og Sørlandet og har noen utsolgte avganger. Men det er fortsatt kapasitet for de som ennå ikke har planlagt reisen sin. Det er smart å sjekke flere dager og ulike reisetider.

Bergensbanen har noen utsolgte avganger i påsken. Vi ser at mange reiser fredag, men det er også stor trafikk gjennom hele helgen. Det er også mange reisende onsdag 13. april og retur mandag 18. april, forteller Gina Scholz, kommunikasjonssjef i Vy

RENGJØRING: Vasker du mye klær på 30 og 40 grader, kan dette gi rom for bakterievekst. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer

Go-Ahead

- Som alltid ved feriestart opplever vi en god økning i antall bestillinger. Den største utfartsdagen ser ut til å bli fredag 8. april, men allerede på torsdagen den 7. april ser vi at det blir godt trykk. I tillegg til at det er mye booket for lørdagen. Mandag 2. påskedag, ser ut til å være den dagen da de aller fleste skal hjem, sier Tonje Løkaas, kommersiell sjef i Go-Ahead Nordic Norge

Fly

GOD TID: Sett av god tid, og vær godt forberedt før du kommer til sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange
GOD TID: Sett av god tid, og vær godt forberedt før du kommer til sikkerhetskontrollen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Både torsdag og fredag er travle dager ved landets største flyplass, Oslo Lufthavn. Men også store flyplasser som Værnes og Flesland merker økt trykk når det nærmer seg palmehelgen.

Tradisjonelt sett er tidspunktene mellom klokken 06.00 – 10.00 og 15.00 — 18.00 på fredag de travleste tidene. Her lønner det seg å være ekstra tidlig ute.

Reiser du med ski i bagasjen må også huske at skiutstyr må sendes som spesialbagasje, og at de fleste flyselskapene tar seg ekstra betalt for dette.

Oslo lufthavn har egen familiesluse i sikkerhetskontrollen, og denne kan brukes av alle som reiser sammen med barn under 12 år. Barn som reiser alene kan også benytte seg av denne slusen.

Påbud om munnbind og å holde avstand er fjernet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer