Disse landene kan du reise til - foreløpig

Flere land er røde og INGEN er nå grønne.

Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen og Folkehelseinstituttet (FHI) har hasteinnkalt til pressekonferanse om coronasituasjonen og reiser kl 14 onsdag 12. august. Pressekonferansen holdes av statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold fra Folkehelseinstituttet var også til stede på pressekonferansen.

Mandag varslet FHI at flere land stod i fare for å bli rødmerket på grunn av økt smitte, og det er altså disse anbefalingene regjeringen nå legger til grunn for de nye reiserådene.

Fra natt til lørdag 15 august krever derfor regjeringen innreisekarantene for reisende fra fem nye land i EU/EØS, i tillegg til reisende fra Færøyene, seks regioner i Sverige og to regioner i Danmark.

De nye landene som nå er røde er: Polen, Malta, Island, Færøyene, Kypros og Nederland.

I tillegg er det også rødmerket i disse danske og svenske områdene:

  • Sjælland unntatt København-regionen og Midt-Jylland i Danmark.
  • Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna, Örebro i Sverige.

Saken oppdateres

Fra grønne til gule

Regjeringen gjør også en endring med fargemerkingen på kartet, for å tydeliggjøre at de fremdeles anbefaler ikke-nødvendige reiser til alle land:

Regjeringen har besluttet å innføre en kategori for «gule» land. Som en følge av dette er alle de land der det ikke kreves innreisekarantene, nå gule.

Det vil ikke være innreisekarantene for gule land, men Solberg sier på pressekonferansen at dette gjøres for å minne folk om å tenke seg om før de reiser.

FRARÅDER REISE: På grunn av økt smitteimport til Norge og økende coronasmitte i mange land, blir alle land som tidligere var grønne nå gule. Video: NTB Scanpix Vis mer

- På grunn av økt smitteimport til Norge og økende covid-19-smitte i mange land, blir alle land som tidligere var grønne nå gule. Det vil ikke være karanteneplikt for gule land, men alle unødvendige reiser til utlandet bør unngås, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Alle utenlandsreiser er forbundet med smitterisiko, selv reiser til land der Norge ikke krever karantene ved innreise. Dermed mener vi det ikke er grunnlag for å kalle noe land for grønt nå, sier statsminister Erna Solberg.

– Det er viktig at vi tenker gjennom om en reise virkelig er nødvendig, også en reise til land uten karanteneplikt, sier statsministeren.

Røde land med forhøyet smitte vil fortsatt være røde. Her er det fortsatt karanteneplikt.

Reiserådet strekkes til 1. oktober

I tillegg meldte også Erna Solberg at det offisielle reiserådet fra Utenriksdepartementet som tidligere var satt å vare til 20. august, nå også er endret:

«Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 1. oktober», melder Solberg - og også UD på sine nettsider med reiseinformasjon.

Det offisielle reiserådet er det som reiseselskapene og forsikringsselskapene i stor grad legger til grunn når det kommer til hvorvidt reiseforsikringen gjelder.

Forsikringsselskapene har imidlertid også lagt de grønne (nå gule) og røde landene til grunn.

Kun seks dager siden sist

Regjeringen har tidligere uttalt at de vil komme med nye reiseråd hver fjortende dag. Det er imidlertid kun seks dager siden forrige pressekonferanse om temaet.

Endringene fra sist gang var blant annet at Frankrike, Monaco, Sveits og Tsjekkia har gått fra grønt til rødt, altså at du etter reise til disse landene må gå i 10 dagers karantene etterpå, mens ingen land har gått fra rødt til grønt.

I Sverige, der hvert enkelt len vurderes, kom det også flere endringer.

Både Uppsala, Södermanland, Dalarna og Västerbotten gikk fra rødt til grønt, mens Skåne og Kronoberg - to av lenene som var de første som ble grønnmerket - nå har blitt rødmerket igjen.

Gjeldende reiseråd ser du i kartene over og under.

Merk at anbefalingen fortsatt gjelder om at man kun skal foreta reiser som er strengt nødvendige.

Det er Folkehelseinstituttet som har hatt ansvar for å analysere smittesituasjonen i hvert enkelt land. For at landet skal få grønt lys har kravene blant annet vært at man de siste to ukene har hatt mindre enn 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, at mindre enn 0,5 per 100.000 innbyggere mottar intensivbehandling og at mindre enn fem prosent av coronatester utført siste to uker er positive. I tillegg må landet tilby testing for alle med symptomer, og det skal være systemer på plass for smittesporing.

Hyppigere oppdateringer

Regjeringen har tidligere varslet at reiserådet vil bli oppdatert hver 14. dag fremover, og det trenger ikke bety at det bare blir flere og flere «grønne» land.

Dersom smittesituasjonen tiltar, kan land som er grønne/gule i dag bli røde i neste runde. Og som vi har sett den siste tiden, kan rådene komme oftere enn først skissert.

Hva gjelder reiseforsikring har forsikringsselskapene inntil nå sagt at at den vil dekke eventuell avbestilling dersom landet er grønt i det du bestiller, men ikke hvis det er rødt.

Dersom landet er rødt når du reiser dit, altså at UD har utstedt reiseråd, vil du ikke ha dekning fra reiseforsikringen mens du er på tur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer