Disse passasjerene slipper maske

I dag iverksetter SAS kravet om munnbind. Men noen passasjerer slipper.

VELKOMMEN OM BORD: Alle SAS-passasjerer må reise med munnbind fra idag mandag 18 mai - med unntak av barn under 6 år og noen som av medisinske årsaker ikke kan bruke ansiktsmaske. På flyet til Evenes mandag har mannskapet Rune, Jon-Anders, Bente og Kari på munnbind. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VELKOMMEN OM BORD: Alle SAS-passasjerer må reise med munnbind fra idag mandag 18 mai - med unntak av barn under 6 år og noen som av medisinske årsaker ikke kan bruke ansiktsmaske. På flyet til Evenes mandag har mannskapet Rune, Jon-Anders, Bente og Kari på munnbind. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag, 18. mai, iverksettes SAS' krav til bruk av munnbind.

Etter en større pressekonferanse der EU-kommisjonen onsdag la fram sine planer og tiltak for reiselivet fremover, gikk både SAS og Norwegian ut med informasjon om at de vil innføre bruk av munnbind fra 18. mai.

Senere snudde Norwegian om dette - og sier de vil avvente europeiske luftfartsmyndigheters (Easa) oppdaterte anbefalinger om smitteverntiltak om bord i fly før de eventuelt innfører krav om bruk av munnbind.

Også Widerøe avventer Easas anbefalinger og følger inntil videre rådene fra norske helsemyndigheter, som ikke inkluderer munnbind.

Disse passasjerene slipper

SAS følger planen og har iverksatt bruk av ansiktsmaske i dag.

John Eckhoff, pressesjef i SAS Norge, sier til Dinside at han har vært med på tre boardinger på Gardermoen i dag, og uttaler at første dag med ansiktsmasker har gått bra:

- Det har gått meget bra – nær sagt alle passasjerer har egne munnbind, mens noen få må kjøpe i kiosken på Gardermoen. Passasjerene tar på seg munnbind før de går gjennom gaten, og det er lite spørsmål rundt dette. Passasjerene er også gode på å holde avstand, sier Eckhoff.

Det er imidlertid ikke alle som må bruke ansiktsmaske:

I sine retningslinjer for bruk av ansiktsmaske om bord, skriver SAS at barn under 6 år slipper.

Det er også et unntak for passasjerer som på grunn av en sykdom ikke kan bruke ansiktsmaske:

- Hvis du lider av en sykdom som forhindrer deg i å ha på ansiktsmaske, som dekker munn og nese, skal du fremvise medisinsk bekreftelse til gate-personalet, før du går om bord flyet, skriver SAS i sine retningslinjer om sikkerhet under reisen.

Dette må du vite om munnbind om bord

John Eckhoff, pressesjef i SAS Norge, har tidligere sagt til Dinside at du ikke kan bruke et skjerf - men at du godt kunne bruke et som er hjemmelaget.

Men ifølge den offisielle informasjonen om bruk av munnbind om bord, kan du ikke bruke hjemmelaget.

- Masken er ment å beskytte deg selv og dine medpassasjerer mot dråpesmitte. Hjemmelaget maske holder dessverre ikke, sier Eckhoff nå.

- Det er et krav om masker ment til formålet – tørklær, skjerf og lignende er ikke tilstrekkelig. Ansiktsmasker som du selv har sydd, eller enhver form for maske laget av tøy, er ikke tilstrekkelig, skriver SAS i reglementet.

For øvrig har de ingen formelle krav om at ansiktsmasken skal være medisinsk godkjent, eller at den skal være av en spesifikk type.

- Vi anser en hvilken som helst regulær ansiktsmaske, som dekker nese og munn, å være godkjent, skriver SAS.

Når skal du ha på masken?

Du må ha på deg masken fra du går om bord på flyet og til du har forlatt flyet.

Om bord skal du skal du alltid ha på ansiktsmaske, unntatt når du spiser eller inntar væske.

Det er du som passasjer som selv har ansvar for å ta med deg ansiktsmaske.

Forrige uke uttalte Joachim Westher Andersen, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, at de jobbet med å få på plass salg av munnbind.

- Kan øke snittefaren

Skal bruk av munnbind blant flypassasjerer ha effekt, må det være et produkt av en viss kvalitet, påpeker Folkehelseinstituttet.

De utelukker ikke en viss smittereduserende effekt av ikke-medisinske ansiktsmasker.

Seniorrådgiver Nina Kristine Sorknes, som jobber innen avdeling for smittevern og beredskap i FHI, har tidligere uttalt til Dinside at de flyselskapene som vurderer og innfører bruk av ikke-medisinske ansiktsmasker som et viktig smitteverntiltak, bør følge dette ved å tilby kundene dette ved ombordstigning.

- Om tiltaket skal ha noen hensikt bør flyselskapene standardisere prosessen og velge et produkt med en viss kvalitet, har Sorknes uttalt til Dinside.

Vi har samlet saker som omhandler norgesferien på denne siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer