Flyreiser:

Disse kan redde livet ditt

Vet du hvordan disse kan hjelpe deg?

SE OPP: De to røde knappene er der for din sikkerhets skyld. Foto: Odd Roar Lange
SE OPP: De to røde knappene er der for din sikkerhets skyld. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som skal fly er vant til at kabinpersonalet gjennomgår sikkerhetsprosedyren om bord i flyet. Du har sikkert hørt og sett dem mange ganger og tenker at du kan den utenat.

Men, det er allikevel smart å følge godt med, for den gjennomføres for din sikkerhets skyld. Og det er kanskje et par sikkerhetsdetaljer du ikke har hørt om - før nå.

Opp med armlenet: De to armlenene til midtsetet er lett å løfte opp. Men visste du at det også er mulig å åpne det som går ut mot midtgangen? Video: Bim Zachrisson Totland Vis mer

De to knappene

Dersom du har sete i nærheten av nødutgangen ved vingene i et passasjerfly så har du kanskje lagt merke til disse to (i dette tilfellet, på et SAS-fly) røde knappene i underkanten av bagasjehylla over deg?

De færreste vet hvorfor de er der og hva de skal brukes til.

Følg med: Sikkerhetsgjennomgangen på flyet oppleves kanskje som litt kjedelig. Men følg godt med allikevel. Foto: Odd Roar Lange
Følg med: Sikkerhetsgjennomgangen på flyet oppleves kanskje som litt kjedelig. Men følg godt med allikevel. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Redningen

De er der enkelt og greit for at passasjerer og besetning skal kunne føle seg frem til hvor de midtre nødutgangene ved flyet er.

Dersom flykabinen fylles av røyk, vil det være vanskelig eller kanskje til og med umulig å se hvor nødutgangskiltet er.

Da skal du føle deg frem langs kanten av bagasjehylla helt til du kommer til de to knappene - og der finner du nødutgangen.

Derfor kan det være akkurat disse to knappene som redder deg.

Se bak deg

Det er alltid smart å orientere seg om hvor nødutgangene på flyet er allerede før avgang.

Gjør som mange erfarne flypassasjerer. De har gjort det til en rutine å telle antall seterader mellom seg og nærmeste nødutgang, både foran og bak. Fordi det gjør en evakuering fra et røykfylt fly mye enklere.

Og neste gang du skal ut og fly: alltid legge merke til hvor nærmeste nødutgang er, den er kanskje bak deg.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer