Dette tør du (kanskje) ikke

Ikke for deg med tandre knær og tendenser til høydeskrekk.

To bilder som enten lokker eller skremmer ... Foto: Youtube
To bilder som enten lokker eller skremmer ... Foto: Youtube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir flata for tam? For deg som ikke frykter kan disse skibakkene virkelig gi deg den geleen du ikke trenger i knærne. Vi har plukket ut fire løyper med særs ekstraordinære utfordringer, av en lengre liste med skremmende anbefalinger fra magasinet Travel+Leisure, og en norsk bratting.

Brattkjøring krever sin mann og kvinne

Mange av de bratteste preparerte løypene er både isete og fulle av kuler. For å kjøre de bratteste bakkene bør du ha teknikken inne, og for mange kan det være en riktig manndomsprøve å takle verstingene.

- Har du ikke riktig teknikk, er det fort å tryne, sier Andreas Rødven, daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening, til DinSide.

Merk: Det er stor forskjell på tråkkede heng, og andre løyper som er tilgjengelige under visse forhold, men som ikke blir preparert. Sistnevnte utgjorte størstedelen av anbefalingene på listen fra Travel+Leisure, mens vi i vårt utvalg kun har med to av disse.

Les også: Skiferiene du kan drømme om

Brattest i Norge

Sorte løyper har ethvert skianlegg med respekt for seg selv. Og kravet til sortmerking er at hellingen i løypa er i snitt 24 grader, men at brattere partier kan forekomme. Den lengste sorte løypa i Norge finner du i Kvitfjell. Landets eneste internasjonale utforløype for menn har en høydeforskjell på over 800 meter, og er kun for deg som tør ...

Den bratteste bakken i Norge er imidlertid løype 75, også kjent som Eksperten, i Trysil.

- Den heller 44 grader, og her bør man helst ikke falle, for da sklir man rett og slett helt ned. Og det kan jo gjøre litt vondt, forteller Andreas Røvden, som selvsagt har prøvd både denne løypa og vært innom Kvitfjell-bakken.


Les også: Dette koster heiskortene i Norge

Den sveitsiske veggen

La Chavanett, Avoriaz, blir også kalt den sveitsiske muren eller veggen. En bakke på drøye 300 meter med forblåst, kulete snø og gjerne glasert stålkantfiendtlig is. Faller du her, kan andre alpinister grøsse seg over hvert blodskrubbende au med utsikt fra stolheisen som går opp like ved bakken.

Skiområdet ligger på grensen mellom Frankrike og Sveits.


Alpenes mest berømte?

Grand Couloir i Courchevel, Frankrike er kanskje den mest berømte grøsseren i tråkkede alpeløyper. I likhet med den sveitsiske veggen, byr denne bakken mer enn gjerne på is, og avslutter med en vibrerende kuleløype. I starten er løypa svært smal med bratte stup på begge sider, og mot slutten er det så smalt og bratt at selv de råeste ikke gremmer seg over å legge an en aldri så liten plogføring.

For å komme hit tar du Saulire Télépherique (taubane). Like ved ligger en like utfordrende bakke, Emilie Allias couloir.


Brattest i verden?

Harikiri i Mayrhofen, Østerrike, skal være den bratteste preparerte bakken i verden. Og ja, navnet kommer fra det japanske uttrykket du vet. Slagordet for bakken er at den som tør kaste seg utfor her, vinner uansett. Men hvordan greier de å preparere denne bakken?

– Vi må feste prepareringsmaskinen til bakken med stålkabler, for å hindre den fra å falle ned. Det fortalte Melanie Kaindl i ved turistkontoret i Mayrhofen til Times Online da bakken åpnet i 2005.

Ett godt råd: Ikke fall!


Les også. Slik lurer du skityvene

Corbet's Couloir, Jackson Hole, USA

- En gang kommer noen til å stå på ski ned her, skal James Barry Corbet, grunnlegger av Jackson Hole Mountain Guides ha sagt da han så denne upløyde skimarken i 1960. Han fikk rett. 6 meter med fritt fall før skiene treffer snøen må du regne med. Tør du dette, vil nok resten av veien ned til flatere lende føles som den reneste barneskiskolen. 40 graders helling, hva er nå det, liksom.


I samme område ligger S+S Colouir, med et tre ganger så høyt fall. Så farlig at løypa nesten aldri er åpen for alpinister, og selv når den er det trenger du tillatelse fra Jackson Holes skipatrulje for å få tilgang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer