Digg eller deng?

Trick or threat. Knask eller knep. Digg eller deng. Finn frem djevelen i deg selv og kast deg ut i høstens skumleste – og festligste – natt.

Publisert
Sist oppdatert
Moro for liten, moro for stor.

Foto:Halloween.no Foto: www.halloween.no
Moro for liten, moro for stor.

Foto:Halloween.no Foto: www.halloween.no Vis mer


Nordmenn har adoptert den amerikanske høstfesten. Ifølge Stavangeravisen omsatte grossisten Coop Norge 33.75 tonn gresskar til Halloween-feiringen, mens i år er det over 70 tonn. Men det er ikke bare næringslivet som feirer i disse dager. Store og små forbereder kostymer og skummel sminke, og gjør seg klar til å feste: De små gleder seg til godis i posene, mens de voksne ser for seg godis i glassene og show ut i de små timer.

 • Sjekk ut hvor i landet du kan feire Halloween

  Solgte sin sjel til djevelen

  Den offisielle Halloweendagen er 31. oktober, men feires ofte uken i forveien. Festtradisjonen knyttes særlig til USA, men opprinnelig kan den spores tilbake til de britiske øyer og Nord-Frankrike for rundt 2000 år siden. Det finnes flere varianter av Halloweens historie. Fellesnevneren i opprinnelseshistorien er at det var en fest ved overgangen til det nye året, som for 2000 år siden startet 1. november. Kvelden i forveien døde det gamle året, og onde ånder var særlig mektige denne siste dagen i året. Gudene Pomona og Samhain går igjen i flere av beretningene. Den såkalte Trick or threat-skikken - knep eller knask – skal ha sitt opphav fra 800-tallet da barn gikk rundt og tigget godsaker i bytte mot bønner for døde.

  De nifse gresskarlyktene har sitt utspring i den irske myten om Jack O`Lanterns drikkferdige liv. Jack ville selge sin sjel til djevelen for en siste drink på puben, men med en smule list ble djevelen lurt. Da Jack døde ble han avvist i så vel himmel som helvete, og ble dømt til et evig liv vandrende langs veiene. Men Jack var mann nok til å få med seg lys på veien: Lykten han fikk var utskåret i en kålrot. Da potetsyken herjet Irland i 1845-50 emigrerte 700.000 irer til Amerika. Med seg brakte de myten om Jack O`Lantern, men i sitt nye hjemland gikk de over til å bruke gresskar. De utskårne gresskarlyktene er kanskje det mest kjente symbolet på Halloween.

  De siste årene har den spesielle høstfesten fått fotfeste i Norge. Det er ikke få norske hjem som rundt den 31. oktober har fått besøk av utkledde småtroll som tigger godteri. De noe eldre har benytter anledningen til å kle seg opp som både vampyrer og onde stemødre ute på by`n.

  Eksterne lenker
  Halloween i New York
  Halloween.no

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer