Reise uten coronasertifikat

Disse landene sjekker ikke

Europa har begynt å åpne igjen, og lista over land du kan reise til uten coronasertifikat begynner å bli ganske lang.

FRITT FREM: Kroatia, her representert ved Hvar, er blant mange europeiske land som nå ikke krever fremvisning av coronasertifikat fra besøkende. Foto: Shutterstock / NTB
FRITT FREM: Kroatia, her representert ved Hvar, er blant mange europeiske land som nå ikke krever fremvisning av coronasertifikat fra besøkende. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pandemien er på hell, og mange har for lengst begynt å tenke på å bevege seg utenfor Norges grenser på ferie i sommer.

For deg som har et gyldig coronasertifikat er det fritt frem å reise til alle europeiske land. Sertifikatet har ingen utløpsdato om du er fullvaksinert med booster-dose, det er i utgangspunktet gyldig 270 dager om du er fullvaksinert (uten booster-dose) og 180 dager om du kan dokumentere gjennomgått smitte. Men - enkelte land kan ha strengere regler enn det.

En dokumentert negativ PCR-test kan også gi deg gyldig sertifikat i noen få dager, men det kan være vanskeligere å få testet seg nå enn det var tidligere:

– Du kan spørre kommunen om de har mulighet til å ta en test, eller gå til en av de private aktørene som tilbyr dette. Muligheten for testing vil være ulik avhengig av hvor i landet du bor, og du bør sjekke dette i god tid hvis du trenger test for reise, seier overlege Eli Heen i FHI.

Merk dog at sertifikatet kun er teknisk gyldig i 90 dager før du må hente det frem på nytt, om du for eksempel velger å skrive det ut på papir.

Her trenger du ikke coronasertifikat

En del europeiske land har imidlertid fjernet kravet om å vise coronasertifikat når man ankommer. På nettsiden Reopen EU kan du sjekke detaljene for landet du planlegger å besøke. Per 31. mai er situasjonen slik at følgende land har gått bort fra det å kreve coronasertifikat fra reisende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer