Vin som «renner over»

Digg eller vulgært?

Vet du hvor mye vin du skal du fylle i vinglasset, før det går over til å bli vulgært?

RETT ELLER GALT: Hvor mye vin skal det være i glasset? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
RETT ELLER GALT: Hvor mye vin skal det være i glasset? Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mye vin kan det være i glasset før det går fra elegant servering til vulgært?

Dette spørsmålet er det mange som lurer på. Åpenbart også blant ansatte i serveringsbransjen. Der det er stor forskjell på vinkelnere med utdanning og kunnskap til ekstrahjelpen som er hentet inn som servitør - helt uten opplæring.

Du har kanskje møtt dem begge på dine restaurantbesøk i inn- og utland.

Misforstått raushet

- Jeg har ikke fått fullt vinglass siden jeg var på all inclusive i Alicante for mange år siden, sier Norges mest populære vinekspert, Ingvild Wedaa Tennfjord, og fortsetter:

- Når noen fyller opp vinglasset for mye så er det misforstått raushet. Fyll heller flere ganger enn å bomme på det som er ment som gjestfrihet.

- Fyll aldri mer enn 120 ml i glasset, mener 11. generasjon vinglassprodusent, Georg Riedel, i denne tidligere reportasjen i Dagbladet.

Nei, nei: Dette er for mye - og et misforstått forsøk på godt og raust vertskap. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspecor
Nei, nei: Dette er for mye - og et misforstått forsøk på godt og raust vertskap. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspecor Vis mer

Tulipaner og duft

- Et godt vinglass bør ha høy kolbe og fasong som en tulipan. Bred nede og så smalner det litt inn. Det gjør det mulig å få duften ut av vinen, samtidig som duften beholdes i vinglasset. Da er det enklere å snuse og smake på vinen, og 80 prosent av den smaken vi kjenner får vi nettopp via duften, sier Ingvild Wedaa Tennfjord.

USIKKER? Fyll opp til rundt der glasset er på sitt bredeste. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
USIKKER? Fyll opp til rundt der glasset er på sitt bredeste. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Men tilbake til mengden. Hvor mye vin kan man fylle i glasset før det blir vulgært?

- Fyll opp til litt over der hvor glasset er på sitt bredeste. Ikke mer. Nå kan du stikke nesen ned i glasset uten å dyppe den i vin.

- Og dersom ikke glasset har tulipanform men rett vegger opp til kanten?

- Ikke fyll opp mer enn 1/3 av glasset. Etterfyll heller flere ganger.

FORSEGLING PÅ VINFLASKA: Vanligvis bruker man kanskje en korkåpner for å ta av forseglingen rundt korka på vinflaska. Men, med har du prøvd å bruke en potetskreller? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ikke på fest heller

Skal du på fest i privat sammenheng der du selv skal fylle i eget glass er det også smart å tenke litt over hvor mye vin du heller i glasset. Spesielt hvis du ønsker å gjøre et godt inntrykk på en eller flere av de andre gjestene på festen.

Her snakker vi altså ikke bare om risikoen ved å miste kontrollen fordi du drikker for mye vin i løpet av kvelden.

Men om å vise litt stil når det gjelder mengde vin i glasset. Husk at det er mer elegant å fylle litt i glasset flere ganger enn å fylle det til randen noen få ganger.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer