Dette monsteret lever i kanalene

Krypet har klart seg lenge midt i storbyen, men nå ser det mørkt ut.

Axolotlen ser ut som en blanding av et monster og Kermit i The Muppet Show. Foto: fra YouTube
Axolotlen ser ut som en blanding av et monster og Kermit i The Muppet Show. Foto: fra YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mexico Citys vannkanaler er et yndet turistmål. De er også hjemmet til et helt spesielt lite monster - salamanderen axolotl. Men nå ser det stygt ut for dyret, ifølge Associated Press.

Før i tiden var det aztekerne vannmonsteret måtte passe seg for. Den sto nemlig på menyen til indianderne. Det gjør den fortsatt, men den aller største trusselen er forurensing, tap av habitat og en glupsk fisk som er innført i kanalene.

Utrolig nok har salamanderen overlevd etterhvert som Mexico City, en av verdens største byer, har vokst frem i leveområdet dens. Salamanderen finnes bare i innsjøene Xochimilco og Lake Chalco. Sistnevnte er blitt borte etter at det ble satt i gang drenering for å hindre flom. Innsjøen Xochimilco eksisterer ikke lenger - vi finner bare restene av den i et kanalsystem som går gjennom Mexico Citys gater.

Nå ser det stygt ut for salamanderen, som står på CITES' røde liste over utrydningstruede arter. Om fem år kan den være borte, ifølge forskere. På ti år har populasjonen blitt redusert kraftig. I 1998 fant forskere rundt 1.500 axolotler per 2,6 kvadratkilometer - nå finner de bare 25.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer