Disse flyselskapene lurer deg minst

Bagasje, innsjekking, betaling med kort. Det er mange kostnader som kan dukke opp når du bestiller flybilletter. Noen selskaper er verre enn andre.

Publisert
Sist oppdatert
Lokkeprisene viser nemlig prisen på enveisbillett, mens prisene for returbilletten gjerne er langt høyere.


Sommeren nærmer seg med stormskritt, og det er på tide å begynne å planlegge sommerferien. Hvor skal du dra? Til den spanske solkysten, til Toscana, til Alpene for å gå i fjellet, eller på storbyferie til Paris?

Uansett hvor du har tenkt deg, finnes det mest sannsynlig flere flyselskap som frakter deg dit du skal. I løpet av de siste ti årene har antall ruter fra Norge og til utlandet eksplodert. Det finnes nå 205 direkteruter fra Norge og til diverse destinasjoner i Europa, Afrika og Nord-Amerika.

Det kan komme mange rare ekstrakostnader i løpet av billettbestillingen, men det er tross alt sluttsummen som teller. Foto: Colourbox
Det kan komme mange rare ekstrakostnader i løpet av billettbestillingen, men det er tross alt sluttsummen som teller. Foto: Colourbox Vis mer


Se oversikten over direkterutene i vår Guide til utenlandsrutene.

Ærlige priskampanjer?

Det er hard konkurranse blant flyselskapene for å få deg til å velge dem, og det gir resultat i priskampanjer som lover deg flybilletter til svært hyggelige priser.

Men kan vi tro på dem? Når et flyselskap lokker med at det koster 399 kroner for en enveis flybillett til Malaga - er det da faktisk det vi betaler til slutt?

Vi har gått gjennom syv av de største flyselskapene med direkteruter fra Norge, og sett hvilket selskap som lurer oss minst når det kommer til hva vi faktisk må betale for flybilletten.

Vi har sett på hvor lett det er å få tak i billigbillettene, hvilke ekstrakostnader flyselskapene legger til, og, siden veldig mange reiser som en hel familie på ferie, hva man betaler for barnebilletten, hvor mye bagasje barna får ha med seg, og om det koster ekstra å ta med barnevognen.

I tillegg har vi sett hvilke flyselskaper som byr deg gratis bevertning om bord, og hva det koster å ha overvekt på bagasjen, og hva du må ut med for å ta med spesialbagasje som golfutstyr eller fiskestang.

De syv flyselskapene vi sjekker i denne testen er SAS, Norwegian, Sterling, Ryanair, British Airways, KLM og Lufthansa.

Hvor blir det av billigbillettene?

Du ser en reklamekampanje der det står at du nå får billetter til for eksempel Firenze for 299 kroner. Sommerferie i Toscana høres deilig ut, så du går inn på nettet for å bestille, men der blir du skuffet. Du finner ikke billetter til denne prisen. Det er ikke så rart, for slik fungerer det nemlig:

 • Flyselskapene legger bare ut et begrenset antall billetter til billigste pris på hver flight. Når disse er solgt, hopper prisene opp.
 • Kanskje finner du faktisk en billett til Firenze for 299 kroner, men du finner ingen returbillett til under 2.000 kroner. Lokkeprisene viser nemlig prisen på enveisbillett, mens prisene for returbilletten gjerne er langt høyere. Du kan også oppleve at den billige billettprisen som er annonsert, gjelder på det siste flyet til destinasjonen for denne sesongen, og dermed kommer du deg ikke hjem igjen. Sleipt, men ikke ulovlig.
 • De billigste billettene kan gjerne være på flightene med mest ugunstige flytider - verdt å merke seg dersom man reiser med barn.
 • Billettprisene styres av etterspørsel. I juli er det vanskelig å finne billige billetter, fordi det er da "alle" skal på ferie, mens i mai og september kan du oppleve å betale en brøkdel for samme reise.
 • På disse punktene synder alle flyselskapene vi har sjekket. Det er ikke nødvendigvis slik at du finner kampanjeprisen når du går inn for å bestille. Men det er to flyselskaper som skiller seg ut positivt - Norwegian og Sterling. De har nemlig en lavpriskalender der du lett får oversikt over de billigste billettene. Men begge disse selskapene tar seg ekstra betalt for bagasjen, så sluttprisen på billetten blir noe annet enn kampanjen sier. For de fleste må jo ha med bagasje når de reiser på sommerferie.

  De andre flyselskapene har ikke like brukervennlige bestillingssystemer. Hos dem gjelder prøve-og-feile-metoden. Det er godt mulig at det finnes en flybillett til London for 550 kroner, men den kan være vanskelig å oppdage.

  Å reise med barn

  Skal du reise med hele familien på sommerferie, bør du sjekke hvilke regler de forskjellige flyselskapene har når det gjelder barn før du bestemmer deg for hvem du skal kjøpe billetter av.

  Noen lar spedbarn under to år reise helt gratis, mens andre gir rabatterte priser. Andre gir også gode rabatter for barn inntil en viss alder, mens noen ikke gir noe som helst avslag. Det er også forskjellige regler mht. å ta med barnevogn/trille eller barnesete.

  Hvem lurer deg minst?

  Under ser du oversikten over de forskjellige reglene til de syv flyselskapene. Merk at der man kan velge mellom ulike klasser, har vi tatt utgangspunkt i økonomiklasse (billigste billett). Konklusjonen i denne testen finner du under tabellene.

  SAS

  Bestillingssystem: Enkelt, med få trinn, men det er ikke lett å finne de billigste billettene.

  Tilleggskostnader: Servicehonorar på 50 kroner.

  Mat og drikke: Gratis kaffe/te på alle innenriksflyvninger på over 40 min. Frokostservering på alle innenriksflyvninger før kl. 9 (gjelder ikke Bergen-Haugesund). Mat og drikke kan kjøpes på flyvninger innen Skandinavia og Europa. På langdistanse serveres mat og drikke gratis.

  Bagasje: Ingen ekstra kostnader. 8 kg håndbagasje, 20 kg innsjekket bagasje på europaflyvninger. Overvekt (mer enn 8+20 kg): 40/80 kr/kg(innenriks/Europa).

  Spesialbagasje: Liten (f.eks. golfbag, ski, fiskeutstyr) - 120 kr/vei. Medium (f.eks. surfebrett, kite, sykkel) - 240 kr/vei. Stor (f.eks. windsurfer, elvekajakk) - 480 kr/vei. Alle priser gjelder innenriks og Europa.

  Barn: Spedbarn flyr gratis innenriks, 10% av voksenbillett utenriks. Ved en voksen + to spedbarn, betales barnebillett for ett. 10 kg innsjekket bagasje, stellebag som håndbagasje. Barn (2-15 år) får 25-50% avslag på voksenbillett. Samme bagasjekvote som voksne. Sammenleggbar barnetrille/vogn kan tas med inn i kabinen, hvis det er plass. Må den sendes, koster det 120 kr/vei for kortdistanse, og 320 kr/vei for langdistanse. Må pakkes inn i pose som koster 50 kr. Barnestol kan sjekkes inn som vanlig bagasje. For å ta med inn i kabinene, må den være godkjent av SAS.


  Norwegian

  Bestillingssystem: Lett og brukervennlig. Lavpriskalenderen gjør det enkelt å finne de billigste billettene.

  Bagasje: Håndbagasje 10 kg gratis. Innsjekket bagasje (maks 20 kg) koster 33/30 kr (innenlands/utenlands) per kolli per vei. Hver passasjer kan betale for to kolli á 20 kg. Overvekt koster 60 kr/kg

  Spesialbagasje: Golfutstyr,dykkerutstyr, ski, kontrabass (!) - 200 kr/vei. Sykkel, surfebrett, kite - 300 kr/vei.

  Barn: Spedbarn reiser gratis på alle ruter. Ved en voksen + to spedbarn, betales barnebillett for ett. Barn 2-15 år får 33% avslag på voksenpris (kun hvis de reiser med voksne). Spedbarn kan ta med sammenleggbar barnetrille gratis. Ellers må trille/barnevogn sjekkes inn, og betales for (se bagasjepriser).


  Sterling

  Bestillingssystem: Fin lavpriskalender, son gjør det lett å finne de billigste billettene. Men det er mange trinn komme seg gjennom.

  Tilleggskostnader: Setereservasjon koster 65 kr/vei for vanlig sete, og 195 kr/vei for sete med ekstra benplass. Hvis du ikke betaler billetten med Visa Electron, legges det til et gebyr på enten 1% (Visa, Mastercard) eller 3% (Diners Club, American Express) av billettprisen.

  Mat og drikke: Mat og drikke kan kjøpes ombord på flyet.

  Bagasje; 10 kg håndbagasje gratis. Innsjekket bagasje (maks 20 kg) koster 27 kr per kolli per vei. Betaler du på flyplassen, er prisen 54 kr per kolli per vei. Ved overkvekt må du kjøpe mer bagasjeplass (dvs. 54 kr per kolli)

  Spesialbagasje: Barnevogn, ski, sykkel, golfutstyr osv. koster 175 kr/vei. Ski og gofbager må bestilles plass til på forhånd.

  Barn: Spedbarn betaler 199 kroner for billetten. Ved en voksen + to spedbarn, betales voksenpris for ett. Ingen barnerabatter for barn over to år. Sammenleggbar barnetrille tas med gratis. For barnevogn betaler man 175 kroner per vei. Barnesete kan bare tas med til spedbarn som har betalt voksenpris for eget sete. Både barn og voksne betaler for å sjekke inn bagasje.


  Ryanair

  Bestillingssystem: Det er vanskelig å finne billige billetter. Man må prøve seg frem med forskjellige datoer. Ryanair hadde tidligere en oversikt over når billettene var billigst, men denne funksjonen er fjernet. Veldig innviklet prissetting på ekstrakostnader. Se under.

  Tilleggskostnader: Har du bagasje som sjekkes inn, betaler du 4 euro (32 kr) per vei i innsjekkingsavgift. Det samme gjør du hvis du bare reiser med håndbagasje, men IKKE sjekker inn via nettet på forhånd. Det krysses automatisk av for prioritetsinnsjekking (dvs. at du skal komme ombord som en av de første), og dette koster 64 kroner t/r. Det legges til 8 euro (64 kroner) hvis du betaler med et kort som ikke er et av Ryanairs eget betalingskort. Denne summen legges til når du plotter inn kortdetaljer, og er vanskelig å oppdage, da den bare legges til totalsummen, uten å spesifiseres.

  Mat og drikke: Mat og drikke kan kjøpes ombord på flyet.

  Bagasje: 10 kg håndbagasje. Innsjekket bagasje (maks 15 kg) koster 9/18 euro (72/145 kr) for første kolli per vei, og 18 euro (145 kr) for andre og tredje kolli per vei. Dyreste pris er for betaling på flyplass. Merk at maksvekt er 15 kg uansett hvor mange kolli du tar med (dvs. - 3 kolli á 5 kg er lov, 3 kolli á 15 kg er IKKE lov - da betaler du overvekt per kilo over 15) Overvekt koster 10 euro (ca. 80 kr) per kilo.

  Spesialbagasje: Sportsutstyr (sykkel, ski, golfbag) koster 30/40 euro (ca. 240/320 kr) per vei. Dyreste pris hvis du betaler på flyplass.

  Barn: Spedbarn betaler 15 euro (cirka 120 kroner) for å fly. Ingen håndbagasje er lov. Ingen rabatt for barn over to år. Barnetrille/vogn tas med gratis dersom du selv tar den med bort til flyet. Må du sjekke inn barnetrille/vogn, betaler du for dette, slik du også betaler for annen innesjekket bagasje. Annet barneutstyr må sjekkes inn, og koster 9/18 euro (72/145 kr) Det er dyrere å betale på flyplass. Både barn og voksne betaler for innsjekket bagasje.


  British Airways

  Bestillingssystem: Oversiktlig, men det er vanskelig å finne de billigste billettene. Man må prøve seg frem med forskjellige datoer.

  Tilleggskostnader: Et servicehonorar på 50 kr er bakt inn i billettprisen.

  Mat og drikke: Det serverers gratis mat og drikke på alle flyvninger.

  Bagasje: Håndbagasje på maks 23 kg(!) + en håndveske/laptopveske. Innsjekket bagasje (maks 23 kr) koster ikke ekstra. Overvekt koster 60/75 pund (600/750 kr) per bag per vei for langdistanse, og 24/30 pund 240/300 kr) for kortdistanse. Dyreste pris gjelder ved betaling på flyplassen.

  Spesialbagasje: Sportsutstyr som golfbag, sykkel og dykkerutstyr kan tas med gratis, så lenge maks innsjekket bagasjevekt ikke overskrider 23 kg. Da må man betale overvekt. Store ting som kiter, kajakker og surfebrett kan ikke tas med på flyet.

  Barn: Spedbarn betaler 10% av voksenbillett.Ved en voksen + to spedbarn, betales barnebillett for ett. Barn (2-12 år) får 20-40 prosent rabatt på langdistansebilletter, men ingen på kort- og mellomdistanse. Barnestol kan tas med i kabinen, men må være godkjent av selskapet. Barnevogn/trille sjekkes inn som bagasje, og dette koster ikke ekstra for spedbarn. Større barn kan ta med samme mengde bagasje som voksne, og barnevogn kan sjekkes inn i denne kvoten. Hvis den kommer i tillegg, må man betale ekstra.


  KLM

  Bestillingssystem: Enkelt og oversiktlig, og lett å finne laveste billettpris.

  Tilleggskostnader: Det legges til 40 kroner når du betaler med bankkort eller kredittkort. Du kan betale via bankoverføring, men da legger banken din til transferkostnader.

  Mat og drikke: Det serverers gratis mat og drikke på alle flyvninger.

  Bagasje: Håndbagasje på maks 12 kg. Innsjekket bagasje (maks 20 kg) er gratis. På noen langdistanseflyvninger kan du ta med mer. Overvekt koster 8,40/12 euro (67/96 kr) per kilo på kortdistanse, og 14/20 euro (112/160 kr) på langdistanse (varierer noe). Dyreste pris gjelder betaling på flyplassen.

  Spesialbagasje: Du må be om tillatelse til å ta med sykkel, skiutstur, golfbag eller dykkerutstyr på forhånd. Golfbag, dykkerutstyr og ski koster ikke ekstra hvis det sammen med annen innsjekket bagasje ikke overskrider maksvekt. Gjør det det, er prisen 20 euro (160 kr) per vei for kortdistanse, og 30 euro (240 kr) per vei for langdistanse. Samme priser gjelder sykkel, surfebrett og kite - så lenge utstyret veier under 20 kg.

  Barn: Spedbarn betaler 10% av voksenbillett. Ved en voksen + to spedbarn, betales barnebillett for ett. Barn (2-11 år) får rundt 25% avslag på billetten, men denne rabatten kan variere. Sammenleggbar barnevogn kan tas med som håndbagasje. Annen barnetrille/vogn sjekkes inn uten ekstrakostnad. Har barnet egen setereservasjon, kan KLM-godkjent barnestol tas med i kabinen. Spedbarn får ta med 10 kg håndbagasje, og 10 kg innsjekket bagasje. Barn får ta med samme mengde bagasje som voksne.


  Lufthansa

  Bestillingssystem: Greit system, som viser deg et krysskjema for utreise/hjemreise, og de varierende prisene. Ikke det enkleste for å finne de rimeligste billettene.

