Nye regler:

Disse landene bytter farge

Dette må du vite.

Regler for store og regler for små: God planlegging er viktig for å unngå coronatrøbbel i ferien. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Regler for store og regler for små: God planlegging er viktig for å unngå coronatrøbbel i ferien. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alle som skal reise utenlands må sørge for å til en hver tid være oppdatert på besøkslandets coronaregler. Men hvilke regler gjelder når du kommer tilbake til Norge, og hva med dem som reiser med barn?

Fredag klokken tolv endres reisekartet. Enkelte land og områder kan endre farge. Island, Italia og San Marino går fra grønn til oransje. Dette betyr at reisende fra disse landene må i innreisekarantene fra 2. august.

I tillegg går Andorra fra rødt til mørkerødt, og det blir innført krav om karantenehotell. Det samme gjelder Korsika og De sørlige egeiske øyer i Hellas, skriver NTB.

Det gjøres også endringer i seks regioner i Sverige fra 2. august. Norrbotten går fra oransje til grønn og Värmland går fra rød til grønn.

Gotland, Halland, Skåne og Stockholm går fra grønn til oransje.

I Danmark går Region Midtjylland går fra oransje til rødt nivå. Dermed er det fortsatt innreiserestriksjoner og karantenekrav ved innreise fra alle regioner i Danmark (med unntak av Grønland), melder NTB.

Her er reglene som gjelder akkurat nå, og hvilke regler som endres fra 16. august.

Regjeringen kom nemlig med lettelser i koronarestriksjoner for barnefamilier tidligere denne uken, og selv om endringene kommer i seneste laget i forhold til skolesommerferien, så er det godt nytt med tanke på sensommerreiser og høstferien.

Pass og id-kort

Alle som reiser til utlandet, også i EU/EØS-land bør ha eget pass eller nasjonalt id-kort.
Dette er nemlig de eneste godkjente identitetsbevisene for nordmenn, og husk at grensekontrollen kan bli innskjerpet på kort varsel. Derfor er det smart å ha med pass til alle i familien.
Husk også å sjekke utløpsdatoen på passet til barna.

Hvem må i karantene?

Så lenge varer barnas pass og id-kort

Passet varer i

 • barn 0 til 5 år: 2 år
 • barn 5 til 10 år: 3 år
 • barn 10 til 16 år: 5 år
 • over 16 år: 10 år

ID-kortet varer i

 • barn 0 til 5 år: 2 år
 • barn 5 til 10 år: 3 år
 • barn 10 til 16 år: 5 år
 • over 16 år: 5 år

Selv om passet eller ID-kortet ikke har gått ut på dato, kan store forandringer i utseendet til barnet eller skader på passet eller ID-kortet gjøre at det ikke lenger kan brukes.

Du slipper innreisekarantene dersom du er fullvaksinert har testet positivt for covid-19 de siste seks månedene.
Dette må du kunne dokumentere dette ved fremvisning av et norsk/svensk/dansk coronasertifikat eller EU Digital COVID Certificate med QR-kode som kan verifiseres av norske myndigheter. Du finner det norske coronasertifikatet på helsenorge.no.

Disse slipper innreiseregistrering

Når du har et verifiserbart coronasertifikat slipper du samtidig unna kravet om negativ test og å fylle ut skjemaet for innreiseregistrering. Du slipper også å måtte gjennomføre en test på grensen.

Men, dersom du kun har fått første vaksinedose eller mangler godkjent coronasertifikat, er du ikke unntatt fra kravene

Barn som ikke er fullvaksinert eller ikke har gjennomgått covid-19, er ikke nødvendigvis unntatt fra kravene som står nevnt over, selv om de reiser sammen med andre som er fullvaksinerte / har gjennomgått covid-19.

OPPBEVARING: Melk skal ikke oppbevares hvor som helst, her får du melke-tabbene du bør unngå i sommer. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Fargekodene som gjelder

Dersom du kommer fra grønne land, og ikke har coronasertifikat, er ikke krav til testing før du reiser inn i Norge eller karantene.
Men du må fylle ut innreiseregistreringsskjema og teste deg på grensen ved ankomst.

Barn som er under 12 år skal tvinges ikke til test dersom de motsetter seg testing.

Reisende som kommer fra oransje eller røde land må registrere seg og ha tatt en test.

Du kan ta med egen godkjent test, men denne må være tatt innen 24 timer før innreise til Norge.

Hva betyr 24-timersregelen?

Familieslusen kan brukes: Familier kan unngå de lange køene i sikkerhetskontrollen. Bruk familieslusa. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Familieslusen kan brukes: Familier kan unngå de lange køene i sikkerhetskontrollen. Bruk familieslusa. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Dersom du ankommer med fly, kan testen være tatt innen 24 timer før avgangstiden til flyet ditt.
På flyreiser med mellomlandinger, er det avgangstiden til det første flyet du tar som gjelder.
Godkjent testmetode på testen er en såkalt PCR eller antigen hurtigtest.

Disse må i karantene

Reisende fra oransje, røde, lilla land på kartet må i karantene når de kommer til Norge.
Karantene skal gjennomføres på et såkalt «egnet sted». Dette kan være bobil, leilighet, hytte, hus eller leilighet. Hotell regnes ikke som egnet sted.

Personer som kommer fra mørkerøde og lys grå land må i karantene på kararantenehotell. (Mørk grå og gul brukes ikke).

Men også her gjelder egne regler for barn.
For barn ikke skal holdes på karantenehotell uten foreldre/foresatte. I disse tilfellene gjelder samme regler som for gule/røde land - altså karantene på «egnet sted».

Dette koster karanteneoppholdet

Du må dekke noe av utgiftene til karantenehotellet selv. Her er prislista:

 • 500 kroner per natt for privatpersoner over 18 år, samt arbeids- eller oppdragsgivere.
 • Barn og unge mellom 10 og 18 år har en egenandel på 250 kr per natt.
 • barn under 10 år er unntatt egenandel når de bor sammen med foresatte.
 • Dersom du er norsk student og har studert i utlandet, er du unntatt fra å betale egenandelen.

Endrer reglene

Fra 16. august vil de fleste barn og unge under 18 år unntatt plikt til smittekarantene, opplyser regjeringen, i følge NTB.

Men ungdom må fortsatt i smittekarantene når de er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære kontakter til den smittede personen, som for eksempel en kjæreste.

– Dette øker risikoen for smitte i samfunnet, men det er en risiko vi er villig å ta for at barn og unge skal ha en så normal hverdag som mulig til høsten, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens coronapressekonferanse onsdag.

Unntaket fra smittekarantene gjelder bare hvis det gjennomføres testing i tråd med retningslinjer fra kommunen.

– Det vil bli utarbeidet en nasjonal veiledning om hvilket testregime kommunene bør ha. Hvis ikke testregimet gjennomføres har vedkommende plikt til karantene, opplyser regjeringen.

Vær forberedt: Det kan bli ekstra venting ved grensestasjonene. Husk å planlegge godt dersom du reiser med barn. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Vær forberedt: Det kan bli ekstra venting ved grensestasjonene. Husk å planlegge godt dersom du reiser med barn. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

For personer over 18 år opprettholdes dagens plikt til smittekarantene og etter 16. august, men kommunene får mulighet til å gjøre unntak og erstatte karantene med testing.

Du kan lese mer om reglene på disse sidene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer