Dette skjer med reiseforsikringen nå

Dekker ikke avbestilling til gule land.

HELLAS I FARE: Hellas er foreløpig gule i FHIs smittekart, men står i fare for å bli røde. 17. august er tallet for Hellas nå på har nå 22,5 smittede per 100.000 innbyggere de to siste ukene. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
HELLAS I FARE: Hellas er foreløpig gule i FHIs smittekart, men står i fare for å bli røde. 17. august er tallet for Hellas nå på har nå 22,5 smittede per 100.000 innbyggere de to siste ukene. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

12. august endret Regjeringen europakartet som viser hvilke land du kan reise til uten å måtte i karantene ved retur til Norge.

Land som har såpass lav smitte at det ikke medfører innreisekarantene ved retur, ble endret fra grønt til gult på kartet - og regjeringen understreker at de fraråder alle ikke-nødvendige reiser til alle land.

Samtidig ble det offisielle reiserådet som inntil da hadde en utløpsdato på 20. august, utvidet til 1. oktober:

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 1. oktober», skriver UD på sine nettsider.

Det er fremdeles unntak for landene som er gule på Folkehelseinstituttets smittekart.

Forsikringsselskapene har også lagt de grønne og røde landene til grunn, ved vurdering om hvorvidt reiseforsikringen gjelder.

Forsikringsselskapene har tidligere sagt at reiseforsikringen vil gjelde for grønne land og at den vil dekke avbestilling dersom landet var grønt ved bestilling av reisen.

Hvordan vil de nye rådene påvirke hva reiseforsikringen dekker?

Gule = grønne

Dinside har vært i kontakt med sju norske forsikringsselskap som selger reiseforsikringer til norske forbrukere, og alle sier det samme:

De behandler gule land på samme måte som de tidligere behandlet grønne land.

- Det endrer ikke noe på dekningen, vi behandler gule land som grønne. Dette var en klok endring som tydeliggjør at det ikke er fritt frem for alle reiser og at man bør tenke seg godt om, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan forsikring, til Dinside.

Gule land

Forrige uke ble enda flere land merket røde av norske myndigheter.

17. august er det disse landene som er gule og hvor du fremdeles kan reise uten å måtte i innreisekarantene ved retur:

 • Danmark (unntatt Sjælland eks. hovedstadsområdet og Midt-Jylland)
 • Sverige: Kalmar, Södermanland og Västerbotten
 • Finland
 • Estland
 • Tyskland
 • Hellas
 • Irland
 • Italia
 • Latvia
 • Liechtenstein
 • Litauen
 • Slovakia
 • Slovenia
 • Strobritannia
 • Ungarn
 • Østerrike

Du kan holde deg oppdatert på myndighetenes gule og røde land på denne siden hos Folkehelseinstituttet.

- Overgang fra grønne til gule land betyr ingenting for Trygs dekning over reiseforsikringen. Trygs reiseforsikring gjelder fullt ut for alle land som ikke er røde, altså de som nå var grønne og nå har blitt gule. Men det betyr ikke at det er fritt frem for å reise – vi anbefaler at folk blir hjemme, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef fra Tryg, til Dinside.

Du er altså dekket av reiseforsikringen dersom landet du reiser til er gult på avreisetidspunktet.

- Det er FHIs kart som legger premissene for UDs reiseråd. Det er dette reiserådet som avgjør hvor i verden reiseforsikringen gjelder og ikke. I røde land gjelder reiseforsikringen ikke, som er grunnen til at vi da dekker avbestillinger dit hvis landet er rødt 14 dager eller mindre før avreise, sier Andreas Bibow Handeland i Europeiske reiseforsikring og If.

Gyldig også i røde land

Vær oppmerksom på at det fremdeles er ulikt hvordan forsikringsselskapene behandler gule/grønne land og røde.

Mens noen har en regel på at reiseforsikringen ikke på noen måte gjelder for reiser til land som det er reiseråd for eller som er røde, er det andre som likevel gir kundene dekning på reise til røde land.

- Reiseforsikringen fra Tryg gjelder ikke dersom du reiser til et land der UD fraråder reise, sier Irgens i Tryg, og understreker at dette gjelder når landet er rødt på avreisedagen.

- Bestiller kundene reiser til et land som er rødt nå, det vil si et land som UD advarer mot å reise til, vil reiseforsikringen ha store begrensninger, uttaler Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Men for eksempel Frende forsikring sier at forsikringen deres gjelder også til røde land - bare ikke for coronarelaterte hendelser:

- Reiseforsikringen i Frende er gyldig både til land som er røde og gule/grønne. I røde land er det unntak for koronarelaterte hendelser. I gule land gjelder reiseforsikringen som vanlig, med unntak for tidlig hjemreise og evakuering, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende forsikring, og forteller at de har hatt noe pågang med spørsmål om å få dekket tidlig hjemreise for å unngå karantene når land har skiftet farge.

Dekker ikke avbestilling

At forsikringsselskapene behandler gule land på samme måte som om de var grønne, betyr at du ikke får dekket en eventuell avbestilling til de gule landene - selv om myndighetene nå har presisert at de fraråder alle ikke-nødvendige reiser til alle land, inkludert de gule.

Dette forklarer forsikringsselskapene med at det ikke er et offisielt reiseråd mot disse landene - og at det er det offisielle reiserådet som setter premissene.

En avbestilling til et gult land, vil altså ikke være dekket av reiseforsikringen:

- Land som er gule omfattes ikke av reiserådene - og da dekkes heller ikke avbestilling, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige, til Dinside.

- Regjeringen er tydelig på at gulfargen betyr at man skal bremse og tenke seg om før man reiser. Det betyr ikke at vi kan gjøre forsikringen ugyldig som i et rødt land. Derfor dekkes heller ikke avbestillinger til gule land, sier Handeland.

Tryg understreker også dette - og påpeker i tillegg at informasjonen fra myndighetene kan være forvirrende når det kommer til akkurat dette:

- Generelt synes vi kommunikasjonen fra norske myndigheter nå er egnet til å skape forvirring. Fra regjeringen brukes uttrykket «fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige» til alle land – dette er den samme formuleringen som UD bruker i sine reiseråd, påpeker Irgens i Tryg.

- Dette kan føre til at folk flest tror det nå gjelder reiseråd for hele verden, og at man for eksempel kan avbestille reiser til alle land og få dette dekket over forsikringen. Det kan man altså ikke – avbestillingsdekningen gjelder bare for røde land der det er utstedt reiseråd fra UD, sier han videre.

Ikke kjøp på rødt

En ting er hvorvidt et land er rødt når du reiser og om reiseforsikringen er gyldig når du er på tur.

En annen ting er hvilken farge det er på landet når du kjøper en reise.

Dette vil ha betydning for hvorvidt du kan regne med å få hjelp med eventuelle kostnader dersom du ønsker å avbestille reisen på et seinere tidspunkt.

Er landet gult ved bestilling, kan avbestilling dekkes dersom reisemålet seinere blir rødt og du ellers oppfyller kravene for avbestillingsdekning.

Men kjøper du en reise mens et land er merket rødt - og landet fremdeles er rødt ved avreise og du da ønsker å avbestille, vil ikke reiseforsikringen dekke avbestillingen.

- Et godt råd til forbrukerne er å følge med på lysfargen. Kjøper du en reise på rødt, får du ikke dekket avbestilling dersom landet fortsatt er rødt ved avreise. Og reiser du på rødt er forsikringen ikke gjeldende på reisen, sier Handeland i Europeiske, og fortsetter:

- Men kjøper du en reise til et grønt/gult land eller område, og dette er rødt når det er 14 dager eller mindre før avreisedato, dekker vi avbestillingskostnadene fly- eller reiseselskapet ikke tar.

Slettemoen i Frende forsikring sier at de får mange henvendelser fra kunder som er usikre på rådene fra myndighetene og hva som dekkes av reiseforsikringen:

- Hos oss er det rådet eller fargen når du kjøpte reisen, og på avreisedagen, som er avgjørende for hva som er dekket på reiseforsikringen. Men pågangen hos oss tyder på at mange er fortvilet og usikre; kan de avbestille, kan de reise, bør de reise, hva hvis landet blir rødt, hva hvis det blir grønt eller gult igjen? Det har vært vanskelig å planlegge, og lite forutsigbart med mange skifter, sier Slettemoen.

Følger UDs reiseråd

Alle forsikringsselskapene sier at de forholder seg til det offisielle reiserådet og at det er det som legger føringer for hva reiseforsikringen dekker.

Nå gjelder UDs offisielle reiseråd til 1. oktober - samtidig som europakartet endres hver 14. dag eller hyppigere ved behov.

- Så lenge det foreligger reiseråd, vil vi følge disse. Vi dekker nå avbestillinger for reiser frem til 1. oktober, sier Stian Falk, kommunikasjonsrådgiver i Storebrand.

Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, har foreløpig satt 8. oktober som frist:

- Vi dekker avbestilling av reiser til land som fortsatt har reiseråd – altså røde land, der reisen skulle skjedd frem til og med 8. oktober. Reisen må være bestilt da landet var grønt eller gult, enten den korte perioden nå i sommer, eller før 12. mars i år. Reiserådene til UD kan forandre seg raskt, og vi endrer også våre avbestillingsfrister når UD forandrer reiserådene, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

- Legger oss ikke opp i hva som er «strengt nødvendig»

Det offisielle reiserådet fra Utenriksdepartementet lyder slik:

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 1. oktober. Et unntak ble gjort 15. juni for nordiske land som tilfredsstiller visse smittekrav. Fra og med 15. juli er det unntak for reiser til land i EØS/Schengen-området som tilfredsstiller disse smittekravene.»

Frende forsikring understreker at de ikke legger seg opp i hva som er «strengt nødvendig»:

- Vi forlenger dekningene så lenge det foreligger reiseråd, og anbefaler alle å følge reiserådene. Samtidig er det ikke forbudt å reise, og hva hver enkelt vurderer som strengt nødvendig, legger ikke vi oss opp i, vi leverer tjenesten som er avtalt ut fra vilkårene, sier Slettemoen i Frende forsikring.

- Mange opplevde nok grønne land og karantenefritak som grønt lys for utreise. Det var skivebom, om intensjonen var å begrense reising, påpeker hun.

Nielsen påpeker at rådet til kundene er det samme som tidligere:

- Vi kan ikke nekte våre kunder å reise, men vi ber de undersøke situasjonen grundig i landet de skal reise til, selv om det er gult i dag (tidligere grønt). Smittesituasjonen endrer seg flere steder og raskt. Det betyr at det kan bli vanskelig for oss å hjelpe våre kunder hvis noe skulle skje eller endre seg. Vi håper derfor at alle tenker seg godt om før de bestiller reiser til utlandet nå. De må også sette seg inn i karantenebestemmelser. Bestiller kundene reiser til et land som er rødt nå, det vil si et land som UD advarer mot å reise til, vil reiseforsikringen ha store begrensninger, sier Nielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer