Askebeger på flyet

Dette overrasker

Derfor er det askebegre på alle fly - også nye.

PÅBUDT: Lite og helst ubrukt. Askebegeret i en Dreamliner ser slik ut. Foto: Odd Roar Lange
PÅBUDT: Lite og helst ubrukt. Askebegeret i en Dreamliner ser slik ut. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Er du født etter 1988 så er det stor sannsynlighet for at du aldri har opplevd det: at noen tenner seg en røyk når de er om bord i et fly.

Det er nemlig hele 35 år siden det ble forbudt å røyke på alle innenriksfly i Norge og Sverige. Og året etter ble det forbudt å røyke også på alle SAS’ flyreiser utenriks.

JUL: Mange kjøper juleblomster om dagen, og da kan det være lurt å være obs på hvilke som er giftige. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Og nå gjelder det på nesten samtlige fly verden over.

Det minnes om røykeforbud både under sikkerhetsgjennomgangen før avgang og ved en rekke oppslag inne på flyenes toalett. I tillegg er røykeskiltet i panelet over setene fjernet.

Overrasker

Men én ting overrasker flypassasjerene. Inne på toalettene - hvor det er like strengt røykeforbud som utenfor - finner du et lite, utfellbart askebeger.

Og spørsmålet som raskt melder seg er dette:

- Hvorfor er det askebeger på flytoalettet når røyking er totalforbudt?

- Selv om røyking om bord i flyene er forbudt hender det fra tid til annen at noen bryter forbudet og da er det bedre at sigaretten slukkes og legges i askebeger heller enn at den kastes i for eksempel søppelbøtta der det kan være mye papir, forteller senior kommunikasjonsmedarbeider i Norwegian, Eline Hyggen Skari.

TYDELIG BESKJED: Det skal være lett å få med seg at det er forbudt å røyke i flyet. Foto: Odd Roar Lange
TYDELIG BESKJED: Det skal være lett å få med seg at det er forbudt å røyke i flyet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

- Det har vært pålagt av EASA å ha askebeger på toalettene på fly, i tilfelle noen likevel skulle finne på å tenne opp en sigarett på toalettet, sier pressesjef Tonje Sund i SAS .

Det blir kostbart

Hun forteller at hvis man bryter forbudet, kan det bli svært dyrt avhengig av omfanget på eventuelle skader og forsinkelser som følge av hendelsen.

- Blant annet heter det «Du vil kunne bli satt av flyet og nektet videre befordring på et hvilket som helst punkt, og vil kunne straffeforfølges for forseelser begått om bord på flyet. Dessuten skal du på anmodning holde oss skadesløse for alle kostnader og/eller tap som pådras av oss i forbindelse med slik opptreden fra din side.», sier Sund og henviser til vilkårene for befordring, som man som passasjer godtar ved kjøp av billett: Regler og vilkår i SAS.

Sikkerhet

Askebeger på armlenene eller seteryggen i flyene er fjernet for lengst. Men det finnes altså andre steder i flyet.

- Flyene produseres med askebeger på toalettene som et sikkerhetstiltak. Som en ekstra sikkerhet har også alle våre søppelbøtter innebygde brannslukkere, sier Skari.

- Det er strengt forbudt å røyke om bord fordi det medfører stor risiko, fortsetter hun.

- Dersom noen bryter reglementet vil vi alltid politianmelde og den anmeldte ender som regel med å få en klekkelig bot.

Pengene flyr

NØD: Dette skal ikke brukes. Men er påbudt om bord. Foto: Odd Roar Lange
NØD: Dette skal ikke brukes. Men er påbudt om bord. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Og tusenlappene kommer til å flagre av gårde hvis du tar sjansen på å tenne en sigarett, sigar eller pipe - eller bruke e-sigaretter.

Som eksempel kan vi nevne at en mannlig flypassasjerer ble tatt etter å ha røkt på flyets toalett under en flyging til Alta i 2018. Widerøe politianmeldte mannen og politiet etterforsket saken og utstedte et forelegg på 12 500 kroner som bokstavelig talt gikk opp i røyk for mannen.

Også SAS har opplevd trøbbel med røyksugne passasjerer.

120 på hotell

- Vi hadde en episode for noen år siden, der en passasjer ble tatt for røyking om bord på en flyging mellom Stockholm og Málaga. Vedkommende hadde kastet sigarettsneipen i papirkurven, noe som utløste bestemmelser om at flyet måtte gjennom en egen sikkerhetssjekk før det kunne ta av igjen.

- Siden den tillatte arbeidstida for mannskapet dermed gikk ut, kunne man ikke returnere før neste dag og SAS måtte blant annet betale hotellovernatting for 120 passasjerer, forteller Sund i SAS.

Dette ble svært dyrt for den røykesugne mannen.

Tips oss om denne saken

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om flyreiser og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

– I tillegg til at mannen ble møtt av spansk politi ved landing, ble regningen for forsinkelsen sendt videre til passasjeren. Beløpet den gang var på 170 000 kroner, men det kan fort bli enda høyere.

- At vi gjør det på den måten er også for å sende et krystallklart budskap om at røyking om bord er helt uakseptabelt, og brudd på bestemmelsene vil få konsekvenser. Sikkerheten om bord går foran alt annet, det skal det ikke være noen tvil om, avslutter SAS-pressesjefen.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart