Reise med ski eller leie på stedet?

Dette må du vite om du trenger skiutstyr på reise

Ikke sikkert det lønner seg å ta med ski. Alternativt kan du leie eller låne helt gratis!

SKIUTSTYR PÅ FERIE: Mange skal på skiferie i år, enten innenlands eller utenlands. Noen har kanskje ikke mulighet til å ta med seg eget skiutstyr, og andre lurer på om de gidder å dra med seg den lange skibagen. Det finnes heldigvis utleie- og lånemuligheter. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
SKIUTSTYR PÅ FERIE: Mange skal på skiferie i år, enten innenlands eller utenlands. Noen har kanskje ikke mulighet til å ta med seg eget skiutstyr, og andre lurer på om de gidder å dra med seg den lange skibagen. Det finnes heldigvis utleie- og lånemuligheter. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinterferien er like om hjørnet, og da har du kanskje tenkt å reise til snø og nykjørte løyper, hvis ikke skisenteret er nærmeste nabo. Og, da trenger du selvfølgelig ski.

Men, lønner det seg å ta med egne ski på fly eller tog, eller bør du leie på stedet?

Dinside gir deg prisoversikt, slik at du har god tid til å planlegge og ta riktig avgjørelse. Vi minner deg også om at du kan låne skiutstyr helt gratis.

Skiutstyr på fly

Skal du ta med deg eget skiutstyr som innsjekket bagasje på fly, er det forskjellige regler etter hvilket flyselskap du bruker. Dinside gir deg informasjonen du trenger hvis du flyr med Norwegian, SAS og Widerøe.

Hvis du flyr med et annet selskap, bør du sjekke hvilke regler de opererer med i god tid før avreise, slik at du ikke går på en smell på flyplassen.

Norwegian:

 • Flyr du med Norwegian, må skiutstyr sendes som sportsutstyr. Du kan ta med to kolli på til sammen 20 kilo, og disse kan kun inneholde relevant ski- eller snowboardutstyr, for eksempel en skipose pluss en mindre bag til sko og hjelm. Dette betyr altså at skiklærne må legges i den ordinære innsjekkede bagasjen.
 • Du kan heller ikke sende skiutstyr som din ene innsjekkede bagasje uten å betale ekstra, selv om du har med deg resten som håndbagasje.
 • For alle flyvninger unntatt internasjonale langdistanseruter, er prisen mellom 350 og 400 kroner hvis du bestiller på nett, eller 650 kroner på flyplassen.
 • Prisen for skiutstyr på internasjonale langdistanseruter er 550 kroner på nett eller 650 kroner på flyplassen.
 • Og, du betaler for hvert enkelt kolli, hver vei.

SAS:

 • Hos SAS, derimot, kan du sende skiutstyr som din ene inkluderte bagasje, hvis du har en slik billett, og ta med resten av tingene dine inn på flyet som håndbagasje.
 • Definisjonen på skiutstyr hos SAS er én skipose og én bag til støvler og hjelm. Disse kan til sammen veie maks 32 kilo i Business Class, eller maks 23 kilo i SAS Plus og SAS Go.
 • Hvis du skal sende skiutstyr som en ekstra innsjekket bagasje, er det ulike priser som gjelder. For innelandsflyvninger og flyvninger innenfor Europa koster det 295 kroner hvis du bestiller ekstrabagasjen opptil 22 timer før avgang, mens på flyplassen vil det koste deg 450 kroner når du reiser innenlands, mens for flyturer ut i Europa er prisen 600 kroner. Asia og USA har egne priser, som du finner på SAS sin nettside.
 • Det lønner seg altså å bestille ekstra bagasje minimum 22 timer før avreise for å få lavest mulig pris, som du også gjør via nettsiden til flyselskapet. Husk at skiutstyr alltid må legges inn i bestillingen, for uansett om det er inkludert i din tillatte bagasje, må det bes om og godkjennes på forhånd.
BESTILL I TIDE: På SAS sine nettsider finner du et skjema som ser ut som det på bildet, der du fyller inn bestillingsinformasjonen din om du skal sende spesialbagasje. Dette bør du gjøre minst 22 timer før avreise, både dersom du sender skiutstyr som din ene, inkluderte innsjekkede bagasje, eller skal betale ekstra. I sistnevnte tilfelle kan du spare en del penger på å forhåndsbestille sammenlignet med å kjøpe ekstrabagasje på flyplassen. Foto: skjermdump.
BESTILL I TIDE: På SAS sine nettsider finner du et skjema som ser ut som det på bildet, der du fyller inn bestillingsinformasjonen din om du skal sende spesialbagasje. Dette bør du gjøre minst 22 timer før avreise, både dersom du sender skiutstyr som din ene, inkluderte innsjekkede bagasje, eller skal betale ekstra. I sistnevnte tilfelle kan du spare en del penger på å forhåndsbestille sammenlignet med å kjøpe ekstrabagasje på flyplassen. Foto: skjermdump. Vis mer

Widerøe:

 • Hos Widerøe kan du også sende ett eller to kolli av skiutstyr, skipose og skobag, men de må ikke overskride 23 kilo til sammen.
 • Flyselskapet tilbyr også spesielle plastposer ment for å beskytte skiene mot smuss og fukt. Disse kan kjøpes på flyplassen for 50 kroner, eller du får gratis hvis du reiser med Widerøe Flex eller Full Flex.
 • Dersom du kun reiser med skiutstyr og håndbagasje, kan du sjekke inn skibagasjen uten ekstra gebyr. Overskrider spesialbagasjen antall tillatte kolli eller vektgrensen, må du betale ekstra.
 • Det koster 299 kroner å sende skiutstyr som ekstra innsjekket bagasje hvis du bestiller i god tid før avgang, eller 425 kroner på flyplassen. Prisene gjelder når skiutstyret veier maks 23 kilo.
 • Widerøe har flytyper med begrenset lastekapasitet og dermed kan spesialbagasje over 23 kilo og 1,58 centimeter kun være på standby basis. Det betyr at bagasjen ikke kommer med samme fly som deg, men med første fly med ledig plass.

Råd når du skal ha med skiutstyr på fly

 • Sjekk at sportsutstyret ditt er riktig størrelse og vekt, slik at du unngår ekstragebyr.
 • Merk utstyret godt og pakk det inn i egnet emballasje.
 • Skriv ut reisekvitteringen og ta den med på flyplassen, slik at vi kan se hva du har betalt for.
 • Husk å sjekke inn og levere bagasjen din til oss minst én time før avgang.

Ved tap eller skade?

 • Norwegian: Hvis skader skulle oppstå må det registreres i en skaderapport på flyplassen ved ankomst, denne vil følge et eventuelt krav om erstatning.
 • SAS: Du kan lese om deres regler om skadet og tapt bagasje på nettsiden. Skiutstyr lastes sammen med annen bagasje, og må emballeres med tanke på dette, slik at eventuelle skader fra ordinær transport kan unngås. Emballert skiutstyr skades veldig sjelden under flytransporten. Skjer det likevel skader, registrerer du skaden på ankomststedet og retter deretter enten et krav mot flyselskapet eller benytter en privat reiseforsikring med dekkende vilkår.

Kilder: Astrid Mannion-Gobson i Norwegian og Kristin Tanderød Brekke i SAS.

Skiutstyr på tog

NSBs generelle bagasjeregel er følgende: Forholdene om bord i togene er lagt til rette for at du i størst mulig grad kan ta hånd om egen bagasje. Du kan ta med deg inntil 30 kilo og fordelt på maks tre kolli.

«Ski og snøbrett skal plasseres på anviste steder, og du er selv ansvarlig for de under reisen. Ski må være pakket forsvarlig», står det videre.

Leie skiutstyr i Norge

Samtlige norske alpinsentre tilbyr skiutleie. Enkleste måte for deg å finne ut prisen på dette, er å besøke deres nettsider.

Noen steder må du også forhåndsbestille ski, så pass på å gjøre dette i god tid.

Leie skiutstyr i Alpene

STS Alpereiser, Nordens største alpereiseoperatør, ser økende interesse for slike reiser hvert år. I år ligger de på linje med fjorårets «all time high»: Om lag 50.000 reisende fordelt på sine tre markeder, altså Norge, Sverige og Finland.

- Østerrike ligger på topp med destinasjoner som Bad Gastein og Saalbach, men vi ser også økende interesse for de italienske alpereisemålene Cervina, Val Gardena og Canazei, sier markedsdirektør Hanna Lindberg til Dinside.no.

Og, det er klart mest alpinkjøring alpeturistene er interessert i, men det finnes også de som reiser sørover for å gå på langrenn i nye terreng.

Når det gjelder å ta med eget skiutstyr eller leie på stedet, beror dette på hvilke krav du stiller til utstyret og hvilken type ski du trenger, ifølge Lindberg. Men, det aller letteste er å leie utstyret på destinasjonen.

Leieprisen kommer an på hvor du drar og type utstyr. I Bad Gastein, for eksempel, koster en standard skipakke (ski, staver og sko) cirka 2.300 kroner for seks dager.

- En del foretrekker å ta med egne sko så lenge dette får plass i innsjekket bagasje eller i håndbagasjen, legger Lindberg til.

Låne skiutstyr helt gratis

Men, visste du at du også kan låne skiutstyr helt gratis? BUA har nemlig 80 utlånssteder i 68 kommuner over hele landet. Hele 61 av utlånsstedene er i full drift, mens 19 skal åpne i løpet av vinteren.

I BUA kan du låne det meste av sports- og friluftsutstyr. Om vinteren er det vanlig å låne langrennski, alpinski, snowboard og skøyter, sier daglig leder Monica Vogt til Dinside.no.

Hva du kan låne varierer fra sted til sted, og oversikt over hva man kan låne i den enkelte BUA-ordning finner du på nettsiden. Hvis det du skal låne allerede er utlånt, kan du se når det kommer tilbake, men det er foreløpig ikke mulig å reservere, fortsetter Vogt. Det er stor etterspørsel etter å låne, og de pleier å si «førstemann til BUA».

- Vi trenger mer utstyr i høysesongen, men heldigvis har private stiftelser, som Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen, gitt store beløp til innkjøp av nytt utstyr, og før jul fikk vi en stor gave fra Gresvig med skiutstyr for millioner av kroner. Flere og flere privatpersoner donerer pent brukt utstyr og noen BUA-ordninger samarbeider med renovasjonsselskaper. Svært mye nesten nytt utstyr blir kastet, og da er det fint at det finner veien til BUA, slik at flere kan låne, sier den daglige lederen.

I fjor lånte BUA ut nesten 80.000 utstyrsenheter. Så langt i år har de lånt ut 18.687 enheter. BUA har 16.440 registrerte brukere i sitt utlånssystem, og bare nå i vintersesongen har de fått rundt 1.000 nye brukere i uken.

Vogt anbefaler de som vil låne fra BUA om å sjekke om det de skal låne er tilgjengelig på nettsiden og opprette profil. Da sparer de seg for bomtur, og det går raskere å registrere lånet når de kommer for å hente utstyret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer