Kommentar

Dette skuffet oss på norgesferie

Det er spesielt to ting som kunne gjort ferien bedre.

SØPPEL: Overfylte søppelkasser og henslengt rusk og rask har vært en gjenganger mange steder denne sommeren. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix
SØPPEL: Overfylte søppelkasser og henslengt rusk og rask har vært en gjenganger mange steder denne sommeren. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne sommerferien har de alle fleste av oss holdt oss i heimen eller feriert i Norge, Dinside-journalistene inkludert.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Heldigvis bor vi i et særdeles flott land med mange tur- og aktivitetstilbud, både til lands og havs, og vi har en turistnæring som er vant til å ta imot tilreisende fra fjern og nær.

Coronavirusutbruddet har imidlertid gjort det mer utfordrende enn vanlig å feriere innenlands også, blant annet med tanke på å samle folk fra forskjellige familier, vennegjenger og kohorter.

Vi i Dinside har gjort noen erfaringer gjennom sommeren og kommet fram til et knippe ting vi savnet på norgesferien, som muligens kunne vært løst bedre.

1. Hotellfrokost

Selv om buffetforbudet på hotell og i kantiner ble opphevet 15. juli, var det mange som bodde på hotell mens det ennå var alternative løsninger, for eksempel under frokostserveringen.

De fleste av oss er vant til bugnende frokostbuffeter med flere typer egg, bacon, skinke, ost, røkelaks, ferskt brød, nypresset juice med mer - selve høydepunktet ved hotelloppholdet for mange.

Undertegnede har bodd på to hoteller denne sommeren, begge langs sørlandskysten, og de hadde løst hotellfrokosten på to vidt forskjellige måter:

Det ene hotellet hadde satt fram tallerker med brød og skåler med frokostblanding med plastfolie over. Pålegg og yoghurt kunne gjestene plukke i porsjonspakker etter eget ønske. Fra kjøkkenet kunne de be om én av to typer egg - bløtkokt eller eggerøre.

PÅLEGGSPAKKER: Til tross for manglende bacon, var det annet godt pålegg å få på hotell.
PÅLEGGSPAKKER: Til tross for manglende bacon, var det annet godt pålegg å få på hotell. Vis mer
PORSJONERT: Frokostblanding og yoghurt er et alternativ til brødskiver. Begge foto: Eilin Lindvoll.
PORSJONERT: Frokostblanding og yoghurt er et alternativ til brødskiver. Begge foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Dette var en helt OK måte å løse hotellfrokosten på, men utvalget var svært redusert sammenlignet med vanlig. Mange vil nok savne speilegg og bacon når dette er måten frokosten løses på, og det er ikke urimelig å forvente at prisen for frokosten blir redusert i takt med utvalget.

Fordelen med en slik hotellfrokost som beskrevet over, er at matsvinnet sannsynligvis går kraftig ned. Det er også nærliggende å tro at mange velger sunnere når det er færre usunne fristelser, som søt bakst og fettholdig mat.

Plastavfallet etter denne typen hotellfrokost, derimot, er betydelig større enn vanlig:

EMBALLASJE: Når alt av pålegg kommer i egen porsjonsemballasje, er det klart at søppelhaugen vokser på frokostbordet når familien samles i hotellrestauranten. Foto: Eilin Lindvoll.
EMBALLASJE: Når alt av pålegg kommer i egen porsjonsemballasje, er det klart at søppelhaugen vokser på frokostbordet når familien samles i hotellrestauranten. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Det andre hotellet hadde beholdt det vanlige utvalget på frokostbuffeten sin, men ga gjestene egne frokosttidspunkt de måtte overholde (for å slippe kø og trengsel), og det var de ansatte i hotellrestauranten som la opp på tallerken for gjesten etterhvert som vedkommende pekte på ønsket mat.

DU FÅR DET DU VIL: De ansatte lot deg velge blant alt du finner på hotellfrokosten til vanlig, og la på tallerk for deg. Foto: Eilin Lindvoll.
DU FÅR DET DU VIL: De ansatte lot deg velge blant alt du finner på hotellfrokosten til vanlig, og la på tallerk for deg. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Når hotellfrokosten ble løst som beskrevet over, kunne gjestene glede seg over de samme gode matvarene som de vanligvis får på hotell (speilegg, eggerøre, bacon, røkelaks, vafler, ferskt brød mm.). I tillegg får gjestene full valuta for pengene de legger i hotelloppholdet.

Det er også to andre fordeler med denne alternative hotellfrokosten: Du velger gjerne sunnere når det ikke er deg selv som plukker maten og de ansatte porsjonerer muligens bedre enn du ville gjort selv, slik at matsvinnet blir redusert.

Flere var misfornøyde med hotellfrokosten

Siden 1. mai har Forbrukerrådet fått flere henvendelser enn vanlig fra folk som er misfornøyde med prisen i forhold til standarden på overnattingsstedene.

- Frokosten var rimelig kjip. Vi fikk to påsmurte brødskiver, én med salami og én med syltetøy. De serverte dem i en pose, kunne hotellgjest Jan Erik Osberg fortelle NRK.

Familien Osberg fikk ikke beskjed på forhånd om at frokosttilbudet var redusert. Det har de krav på, ifølge Forbrukerrådet:

- Du har krav på å få vite hva de betaler for. Hvis et tilbud er redusert eller annerledes enn det forbrukerne kan forvente, skal det komme tydelig frem. Da kan forbrukeren selv velge om de er villige til å betale den summen eller ikke, understreker Pia Cecilie Høst.

2. Søppelrydding

Nordmenn er et friluftsfolk, og denne sommeren har mange av oss gått i skog, mark og fjell.

De mest populære turene, som Preikestolen, Trolltunga, Besseggen med flere, har hatt flere nordmenn enn vanlig på besøk ettersom de utenlandske turistene har latt vente på seg.

For undertegnede, som elsker å gå fjelltur og se de fine stedene Norge har å by på, var det en glede å møte så mange nordmenn ute i naturen i sommer.

Men, én ting var det stikk motsatte av gledelig: Søppelet som lå igjen.

RUSKENAKSJON I ROGALAND: Dinsides journalist fant mye søppel på tur til Månafossen i Rogaland. Foto: Wilja Eriksen.
RUSKENAKSJON I ROGALAND: Dinsides journalist fant mye søppel på tur til Månafossen i Rogaland. Foto: Wilja Eriksen. Vis mer

På en tur til Månafossen i Rogaland i juli ble en tom engangsgrill, en six-pack med øl (både plast og samtlige ølbokser) og annet plastsøppel funnet samlet og stuet ned i en bekk.

Dette er utrolig sløvt av de som lot dette ligge igjen, både med tanke på dyrelivet i området og andre turgåere som må se søppelet ligge igjen på denne måten!

Tidligere i vår skrev NRK om at oslomarka fløt over av søppel og bæsj:

Folk må lære seg dokultur i marka, mente Oslo kommune, som fant dopapir, avføring og søppel som flagrer blant busk og kratt, blant annet ved Øyungen i Maridalen og på «byfjellet» Vettakollen.

- Folk har dårlig utekultur for å gå på do. De rydder ikke. Det kan være sjenerende, og det er gjerne på mye brukte steder i Marka, sa bymiljøetatens Knut Johansson til rikskringkasteren.

NRK laget også en video for å lære folk hvordan de går på do ute.

Savnet du noe på din norgesferie? Del gjerne i vårt debattforum nederst i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer