Disse er verst til å miste bagasje

Noen flyselskaper surrer mer enn andre.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert halvår avslører den europeiske flyselskapsorganisasjonen Association of European Airlines, AEA, hvilke av de 26 flyselskapene som deltok i undersøkelsen som er verst til å rote med bagasjen til passasjerene.

Denne gangen kom spanske Iberia aller verst ut, mens franske Air France ikke var stort bedre.

Mens hver 52. Iberia-passasjer risikerer at bagasjen ikke kommer på bagasjebåndet ved ankomstflyplassen, er tallet for Air France-passasjerer hver 53. Fra november til mars mistet Air France 380.289 kolli.

I den andre enden av skalaen finner vi Turkish Airlines, som bare mister 4,5 av 1.000 innsjekkede kolli.

SAS ligger forøvrig på en 12. plass, med en koffert per 110. passasjer. Hverken Norwegian eller Ryanair er med i undersøkelsen.

Les også: Her er alle ekstrakostnadene

Rotet bort, ikke fortapt

Merk deg dog at mistet bagasje i disse tilfellene ikke betyr at passasjeren aldri får se kofferten sin igjen. 85 prosent av de nesten 1,6 millioner kofferter de 26 flyselskapene til sammen klarte å surre bort mellom november og mars, kom til rette innen 48 timer.

Se listen over de fem verste og fem beste flyselskapene i undersøkelsen helt nederst i saken.

Smarte triks for å unngå at bagasjen blir borte
Selv om det er forsvinnende få kofferter som blir borte, sett på det totale antallet som fraktes hit og dit med fly, er det sabla irriterende og stå der og vente og vente på en koffert som ikke kommer. Du kan ta noen forholdsregler som vil gjøre det mindre sannsynlig at kofferten din blir borte, eller som i hvert fall gjøre det lettere å bli gjenforent med den skulle det likevel skje.

  • Merk kofferten godt med navn, adresse, telefonnummer, e-post, og også stedet du skal oppholde deg i ferien (husk å notere i hvilket tidsrom du skal være der). Legg også en slik lapp INNI kofferten - det er fort gjort at navnelapper rives av.
  • Fest alle løse reimer og stropper. Er det mye som henger og slenger, er faren stor for at kofferten setter seg fast et eller annet sted på vei til flyet.
  • Sjekk inn bagasjen i god tid. Jo kortere tid det er til avgang når du sjekker inn, jo større er sjansen for at bagasjen ikke rekker flyet. Ved store flyplasser skal bagasjen transporteres ganske langt på saktegående transportbelter - så selv om du rekker flyet, gjør kanskje ikke kofferten din det.
  • Kontroller at du har fått alle bagasjelappene når du sjekker inn bagasjen. Uten disse kvitteringene har du ikke sjans til å få igjen bagasjen dersom noe blir borte. Sjekk også at det står riktig destinasjon på dem.
  • Kontroller at du har fått alle bagasjelappene når du sjekker inn bagasjen. Uten disse kvitteringene har du ikke sjans til å få igjen bagasjen dersom noe blir borte. Sjekk også at det står riktig destinasjon på dem.
  • Dersom bagasjen blir borte, blir du bedt om å fylle ut et skjema der du beskriver bagasjen og innholdet. Ikke smør tjukt på og fortell om designerdresser og dyre smykker fordi du håper på en fet forsikringsutbetaling - da risikerer du at det tar enda lenger tid å lokalisere bagasjen din, fordi beskrivelsen din er uriktig.
  • Dersom bagasjen blir borte, hjelper det at du er nøye med å beskrive innholdet. Jo mer spesifik du kan være, jo enklere er det for bagasjeservice å finne igjen kofferten din. Hadde du en Pink Panther-boxer i bagen? Ikke vær for sjenert til å fortelle det - da finner de den helt sikkert kjappere.

De fem verste flyselskapene:
- Iberia: 10.141.327 passasjerer - mistet 19,2 per 1.000 kofferter
- Air France: 20.121.113 passasjerer - mistet 18,9 per 1.000 kofferter
- TAP Portugal: 3.211.603 passasjerer - mistet 17,3 per 1.000 kofferter
- Bmi: 2.017.912 passasjerer - mistet 17,2 per 1.000 kofferter
- British Airways: 13.019.226 passasjerer - mistet 15,6 per 1.000 kofferter

De fem beste flyselskapene:
- Turkish Airlines: 8.576.580 passasjerer - mistet 4,5 per 1.000 kofferter
- Air Malta: 485.185 passasjerer - mistet 4,6 per 1.000 kofferter
- Virgin Atlantic Airways: 2.263.260 passasjerer - mistet 4,9 per 1.000 kofferter
- AeroSvit: 569.079 passagerer - mistet 5,4 per 1.000 kofferter
- Adria Airways: 356.766 passasjerer - mistet 7,0 per 1.000 kofferter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer