Vin som «renner over»

Digg eller vulgært?

Vet du hvor mye vin du skal du fylle i vinglasset, før det går over til å bli vulgært?

RETT ELLER GALT: Hvor mye vin skal det være i glasset? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
RETT ELLER GALT: Hvor mye vin skal det være i glasset? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye vin kan det være i glasset før det går fra elegant servering til vulgært?

Dette spørsmålet er det mange som lurer på. Åpenbart også blant ansatte i serveringsbransjen. Der det er stor forskjell på vinkelnere med utdanning og kunnskap til ekstrahjelpen som er hentet inn som servitør - helt uten opplæring.

Du har kanskje møtt dem begge på dine restaurantbesøk i inn- og utland.

Misforstått raushet

- Jeg har ikke fått fullt vinglass siden jeg var på all inclusive i Alicante for mange år siden, sier Norges mest populære vinekspert, Ingvild Wedaa Tennfjord, og fortsetter:

- Når noen fyller opp vinglasset for mye så er det misforstått raushet. Fyll heller flere ganger enn å bomme på det som er ment som gjestfrihet.

- Fyll aldri mer enn 120 ml i glasset, mener 11. generasjon vinglassprodusent, Georg Riedel, i denne tidligere reportasjen i Dagbladet.

Tulipaner og duft

- Et godt vinglass bør ha høy kolbe og fasong som en tulipan. Bred nede og så smalner det litt inn. Det gjør det mulig å få duften ut av vinen, samtidig som duften beholdes i vinglasset. Da er det enklere å snuse og smake på vinen, og 80 prosent av den smaken vi kjenner får vi nettopp via duften, sier Ingvild Wedaa Tennfjord.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.