Disse har karantenefritak

Har du vært smittet av Covid-19, slipper du innreisekarantene når du kommer fra utlandet.

TIL PORTUGAL: Du må i innreisekarantene om du besøker Lisboa eller andre deler av Portugal i sommer - hvis du ikke er omfattet av ett av unntakene. Foto: NTB Scanpix
TIL PORTUGAL: Du må i innreisekarantene om du besøker Lisboa eller andre deler av Portugal i sommer - hvis du ikke er omfattet av ett av unntakene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om nordmenn flest velger å tilbringe sommerferien i Norge, nærmere bestemt seks av sju nordmenn ifølge en meningsmåling fra Opinion, er det også de som velger å reise utenlands etter at norske myndigheter åpnet for reise til en rekke europeiske land fra 15. juli. Fredag denne uken oppdaterer FHI sine reiseråd.

Velger man å reise til land som er satt i rødt av FHI, som deler av Sverige, Kroatia og Portugal, og kanskje også Spania fra fredag dersom smittetallet fortsetter å øke, må man i ti-dagers innreisekarantene ved hjemkomst.

Samtidig er det greit å vite at flere tusen nordmenn har karantenefritak selv om de velger å reise til «røde» land.

Det bør også nevnes at nordmenn generelt oppfordres av norske myndigheter til å ikke reise hvis de ikke må.

Vært corona-smittet?

Ifølge regjeringen er det fritak for karantene for deg som har hatt covid-19 i løpet av de siste seks månedene:

Kravet er at du kan dokumentere dette ved godkjent laboratoriemetode. De skriver på sine nettsider at testen, som må være minst fire uker gammel, må være tatt da du var syk og ha påvist coronavirus gjennom viral RNA molecular testing (PCR).

De siste tilgjengelige tallene for coronasmitte i Norge fra Folkehelseinstituttet, nemlig ukerapporten for uke 28, viser totalt 8.983 tilfeller av laboratoriebekreftet covid-19 i Norge. Svært mange av disse personene vil altså være unntatt fra innreisekarantene.

FERIEPLANER: Vi har tatt en prat med ti tilfeldige nordmenn på Storo kjøpesenter i Oslo for å høre om de har tenkt seg til utlandet nå som man kan reise karantenefritt til en rekke europeiske land. Video og reporter: Celina Morken Vis mer

Unntak ved gjennomreise

Også ved gjennomreise gjennom land med mye smitte, får nordmenn generelt fritak fra innreisekarantene, ifølge regjeringen:

Du kan både kjøre privatbil eller turbuss gjennom flere land/områder på vei til eller fra Norge eller andre områder i EØS-Schengen som er unntatt karanteneplikt, uten at det medfører innreisekarantene, skriver de på nettsidene sine.

Eksempelvis kan du altså kjøre bil eller turbuss fra Frankrike til Tyskland gjennom Luxembourg, som er satt i rødt av FHI, eller kjøre fra Danmark via Sverige og inn til Norge.

Forutsetningen er at du ikke overnatter i området, holder avstand ved en eventuell stans, har god smittehygiene og tar korteste reisevei.

Men - en mellomlanding med fly i et land som er markert som rødt på grunn av smittefaren, fører derimot til innreisekarantene når du kommer hjem.

Unntak for jobbreisende

Det er også noen unntak fra karanteneplikten for jobbreisende:

Karanteneplikten gjelder ikke for personer som krysser grensen til Norge fra Sverige, mens de er under reise mellom bolig og arbeidssted og mens de er i arbeid.

Fra 1. juli 2020 er det derimot innført unntak for helsepersonell fra Sverige. Disse må følge samme opplegg for alternativ til karantene som arbeidstakere fra andre EØS/Schengen-land med forhøyet smitte, som innebærer to tester etter ankomst til Norge med minimum 48 timers mellomrom, og hvor test to kan tidligst tas dag fem og senest åtte dager etter ankomst. Frem til første negative test foreligger, skal personen ha karanteneplikt.

Krav om testing gjelder ikke for helsepersonell som er dagpendlere, men de kan ikke samtidig jobbe i svensk helsetjeneste.

Karanteneunntak ved foreldresamvær

Dersom foreldre bor i hvert sitt land der det ene gir karanteneplikt, vil også dette gi unntak fra innreisekarantene ved ankomst til Norge:

Regjeringen skriver at personer som må krysse landegrensen i forbindelse med gjennomføring av avtalt eller fastsatt samvær mellom foreldre og barn, er unntatt fra plikten til å være i ti dagers innreisekarantene etter ankomst til Norge. Dette gjelder uavhengig av om samværet skal skje i Norge eller i utlandet, og begge foreldre, både den bosatt i utlandet som kommer til Norge for samvær med barn, og foreldre bosatt i Norge som reiser utenlands med samme formål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer