SAS-streiken varte over to uker. Men hva skjer nå som den er over?
Og hvor fort kan SAS-flyene være på vingene igjen for sommerens passasjerer?
Tusenvis av passasjerer venter på å komme seg til sitt reisemål. Og det gjenstår en stor jobb for SAS å få alt på plass etter streiken.
Det første døgnet
– Det er dessverre ikke bare å knipse med fingrene og så er alt klart for boarding på alle SAS-avganger. Det er en ganske komplisert logistikk som skal på plass, og det kan ta noen timer før alt er oppe og står som normalt, men erfaringsmessig så er det mye som skjer i løpet av første natta og første døgnet, sa Knut Morten Johansen, direktør for samfunns- og myndighetskontakt i SAS, til DinSide før helga.

– Etterdønninger kan det selvsagt være noen påfølgende dager, men i hovedsak så er man godt oppe og stå i løpet av det første døgnet. Det er erfaringen fra tidligere stans i trafikken, så som med askekrise, tidligere streiker, uvær og så videre.
Dette skal du gjøre
Dersom du har fått beskjed om at flyet du skal reise med er innstilt så vil det forbli innstilt. Disse kanselleringene blir ikke trukket tilbake.
Dersom du ikke hører noe fra SAS eller reisebyrået ditt skal du møte opp på flyplassen som vanlig.
Dersom flyet du skal reise med blir innstilt vil du få en sms fra SAS. Sørg for at flyselskapet har telefonnummeret ditt.
Det store etterslepet
Streiken har så lagt ført til over 3000 innstilte fly, noe som har påvirket mer enn 300 000 passasjerer.
Når SAS er klare til å fly «nye» passasjerer til og fra sine reisemål så er det fortsatt et betydelig etterslep av passasjerer som venter etter kansellerte flyavganger.
– Når kan disse regne med å få komme seg av gårde?
– Streiken berører opptil 25–30 000 passasjer hver dag totalt over hele SAS, og inkluderer selvsagt de som nå også da holder seg hjemme. Så det er stor variasjon på hvor hardt den enkelte rammes av streiken.
SAS flytter også noen tusen passasjerer over til andre avganger, og andre flyselskap, så det er vanskelig å være presis på hvor mange som vi ikke klarer å hjelpe, sa Knut Morten Johansen.

Kan få dobbel erstatning
Streikefast
– Vi oppfatter heldigvis at mange nå har klart å komme seg hjem, enten med vår bistand til å få alternative avganger og flyselskaper, eller ut fra egne initiativ. Men fortsatt er det mange som dette dessverre ikke gjelder for.
De som sitter fast og er reiseselskapenes gjester, skal forholde seg til de respektive selskapene man har kjøpt billetten fra. Dette gjelder både charterreiser og kjøp via eksterne nettsider eller reisebyrå.
Ved kjøp av en pakkereise via et reiseselskap, så er det i utgangspunktet dette selskapet som skal bistå sine kunder lokalt, blant annet også med å organisere eventuelt ekstra overnatting og hjemreise.
Spar på disse
Ved pakkereiser så er det pakkereiseloven som gjelder for erstatningskrav etterfølgende uregelmessigheter på pakkereisen.
Det kan også være at reisende har private reiseforsikringer med dekkende vilkår som kan være fordelaktig å anvende når «irregulære situasjoner» oppstår med ekstra kostnader til følge.
– Vi jobber selvsagt løpende med å organisere alternativ transport i samarbeid med disse turoperatørene. Og vi dekker relevante ekstrakostnader som følge av kanselleringen, og gir derfor et råd til alle om å spare på kvitteringene

- Ikke rett på lønn
Vi beklager
– Beklageligvis så er det så store volumer med reisende som berøres av streiken at vi ikke klarer å hjelpe alle. Dette til tross for at våre medarbeidere har utsatt eller blitt tilbakekalt fra ferie og jobber mer enn det som kan forventes av de enkelte.
De gjør en fantastisk jobb, men det er selvsagt utilfredsstillende å se at man ikke klarer å hjelpe alle, sier Johansen.

Kan spare titusener
I ukene før streiken var pilotenes lyst til å ta ekstravakter, såkalt effektdager, mindre enn normalt og det ble varslet et betydelig antall kanselleringer også før streiken var et faktum.
SAS håper at situasjonen bedrer seg ved en streikeslutt.
– Kan det ble aktuelt å sette inn ekstrafly så snart streiken er over?
– Hvis kapasiteten tillater det, så gjør vi det ved behov, sa Knut Morten Johansen i SAS.