  Tilleggskostnader: Det legges til et servicehonorar på 50 kroner per bestilling.

  Mat og drikke: Gratis mat og drikke på alle flyvninger.

  Bagasje: Håndbagasje på maks 8 kg. Innsjekket bagasje (maks 20 kr) er gratis. 2x23 kg for interkontinentale flighter. Overvekt koster 10 euro (80 kr) per kilo.

  Spesialbagasje: Skiutstyr er gratis. Golf- og fiskeutstyr koster 20/40 euro (160/320 kr) per vei (kort/langdistanse). Sykkel og dykkerutstyr koster 40/100 euro (320/640 kr) per vei (kort/langdistanse). Surfebrett og kano koster 80/160 euro (640/1280 kr) per vei (kort/langdistanse).

  Barn: Spedbarn betaler 10% av voksenbillett, mens barn (2-11 år) får 33 prosent avslag. Du kan ta med både trille og barnevogn gratis. Størrelsen avgjør om du må sjekke inn eller kan ta med i kabinen. Trille/barnevogn regnes som tillatt bagasje og koster ikke ekstra, dersom du ikke overskrider maks bagasjevekt. Spedbarn kan ta med 10 kg bagasje. Barn som har betalt minst 50 prosent av voksenprisen for billetten, kan ta med like mye bagasje som voksne.


  Flyselskapet som lurer deg minst

  Det er litt vanskelig å trekke en konklusjon over hvilket flyselskap som lurer deg minst. Generelt kan vi si at de store flyselskapene (British Airways, KLM, Lufthansa og SAS) legger til minst ekstrakostnader fordi bagasjen er inkludert i prisen. De serverer deg også gratis mat og drikke på turen (når du flyr utenlands). Aberet er at det vanligvis ikke er hos disse selskapene du finner de laveste prisene totalt sett.

  Norwegian skårer bra

  Hadde ikke Norwegian tatt seg ekstra betalt for innsjekket bagasje, hadde dette lavprisselskapet vært den soleklare vinneren i testen. Og selv om du betaler rundt 60 kroner t/r for å sjekke inn bagasje på ferieturen til Middelhavet, fremstår Norwegian som et av flyselskapene som lurer deg minst. Hovedgrunnen til det er den geniale lavpriskalenderen, som gjør det lekende lett å finne frem til de billigste billettene. Her er ingen ekstrakostnader for å betale med kort, og ingen servicehonorarer. I tillegg har Norwegian en grei prispolitikk for barn. Gratis for spedbarn, og 1/3 prisavslag for barn. Det er også greit å forholde seg til prisene for å ta med spesialbagasje, da det er kun to priskategorier.

  Verstinger på tilleggskostnader

  Men hva med Sterling, som også har lavpriskalender? Det hjelper lite når de har så mange tilleggskostnader, f.eks. gebyr for å betale med kort. For øvrig har Sterling ryddige priser for spesialbagasje. Men det trekker ned at ikke barn over to år får rabatt.

  Selskapet som kommer verst ut i denne testen, er Ryanair. I motsetning til de to andre lavprisselskapene, har ikke det irske flyselskapet lenger noen lavpriskalender som hjelper deg å finne frem til de billigste billettene. I tillegg kommer en rekke sure tilleggskostnader, blant annet kostnaden for å sjekke inn hvis du har med deg bagasje som skal sjekkes inn - bagasjeavgift kommer i tillegg til dette. Ryanair tar seg også betalt når du betaler reisen med kort. Ingen rabatt for barn over to år trekker også ned, selv om det er positivt at det ikke koster ekstra å ta med barnevognen, dersom du tar den med bort til flyet selv.

  Valgets kval

  Så, hvilket selskap skal du velge? Det kommer selvsagt an på hvilket selskap som gir deg den beste prisen når totalsummen kommer opp. Eller kanskje betaler du litt ekstra for bedre flytider og mat og drikke inkludert?

  Uansett, lykke til med ferieplanleggingen!


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer