
Automatisk kontroll av biler på flyplassen kan koste deg dyrt
Tradisjonelt forbinder vi påska med fjell, ski og hytte, og dessverre fører den store påsketrafikken på norske veier til en god del bil- og personskader.
Samtidig er det stadig flere av oss som slett ikke tilbringer høytiden på påskefjellet:
Avinor forventer storinnrykk i påska, og spesielt enkelte dager blir det ekstra viktig å møte opp i god tid.
Disse dagene blir det travelt på Gardermoen
Ifølge Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, er den største utfartsdagen fredag 23. mars med over 95.000 reisende.
– Jevnt over ventes det høye passasjertall, påpeker han, og legger til at påska er en av de travleste utfartene i året på Oslo Lufthavn.
Lenger nede i artikkelen ser du hvor mange passasjerer Avinor beregner skal ut å reise hver av dagene i påska.
Også Europeiske Reiseforsikring erfarer at palmehelgen og onsdag før påske, altså 28. mars i år, er de største utfartsdagene. Og dét kan føre til ekstra utfordringer for de reisende,
– Typiske henvendelser hos oss disse dagene kan gjelde forsinket bagasje og flyforsinkelser på grunn av ulike værsituasjoner, forteller Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring og If til Dinside.
Frende Forsikring forteller at de fredagen før påske ser en tilnærmet dobling i antall reiseskader, og at 70 prosent av disse skyldes forsinkelser av ulike slag.
– Tallet på meldte skader på reiseforsikringen er rundt 40 prosent høyere i påska enn uken før og etter høytiden, forteller kommunikasjonsrådgiver Marius Solberg Anfinsen, og presiserer at forsinket ankomst, innhenting av reiserute og forsinket bagasje er de mest typiske skademeldingene i påska.
Han minner om at dersom en forsinkelse skyldes værforhold eller tekniske feil, kan den som reiser ha krav på erstatning fra reiseforsikringen sin.
Slik unngår du utfordringer med reisen
Joachim Westher Andersen påpeker at stikkord for påskeutfarten er mange reisende og mye spesialbagasje.
Antall reisende fra OSL i påska
Her er Avinors forventede trafikktall for Oslo lufthavn i påskeferien, avgang og ankomst:
- Torsdag 22. mars: 87 928
- Fredag 23. mars: 95 914
- Lørdag 24. mars: 53 757
- Søndag 25. mars: 75 043
- Mandag 26. mars: 68 094
- Tirsdag 27. mars: 60 978
- Onsdag 28. mars: 75 325
- Torsdag 29. mars: 67 693
- Fredag 30. mars: 49 336
- Lørdag 31. mars: 42 006
- Søndag 1. april: 72 112
- Mandag 2. april: 95 240
- Tirsdag 3. april: 95 988
- Onsdag 4. april: 87 107
– Derfor oppfordrer vi alle som skal ut og fly i påsken til å møte opp i god tid og gjøre seg kjent med flyselskapenes bagasjeregler i forkant av reisen, oppfordrer han.
På grunn av flere reisende enn normalt, anbefaler han at man beregner litt ekstra tid. Han minner også om familieslusen i sikkerhetskontrollen, som kan brukes av alle som reiser med barn under 12 år. Skal du reise til land utenfor Schengen er det også lurt å beregne litt ekstra tid til passkontrollen.
Ettersom mange reiser med spesialbagasje, anbefaler han dessuten at man sjekker at lange reimer, hemper eller stropper knytes sammen slik at de ikke kan henge seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger.
Reise med bil?
Har du ikke planer om å reise med fly, men med bil, er det greit å være klar over hvordan påsketrafikken kan utarte seg.
Sigmund Clemenz i Europeiske Reiseforsikring sier til Dinside at stadig flere velger å kjøre på påskeferie i løpet av torsdagen før palmesøndag, trolig for å unngå kø på fredag. Deres erfaring er dessuten at det er mye trafikk onsdag før skjærtorsdag.

Har du ett av de sikreste bilmerkene på markedet?
– Vårt beste tips for å unngå den verste trafikken på «køfredagen», er å vente til etter klokken 18. Da ser vi fra skadestatiskken vår at trykket ute i trafikken avtar veldig. Høyest trykk er det mellom klokken 14:00 og 17:00 denne dagen. Men det begynner allerede klokken 13:00, understreker han.
Og det er nettopp på slike kødager at det kan gå galt, ifølge Frende Forsikring. Tall fra Finans Norge viser at fredag før påskeuken i fjor var den store krasjedagen imed hele 1.072 personbilulykker.
– Hvis vi tar for oss alle dager fra fredagen før påskeuken og til 2. påskedag krasjet personbiler i snitt 746 ganger per dag. Mange bulker også bilen på trange parkeringsplasser når de skal handle inn alt de trenger for å maksimere påskekosen i fjellheimen. I tillegg var det mange personskader på de mest travle dagene, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef for motor i Frende Forsikring.
Vil du kjøre i litt mer fred og ro, er det generelt helligdagene i påska som skiller seg klart ut i positiv forstand gjennom påsken, sier Ytre-Hauge.

Dette må du ikke glemme om du skal ha med ski på flyturen