Disse ødelegger sommeren

Rammer flest mellom juni og august.

CAMPYLOBACTER er den vanligste årsaken til bakterielle mage- og tarminfeksjoner i Norge. Foto: Wikipedia
CAMPYLOBACTER er den vanligste årsaken til bakterielle mage- og tarminfeksjoner i Norge. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Campylobacter trives godt nå.

Det er navnet på bakteriegruppen som siden 1998 har vært den vanligste årsaken til bakterielle mage- og tarminfeksjoner i Norge, ifølge Matportalen.no.

Les også: Sommerens verste bakteriefeller

Grilling øker risikoen

Forekomsten av matbårne sykdommer øker generelt om sommeren, en periode flere nordmenn reiser til land der bakterieinfeksjoner er mer utbredt. Smitte skjer vanligvis ved inntak av infisert mat eller drikke.

Les også: Slik unngår du farlig mat

Mens om lag 70-80 prosent av pasienter med salmonellainfeksjon smittes i utlandet, blir omtrent halvparten av alle med campylobacteriose smittet innenlands. I 2008 ble halvparten av pasientene syke i perioden juni til august.

For dårlig hygiene og varmebehandling ved grilling er en av hovedgrunnene til dette.

Les også: Dette bør du vite om grilling

Slik griller du sikkert

Matportalen.no gir følgende råd for sikker grilling:

Les også: Kjøttfellen du ikke vil gå i

  • Vask hendene før matlaging, mellom håndtering av ulike råvarer, før måltider og etter toalettbesøk
  • Sørg for at maten er tilstrekkelig varmebehandlet. De fleste bakterier drepes ved 70-80 grader. Fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter (som hamburgere, kjøttdeig og pølser) skal gjennomstekes. For hele kjøttstykker er det nok at overflaten stekes, ettersom det er der bakteriene finnes.
  • Se til at frossen mat er helt tint før du legger den på grillen.
  • Ikke bruk marinade som anvendes til rått kjøtt på mat som er ferdig stekt.
  • Oppbevar marinert kjøtt kjølig helt til den skal på grillen.
  • Ikke legg kjøttet på grillen før kullet er glødende og har fått en grå overflate.
  • Vend maten ofte. Flytt det rundt på grillen for å få jevn steking.
  • For å sikre at fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter er nok stekt, sjekk at kjøttsaften er klar - ikke rød eller rosa.
  • Separer rå og tilberedt mat. Vask eller bytt redskaper for tilberedning av forskjellige råvarer.
OBS: Gravide skal ikke spise kjøtt som ikke er fullstendig gjennomstekt, på grunn av fare for smitte med parasitten Toxoplasma. Slik spiser du trygt med barn i magen

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer