Dette vil du angre på i sommer

Halvparten av nordmenn reiser utenlands i sommer. Her gjør vi mye dumt.

ALKOHOL OG SEX: 22 prosent innrømmer å ha hatt ubeskyttet sex i utlandet. Foto: Colourbox
ALKOHOL OG SEX: 22 prosent innrømmer å ha hatt ubeskyttet sex i utlandet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten halvparten av alle nordmenn drar til utlandet i løpet av sommerferien. Men kanskje det er tryggere å holde seg hjemme og skeie ut med en bolle reker til lunsj? For mange av oss angrer nemlig på ting vi gjør i utlandet, viser en ny reiseundersøkelsen som Europeiske Reiseforsikring står bak.

Heldigvis klarer de fleste å nyte alkohol på utenlandsturen uten å tråkke i salaten, men 15 prosent innrømmer at de har gjort noe de angrer på.

To av ti sier at de har hatt ubeskyttet sex, mens en av ti angrer fordi de har vært utro. Og det er de unge som angrer mest.

Dette angrer vi på:

 • Brukt for mye penger: 41 prosent
 • Hatt ubeskyttet sex: 22 prosent
 • Havnet i bråk: 14 prosent
 • Vært utro: 10 prosent
 • Kjørt med promille: 9 prosent
 • Hærverk: 1 prosent
 • Annet: 53 prosent
 • I tvil/Vet ikke: 10 prosent
 • (Spørsmålet er stilt til de 15 prosentene som svarer at de angrer på ting de har gjort i alkoholpåvirket tilstand i utlandet)

  >>>Hver fjerde har hatt sex på stranden

  Alkohol og gruppepress øker faren

  – Når vi er i utlandet drikker vi som regel mer. Og alkoholen reduserer som kjent hemningene våre, sier Schack Lystrup, psykiatrisk kontaktlege i Europeiske Reiseforsikring, i en pressemelding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

  I undersøkelsen som reiseforsikringsselskapet står bak, kommer det fram at hver fjerde i aldersgruppen 16-30 år angrer på noe de har gjort.

  – Særlig unge velger å reise på ferietur sammen med flere, og gruppepress øker faren for at man blir med på noe som ellers ville ha vært greit, sier Lystrup.

  Toppløs eller ikke? Her er den uskrevne ferieloven

  Sex - en risikosport

  Den store risikosporten i en del land, er ubeskyttet sex.

  – Forekomsten av hiv og andre alvorlige seksuelt overførbare sykdommer er langt høyere i deler av Asia og Afrika enn i Europa, sier Anders Gulbrandsen, medisinsk ansvarlig i Europeiske Reiseforsikring, i pressemeldingen.

  I Asia og Europa smittes de fleste med klamydia og gonoré, mens reisende til Afrika smittes hyppigere av hiv. Thailand er landet der flest nordmenn blir smittet, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet.

  Alle som har hatt sex uten kondom i utlandet, bør umiddelbart oppsøke lege for å teste seg når de kommer hjem, mener Gulbrandsen.

  – For å snu på et kjent uttrykk: Not everything that happens in Vegas stays in Vegas. Smitten man pådrar seg ute, blir med hjem. Tidlig undersøkelse og påvisning av eventuell hiv-infeksjon er dessuten svært viktig for å kunne gi optimal behandling og hindre videre smittespredning. Det samme gjelder også andre seksuelt overførbare sykdommer, sier han.

  Les også: Dette er forbudt å snakke om i ferien

  Dårlig oppførsel

  Av undersøkelsens svaralternativer over hva vi angrer på, har litt over halvparten krysset av for sekkeposten ’’annet’’.

  – Det er grunn til å anta at det skjuler seg flere tilfeller av dårlig oppførsel i denne kategorien. En del av sakene vi får inn til vårt team handler ofte om at en medreisende, gjerne samboer eller ektefelle, har drukket og sagt og gjort ting som har satt dype spor, sier Schack Lystrup.

  Nesten halvparten angrer på at de har brukt for mye penger på ferien.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer