Disse dyrene tar siste stikk

Stikk og bitt fra enkelte dyr og insekter er nesten ikke til å holde ut. Sjekk verstingene.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I to eller tre timer føltes det som om noen hadde slengt meg rundt og banket meg med et baseballtre.


Går du med øynene og øre på stilk når du er på tur i skogen i frykt for å støte på skumle kryp? Og løper du desperat i motsatt retning når et insekt nærmer seg?

Det er stort sett liten grunn til å frykte for liv og helse i den norske faunaen, med noen få unntak.

- I Norge er det kanskje huggorm og flått som kan føre til de verste følgene. Og Tuneflua som stikker for å suge blod, kan gi voldsomme reaksjoner, forklarer Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

Beveger du deg derimot utenfor Norges grenser, finnes det imidlertid nok av stikkende og bitende dyr og insekter å passe seg for. Her er noen av verstingene:

Les også: De overlevde skrekkangrepene

 • "Bullet ant"
 • Synes du det gjør vondt å bli stukket av eitermaur? Det er bare barnemat sammenlignet med smerten denne mauren kan påføre deg. Det 2,5 centimeter lange insektet er oppkalt etter stikkene sine som rett og slett kan sammenlignes med å bli skutt!

  De fleste forskerne mener at disse skapningene har de mest uutholdelige stikkene av alle insekter.

  - I to eller tre timer føltes det som om noen hadde slengt meg rundt og banket meg med et baseballtre, forteller Randy Morgan ved Cincinatti Zoo til ABC News etter et ublidt møte med mauren.

  Hva gjør du hvis en bjørn eller en hai angriper? Ta testen her

  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


 • Piggrokke (Sting ray)
 • Disse spøkelsesaktige dyrene er vanligvis verken aggressive eller dødelige. Piggrokkene fikk imidlertid et dårlig rykte etter at den kjente krokodillejegeren Steve Irwin fikk en pigg rett i hjertet og døde.

  Den sagtakkete piggen befinner seg omtrent midt på eller ved roten av halen og brukes bare i sjeldne tilfeller, for eksempel når rokken føler seg truet. Smerten beskrives som å bli gjennomhullet med en kraftig negl. I tillegg slippes det ut en giftdose som fører til øyeblikkelig smerte. Den skal vanligvis ikke være sterk nok til å drepe, men kan føre til infeksjoner som det er vanskelig å få bukt med.

  Det er bare registrert 17 dødsfall i hele verden som følge av piggrokkeangrep. Slektningen djevelrokke har imidlertid ingen pigg, og er derfor helt ufarlig.

 • Sjøveps (Box Jellyfish)
 • Brennmanetene som skremmer norske badegjester ville blitt slått ned i støvlene av den skumle slektningen sjøveps. Det som gjør maneten så smertefull, er de mer enn tre meter lange, sviende tentaklene. De inneholder ekstremt kraftig gift som kan drepe mennesker, og giften blir injisert i kroppen vår gjennom bittesmå nåler som finnes på hver tentakel.

  Sjøveps finnes i Australia og Filippinene i tillegg til mange andre tropiske områder.

  - Hvis en svømmer blir viklet inn i tentaklene, kan han dø i løpet av minutter. På strendene i Australia er det sjøvepsvarsler, og badevaktene vil ha eddik tilgjengelig for å kunne nøytralisere skaden, forklarer Gunnar Hasle.

  Les også: Solkrem mot brennmaneter

  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


 • Klapperslange og hoggorm
 • Du trenger ikke reise til sydligere breddegrader for å støte på ubehagelige slanger. Hoggormen, som er den eneste giftslangen i Norge, har ikke de mest dødelige bittene, men bittet er blant de mest smertefulle. Årsaken er en gift som bryter ned celleveggene våre og fører til indre blødninger.

  Bitt fra klapperslangen har den samme virkningen, og giften gir både synlige og følbare virkninger, som misfarginger av huden, hevelser og koldbrannliknende oppløsning av hud og vev ved bittstedet.

  - Noen går i sjokk, særlig hvis giftdosen er stor nok. Selv om en slange har gift nok til å drepe et menneske, er det imidlertid sjelden det skjer. Dødelighetsprosenten er på rundt en halv prosent, forklarer Hasle.

  Dette gjør du når uhellet er ute

 • Sorte enker
 • Skriker du opp ved synet av en liten husedderkopp? Det har du liten grunn til. Støter du derimot på en sort enke bør du lynkjapt trekke til deg armer og bein. Enkens bitt kan nemlig gi uutholdelige smerter, kramper, oppkast og svettetokter og er hele 15 ganger så kraftig som klapperslangegift. Giften kan være dødelig hvis man ikke får motgift.

  På verdensbasis finnes det nærmere 40 forskjellige enkearter. Den klassiske sorte enke har en mørk kropp og et illrødt merke på undersiden av bakkroppen, men det er faktisk den australske rødrygg-enken som er aller farligst.

  Det finnes ingen enker i Norge, men det har hendt seg at enkelte eksemplarer har blitt importert. Heldigvis er klimaet i Norge slik at en enke ikke vil kunne overleve over tid og spre seg.

  - Alle edderkopper er i utgangspunktet giftige, men edderkoppene som finnes i Norge, har ikke kraftig nok kjeve til å bite gjennom huden, beroliger Hasle.

  Edderkoppfrykt er ikke det verste. Her er de særeste fobiene

  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
  Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


 • Skorpioner
 • Det finnes tusenvis av skorpionarter, og alle er utstyrt med en brodd ytterst på halen. Mange av skorpionstikkene er ikke noe særlig verre enn fra en bie eller en veps, men noen få skorpioner i Afrika og Asia kan være både virkelig smertefulle og farlige.

  - De som har store klør og liten hale, er ikke så farlige, mens de med små klør og stor hale er de verste. Jeg ville nok generelt holdt meg unna alle skorpioner, fastslår Hasle.

  Det lever også en del skorpionarter i Europa, men det er brae tre arter som har giftstikk og ingen av dem er dødelige. I Norge finnes det ingen i naturlig tilstand.

  Kilder: ABC News, Naturhistorisk museum, Lommelegen, Schrödingers Katt, Sydhav.no

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer