Reise uten coronasertifikat

Disse landene sjekker ikke

Europa har begynt å åpne igjen, og lista over land du kan reise til uten coronasertifikat begynner å bli ganske lang.

FRITT FREM: Kroatia, her representert ved Hvar, er blant mange europeiske land som nå ikke krever fremvisning av coronasertifikat fra besøkende. Foto: Shutterstock / NTB
FRITT FREM: Kroatia, her representert ved Hvar, er blant mange europeiske land som nå ikke krever fremvisning av coronasertifikat fra besøkende. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pandemien er på hell, og mange har for lengst begynt å tenke på å bevege seg utenfor Norges grenser på ferie i sommer.

For deg som har et gyldig coronasertifikat er det fritt frem å reise til alle europeiske land. Sertifikatet har ingen utløpsdato om du er fullvaksinert med booster-dose, det er i utgangspunktet gyldig 270 dager om du er fullvaksinert (uten booster-dose) og 180 dager om du kan dokumentere gjennomgått smitte. Men - enkelte land kan ha strengere regler enn det.

En dokumentert negativ PCR-test kan også gi deg gyldig sertifikat i noen få dager, men det kan være vanskeligere å få testet seg nå enn det var tidligere:

– Du kan spørre kommunen om de har mulighet til å ta en test, eller gå til en av de private aktørene som tilbyr dette. Muligheten for testing vil være ulik avhengig av hvor i landet du bor, og du bør sjekke dette i god tid hvis du trenger test for reise, seier overlege Eli Heen i FHI.

Merk dog at sertifikatet kun er teknisk gyldig i 90 dager før du må hente det frem på nytt, om du for eksempel velger å skrive det ut på papir.

Her trenger du ikke coronasertifikat

En del europeiske land har imidlertid fjernet kravet om å vise coronasertifikat når man ankommer. På nettsiden Reopen EU kan du sjekke detaljene for landet du planlegger å besøke. Per 31. mai er situasjonen slik at følgende land har gått bort fra det å kreve coronasertifikat fra reisende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.