Dette monsteret lever i kanalene

Krypet har klart seg lenge midt i storbyen, men nå ser det mørkt ut.

Axolotlen ser ut som en blanding av et monster og Kermit i The Muppet Show. Foto: fra YouTube
Axolotlen ser ut som en blanding av et monster og Kermit i The Muppet Show. Foto: fra YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mexico Citys vannkanaler er et yndet turistmål. De er også hjemmet til et helt spesielt lite monster - salamanderen axolotl. Men nå ser det stygt ut for dyret, ifølge Associated Press.

Før i tiden var det aztekerne vannmonsteret måtte passe seg for. Den sto nemlig på menyen til indianderne. Det gjør den fortsatt, men den aller største trusselen er forurensing, tap av habitat og en glupsk fisk som er innført i kanalene.

Utrolig nok har salamanderen overlevd etterhvert som Mexico City, en av verdens største byer, har vokst frem i leveområdet dens. Salamanderen finnes bare i innsjøene Xochimilco og Lake Chalco. Sistnevnte er blitt borte etter at det ble satt i gang drenering for å hindre flom. Innsjøen Xochimilco eksisterer ikke lenger - vi finner bare restene av den i et kanalsystem som går gjennom Mexico Citys gater.

Nå ser det stygt ut for salamanderen, som står på CITES' røde liste over utrydningstruede arter. Om fem år kan den være borte, ifølge forskere. På ti år har populasjonen blitt redusert kraftig. I 1998 fant forskere rundt 1.500 axolotler per 2,6 kvadratkilometer - nå finner de bare 25.

En av de største synderne er den afrikanske fisken tilapia, som ble introdusert til Xochimilco i et mislykket forsøk på å starte oppdrett. Dette er et av mange eksempler på hvordan menneskelig innblanding og forflytning av arter ødelegger naturen.

Her ser du en axolotl - hvis eier mener må være en jente, da den fikk rosa farge på gjellene sine.


Viktig for forskning

Salamanderen er imidlertid populær som akvariedyr, og er også et interessant dyr for forskere - på grunn av dens unike egenskap: når den mister en kroppsdel, vokser det ut en ny. Dermed har den spilt en viktig rolle i forskning av evolusjon og embryologi.

Nå vil forskere opprette flere reservat i kanalene, for å forsøke å få bestanden oppe og gå igjen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer