Cruiseferie

Disse cruisereglene må du kunne

Fra 30. mai forsvinner nødpass som ferie-ID.

ULIKE REGLER FOR TURISTER: Norske Ving merker stor interesse for cruiseferie. De reisende har veldig mange lokale regler å sjekke. Her rederiet Royal Caribbean-skipet «Freedom of the Seas» i Miami tidligere i mai i år. Foto: Joe Raedle, Getty Images/AFP/NTB.
ULIKE REGLER FOR TURISTER: Norske Ving merker stor interesse for cruiseferie. De reisende har veldig mange lokale regler å sjekke. Her rederiet Royal Caribbean-skipet «Freedom of the Seas» i Miami tidligere i mai i år. Foto: Joe Raedle, Getty Images/AFP/NTB. Vis mer
Publisert

- Høy etterspørsel, noe lavere enn i det forrige normalåret 2019, men likevel fantastisk i forhold til de to siste årene.

Slik oppsummerer sjefen i landets største reiseoperatør Ving, Marie-Anne Zachrisson, utsikten for reisesommeren når mai er i ferd med å gå over i juni.

Og nettopp overgangen til juni og enda lengre ventetid på nye pass, er temaet som dominerer i hva feriekundene «lurer» på.

Så seint som 18. mai varslet Politidirektoratet at ventetiden øker fra sju til ti uker «innen juli».

Fra mandag 30. mai er det slutt på nødpass til rene fereiereiser, opplyser Politidirektoratet fredag. Nødpass blir innskrenket til nødsituasjoner, bokstavlig talt.

D-dagen: 28. april

Eneste unntak er for de som allerede har vært til time hos politiets passkontor, og som har bestilt utenlandsreise innen 28. april.

For noen dager siden var den gjennomsnittlige ventetiden på nytt pass 34 virkedager (sju uker) og for nasjonalt ID-kort 19 virkedager (fire uker).

Det er ventetiden ETTER at du har vært i godkjenningstime hos politiets passkontor. Og der er det ikke ledige timer før etter sommerferien i flere politidistrikter.

- Gir Ving noen råd til kunder som spør om de kan kjøpe en tur mens de venter på pass eller nasjonalt ID-kort?

- Ikke råd. Pass og nødvendig ID er et personlig ansvar. Vi holder kunder som spør med den oppdaterte informasjonen som finnes. Og vi merker en klar oppgang i salget av såkalt endringsbeskyttelse, sier Zachrisson.

Reiseforsikring dekker ikke kjøpte reiser som blir avlyst fordi den reisende ikke har fått pass i tide.

30 dagers frist

Vings «endringsbeskyttelse» koster et par hundre kroner, avhengig av prisen på turen.

Kunden kan utsette reisen uten begrunnelse inntil 30 dager før opprinnelig avreisedato.

- Flere har brukt den muligheten allerede, og enda flere snakker om det, sier Ving-sjefen.

Endringsbeskyttelsen gjelder bare turer med charterfly, ikke med rutefly. Beskyttelsen dekker også dokumentert sykdom helt opptil avreise.

Passkø: Hundretusenvis av nordmenn mangler gyldig pass. Det begynner å haste hvis du i det hele tatt skal komme utenlands i sommer. Video: Øystein Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

Flyselskapene har også ulike ordninger, ofte mot gebyr, for endringer eller overføring til andre av billetter som er kjøpt direkte hos dem.

Her er endringsreglene til SAS for ulike ruteflybilletter kjøpt der.

Cruiseregler

Ving merker stor interesse for turer med cruiseskip i det første normalåret etter pandemien.

Her er de detaljerte reglene for turister som skal på tur med skipene til rederiene Royal Caribbean, Costa Cruises, Celebrity Cruises og Norwegian Cruise Line.

- Her er det mange ulike regler, blant annet på grunn av hvilket lands flagg skipet seiler under, hvor gjestene skal i land på turen og ulike krav til helsesertifikat, vaksiner, munnbind og PCR-tester. Det hjelper ikke å tro at norske regler i Norge gjelder, sier Anne-Marie Zachrisson.

Her er Utenriksdepartementets oppdaterte reiseråd for alle land Norge har diplomatisk forbindelse med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer