Dette skjer om du blir satt i corona-karantene

Du kan ha krav på sykemelding dersom du blir bedt om å holde deg hjemme.

CORONAVIRUS: Følgende informasjon henger på togstasjoner rundtom i Norge. Foto: Berit B. Njarga
CORONAVIRUS: Følgende informasjon henger på togstasjoner rundtom i Norge. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste dagene er det bekreftet tilfeller av Covid-19, eller Coronaviruset som det er mer kjent som, i Norge. Fredag uttalte Folkehelseinstituttet til NTB at det ikke er tegn på intern spredning i Norge.

Samtidig er det flere selskaper, deriblant Equinor og Schibsted, som sikrer seg mot mulig smitte ved å kreve at ansatte som har vært i utsatte områder, jobber fra hjemmekontor i 14 dager.

Så langt er det fem nordmenn som har fått påvist smitte, hvorav fire av dem befinner seg i Norge, ifølge NTB. Dessuten er personer satt i hjemmekarantene i ti fylker, skrev NRK torsdag.

Skulle du havne i en liknende situasjon, kan du få sykemelding, ifølge Nav.

Disse får sykemelding

Nav skriver at man har rett til sykmelding hvis en lege vurderer at man må holdes isolert fordi man kan være smittet av coronaviruset. De skriver videre at det også gjelder hvis legen ikke vet sikkert om pasienten faktisk er smittebærer.

Nav kan godta sykmelding uten personlig undersøkelse når det gjelder smittsom sykdom av betydning for folkehelsen, skriver de på nettsidene sine.

Personer som er smittet og må holdes isolert, har oppfylt det medisinske vilkåret for rett til sykepenger. I slike tilfeller går Nav ut fra at personen har vært i kontakt med en lege for å få bekreftet at hun eller han er smittet av coronaviruset.

Personer som kan være smittet av coronavirus og som må holdes isolert i mulig inkubasjonstid på 14 dager, kan ha rett til sykepenger hvis personen utgjør en risiko som smittekilde. Da kreves det ikke bevis; det er nok at det er en risiko for at pasienten er smittebærer, skriver Nav, og viser til at det er snakk om et virusutbrudd som har betydning for internasjonal folkehelse.

Dersom legen etter en faglig forsvarlig vurdering kommer til at personen antas å være smittebærer av en slik sykdom, og det er viktig at personen ikke arbeider av hensyn til å motvirke spredning av den smittsomme sykdommen, skal dette godtas som grunnlag for sykepenger, skriver Nav, og presiserer at de øvrige vilkårene for rett til sykepenger må være oppfylt.

Dessuten må det undersøkes om det er muligheter for å unngå smittefare ved tiltak på arbeidsplassen og ved tilrettelegging av arbeidsoppgavene, og man bør vurdere hjemmekontor for å unngå sykemelding.

Personer som på eget initiativ isolerer seg på grunn av smittefare uten å falle innenfor eksemplene ovenfor, vil ikke ha rett til sykepenger. Det er kun i tilfeller der legen har bedt pasienten om å holde seg isolert.

Mistanke om smitte?

Ifølge Folkehelseinstituttet er det følgende personer som kan mistenkes å være smittet:

Pasienter med akutt luftveisinfeksjon, som enten har hoste, kortpusthet eller feber, og som i løpet av de siste 14 dagene før symptomdebut oppfyller minst ett av følgende kriterier:

  • Har vært i områder med vedvarende spredning
  • Har vært i nærkontakt (se under) med et bekreftet tilfelle av coronavirus-infeksjon (SARS-CoV-2)
  • Har pleiet/behandlet en pasient, håndtert prøvemateriale fra eller på annen måte hatt tilsvarende nærkontakt med en person som er bekreftet syk med coronavirus-infeksjon (SARS-CoV-2)

Smittevernlege Eli Sagvik i Trondheim har tidligere påpekt overfor VG at man ikke skal oppsøke lege om man mistenker å være smittet, men at man må ringe først.

Her er rutinene helsevesenet må følge ved første kontakt med en pasient som er et mistenkt smittetilfelle:

  • Sykehistorie og informasjon om eksponering innhentes over telefon. Avklar om pasienten oppfyller kriteriene for mistenkt tilfelle. Hvis ja, avtales sted for undersøkelse og testing for coronavirus. Det bør vurderes sammen med vakthavende lege ved nærmeste sykehus om pasienten skal testes i hjemmet, i primærhelsetjenesten eller i sykehus.
  • Pasienter som kommer til legekontoret, bør ved ankomst få utlevert et kirurgisk munnbind som pasienten selv tar på, med mindre pasienten av medisinske årsaker ikke tolererer dette.
  • Pasienten plasseres i eget rom og kun nødvendig helsepersonell går inn, og munnbindet tas av inne på undersøkelsesrommet først etter at helsepersonell har tatt på personlig beskyttelsesutstyr.

NTB skriver at Helsedirektoratet har opprettet virus-informasjonstelefonen for å avlaste medisinsk nødtelefon og andre deler av helsetjenesten. Nummeret er 815 55 015. Samtidig ber Helsedirektoratet folk om å lese informasjon på nett før de ringer.

SVARER: Lege Harald Meling Dobloug svarer på lesernes spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Hva med karantene på ferie?

Har du bestilt en ferie og er usikker på om du ønsker å reise på grunn av frykt for coronaviruset, er det ikke sikkert at du får pengene igjen av forsikringsselskapet.

Fremtind dekker foreløpig avbestilling av reiser til hele Kina og Hong Kong, i tillegg til Lombardia, Veneto og Emilia-Romagna i Italia med utreise før 31. mars 2020. De påpeker at UDs reiseråd legger føringen for hva som dekkes.

Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, en del av If, sier til Dinside at de opplever en nokså voldsom økning i antallet henvendelser relatert til coronaviruset.

- Vi støtter oss på UDs reiseråd, og dekker derfor avbestillinger til hele Kina, inkludert Hong Kong og Macau, til og med 2. mars. Vi følger situasjonen nøye og gjør fortløpende vurderinger, slik at vi hele tiden er rigget for å hjelpe kundene våre, sier Bibow Handeland.

De gir følgende dekning ved en karantenesituasjon i utlandet:

- Dersom noen av våre kunder skulle bli satt i karantene eller få utreiseforbud av lokale myndigheter som følge av coronaviruset, dekkes overnatting i inntil 14 dager av reiseforsikringen. Men det er viktig å presisere at dette ikke gjelder områder som UD fraråder å reise til gjennom sine reiseråd, sier Bibow Handeland.

Gjensidige uttalte fredag at karantene også er gyldig avbestillingsgrunn.

– Dersom man blir pålagt karantene fra offentlig helsevesen eller egen lege, regnes dette som sykdom, selv om man ikke har fått påvist sykdom ennå, og avbestillingsforsikringen gjelder, sier kommunikasjonssjef Christian Haraldsen i forsikringsselskapet.

Framtind har tidligere uttalt følgende om dekning av en karantenesituasjon på resieforsikringen.

- Det er ikke noe særskilt i reiseforsikringen knyttet til denne type virus. Så lenge våre kunder, med bakgrunn i vilkårene i forsikringen, har rett på hjelp, erstatning eller evakuering så får de det. Vi dekker også de ekstra telefonutgiftene kundene eventuelt skulle få for å snakke med oss, våre assistanseselskaper eller avklare andre forhold rundt reiseforsikringen, uttalte Simen Berntsen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind Forsikring til Dinside tidligere i februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer