Digg eller deng?

Trick or threat. Knask eller knep. Digg eller deng. Finn frem djevelen i deg selv og kast deg ut i høstens skumleste – og festligste – natt.

Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn har adoptert den amerikanske høstfesten. Ifølge Stavangeravisen omsatte grossisten Coop Norge 33.75 tonn gresskar til Halloween-feiringen, mens i år er det over 70 tonn. Men det er ikke bare næringslivet som feirer i disse dager. Store og små forbereder kostymer og skummel sminke, og gjør seg klar til å feste: De små gleder seg til godis i posene, mens de voksne ser for seg godis i glassene og show ut i de små timer.

Sjekk ut hvor i landet du kan feire Halloween

Solgte sin sjel til djevelen

Den offisielle Halloweendagen er 31. oktober, men feires ofte uken i forveien. Festtradisjonen knyttes særlig til USA, men opprinnelig kan den spores tilbake til de britiske øyer og Nord-Frankrike for rundt 2000 år siden. Det finnes flere varianter av Halloweens historie. Fellesnevneren i opprinnelseshistorien er at det var en fest ved overgangen til det nye året, som for 2000 år siden startet 1. november. Kvelden i forveien døde det gamle året, og onde ånder var særlig mektige denne siste dagen i året. Gudene Pomona og Samhain går igjen i flere av beretningene. Den såkalte Trick or threat-skikken - knep eller knask – skal ha sitt opphav fra 800-tallet da barn gikk rundt og tigget godsaker i bytte mot bønner for døde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer