Disse parasittene venter på deg

Ikter, ormer, mygg og fluer overbringer parasitter som vil formere seg. Inni deg. Her er noen av dem som venter på at du skal bringe genene deres videre.

Publisert
Sist oppdatert

Bilharzia-parasitten

Bilharziose er en ikteinfeksjon, altså en parasitt, fra Schistomafamilien. Bilharziose kalles også Schistosomiasis eller sneglefeber. Parasitten finnes i ferskvann i Asia, Midt-Østen, Afrika og Sør- og Mellom-Amerika. Særlig i indre Kina og i Egypt er parasitten blitt et stadig økende problem. I følge Nettdoktor.no kan ubehandlet Bilharzioseinfeksjon føre til kroniske lever- og nyresykdommer, noe som gir kronisk dårlig helse.

Mennesker smittes i ferskvann hvor det finnes smittede vannsnegler. Sneglelarven borer seg gjennom huden og går over i blodbanen. Enkelte ganger kan det kort tid etter oppstå kløe med den påfølgende tropiske sykdommen katayamafeber, som er den nest største tropesykdom etter malaria. Vanligvis oppstår denne feberen fra en til flere måneder etter infiseringen, når den da voksne ikten begynner å legge egg. Symptomene er feber, hoste, diarè, ledd- og magesmerter.

Denne parasittten finnes i det sørlige Afrika, Lake Malawi, i Nil-dalen i Egypt, Brasil, Venezuela, Antiuga, Den dominikanske republikk, Guadeloupe, Martinique, Montserrat, Puerto Rico, Saint Lucia, Iran, Irak, Saudi Arabia, Syria, Yemen, det sørlige Kina og i det sørøstlige Asia. Det er eggene og ikke larvene som forårsaker sykdom, og det er enkelt å kurere sykdom som følger parasitten. Unngå å bade i eller drikke av vann som er infisert av parasitten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer