Coronatest

Disse bør teste seg ved ankomst til Norge

Fem norske flyplasser har nå egne testsentre slik at passasjerer kan velge å teste seg ved ankomst til Norge.

CORONATEST? Ved flere flyplasser kan man nå ta frivillig coronatest ved ankomst til Norge. Her fra åpningen på Oslo lufhavn, hvor student Thomas Solem (20) tester seg etter ferie i Tsjekkia. Foto: NTB Scanpix
CORONATEST? Ved flere flyplasser kan man nå ta frivillig coronatest ved ankomst til Norge. Her fra åpningen på Oslo lufhavn, hvor student Thomas Solem (20) tester seg etter ferie i Tsjekkia. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av den siste tiden er det opprettet egne testsentre for coronatesting på fem av landets flyplasser: Oslo lufthavn, Bergen lufthavn, Trondheim lufthavn, Bodø lufthavn og nå sist på Sola lufthavn, for passasjerer som ankommer Norge fra utlandet, i tillegg til på Torp Sandefjord lufthavn.

- Det er helsemyndighetene som er ansvarlige for testsentrene og har sørget for etablering av disse, mens Avinor tilrettelegger ved å stille med lokaler og nødvendig infrastruktur, forteller senior kommunikasjonsrådgiver Line Haugland i Avinor til Dinside.

Helsedirektoratet oppfordrer spesielt enkelte passasjerer om å benytte seg av testsentrene på flyplassene.

Tilbud ved ankomst til Norge

Ifølge Avinors nettsider kan de som ønsker å teste seg følge skilting ved ankomst på de aktuelle flyplassene. På Oslo lufthavn er testsenteret åpent hele døgnet, mens åpningstidene på de andre lufthavnene vil variere med trafikken, ifølge Avinor.

Foreløpig er det usikkert om det vil dukke opp flere slike testsenter på andre flyplasser.

Haugland i Avinor sier at det vurderes fortløpende, i samarbeid med kommunehelsetjenesten, om tilbudet også skal innføre på andre lufthavner med internasjonal trafikk.

- Er det lagt føringer for hvilke flyplasser som skal opprette slike testsenter, eller er det opp til hver enkelt lufthavn/kommune?

- Alle flyplasser med regelmessige flyruter fra utlandet blir bedt om å opprette testsenter. Staten dekker merkostnadene ved dette tiltaket, sier fagrådgiver Svein Lie i Helsedirektoratet til Dinside

Disse bør teste seg

Når det gjelder hvem som bør velge å teste seg, viser Lie til at Folkehelseinstituttet (FHI) oppdaterte testkriteriene 12. august.

- Av disse fremgår det at alle som selv mistenker at de er smittet av covid-19 bør få anledning til å teste seg.

Svien Lie sier videre at følgende personer bør tilbys test ved koronatestsentrene:

  • Personer som ankommer fra røde land
  • Personer som ankommer fra alle andre land, og som mistenker at de kan være smittet

- Er det ekstra viktig for reisende som kommer fra røde land, å teste seg?

- Dette tilbudet gjelder alle som kommer fra et annet land og til Norge. De som har symptomer på sykdom eller vet de har vært i kontakt med smittede bør la seg teste, sier Lie.

Svar på coronatest

Du kan lese mer om selve testen og hvordan det foregår i denne artikkelen. Også ved testing på en av flyplassenes testsenter kan du selv sjekke svaret på prøven digitalt.

- Svar skal komme like raskt som ved andre tester for Covid19. Prøvesvarene til norske statsborgere kan formidles via helsenorge.no, mens utenlandske statsborgere må kontaktes på annet vis, for eksempel via telefon.

Han sier videre at prøvestedet ved positiv prøve skal ta kontakt med kommuneoverlegen i oppholdskommunen for den som er testet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer