Reiseråd og korona

Disse reiserådene gjelder nå

Reiserådene har endret seg mye den siste tiden. Her finner du de oppdaterte rådene.

INNREISEREGLER: Innreisereglene ble fredag 18. juni endret. Foto: Nach-Noth / Shutterstock / NTB
INNREISEREGLER: Innreisereglene ble fredag 18. juni endret. Foto: Nach-Noth / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vurderer du å reise, men er usikker på hvilke reiseråd som gjelder?

Frykt ikke! Vi har samlet reglene som gjelder om du skal ut og reise nå.

Nye regler for innreise

Utenriksdepartementet (UD) fraråder fortsatt reiser som ikke er strengt nødvendig, til alle land.

Dette reiserådet ble fredag 18. juni forlenget til 10. august.

Fra 5. juli opphever UD reiserådet for EØS/Schengen, Storbritannia og de landene på EUs tredjelandsliste Folkehelseinstituttet (FHI) anser som trygge, forteller regjeringen.

ÅPNET: Endringen i karantenereglene for innreise til Norge, har medført stor pågang på grensa. Video: Bjørge Dahle Johansen. Reporter: Stian Drake Vis mer

Unntak for innreisekarantene

Innreisekarantene fra land med høy smitte opprettholdes, men terskelen for innreisekarantene endres til samme nivå som EU fra 5. juli.

Det vil fortsatt si at alle som kommer til Norge fra utlandet, skal være i karantene i ti døgn, dersom de ikke er omtalt i unntaksbestemmelsene i covid-19-forskriften.

Land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som tilfredsstiller smittekravene har unntak, skriver regjeringen på sine sider.

Lista over land vi slipper innreisekarantene for oppdatereres hver 14. dag, og per nå er det gjort unntak for følgende land og områder:

 • Island
 • Malta
 • Danmark: Grønland.
 • Flere regioner i Finland
KART: Slik ser FHI sin oversikt ut per nå. Skjerdump fra FHI.no
KART: Slik ser FHI sin oversikt ut per nå. Skjerdump fra FHI.no Vis mer

Kartet viser at Finland nesten er helt gult, mens Sverige stadig er rødt for nordmenn.

Kjærester slipper inn

Som en del av de nye innreisereglene åpnes det for innreise for utlendinger bosatt i EØS-området eller Storbritannia fra lørdag 19. juni klokken 12.00.

De må imidlertid ha følgende relasjon til en person bosatt i Norge:

 • Voksne barn og stebarn og foreldre og steforeldre til voksne barn/stebarn.
 • Besteforeldre, stebesteforeldre, barnebarn og stebarnebarn
 • Kjærester over 18 år og kjæresters mindreårige barn. Kjæresteforholdet må ha vart i minimum ni måneder og partene må ha møtt hverandre fysisk tidligere.

- Nå åpner vi for at flere kan få treffe sine kjære i Norge. Mange er utålmodige og har hatt det vanskelig under det strenge innreiseregimet som er innført. Vi ønsker ikke å ha strenge tiltak lengre enn nødvendig, men vi har innført disse for å hindre smittespredning, særlig av nye og mer smittsomme varianter av viruset, fortalte Monica Mæland (H) under pressekonferansen.

Reise fra gule og røde land

Til nå har vi operert med gule og røde land, men fra 21. juni vil Norge harmonisere med EU. Terskelen for hva som blir et «grønt land» i Europa endres dog ikke før 5. juli.

Grønne land blir etter dette land som har en insidens på smitte under 50/100 000 de siste 14 dagene og andel positive under fire prosent, eller smitte under 75/100 000 og andel positive under én prosent.

Frem til da er dette reglene for gule og røde land og områder:

 • I gule land/områder er smittespredningen vurdert å være så lav at det ikke er krav om karantene, selv om disse områdene også kan ha økt risiko.
 • Mens i røde land/områder er smittespredningen høyere. Skraverte områder er ikke evaluert eller det finnes ikke tilstrekkelig data om smittespredning.
 • Når du kommer til Norge fra et rødt land/område eller et skravert område bør du dra rett til egnet sted, eller eventuelt karantenehotell, for å gjennomføre karantenen, helst med egen transport.
 • Hvis du blir nødt til å oppholde deg på et offentlig sted eller ta offentlig transport, skal du ha på munnbind til du er framme. Prøv å unngå avganger der du ikke klarer å holde minst én meters avstand til andre.

Dette skal du gjøre om du kommer fra et rødt land eller område:

 • Når du kommer til Norge fra et rødt land/område eller et skravert område, bør du dra rett til egnet sted, eller eventuelt karantenehotell, for å gjennomføre karantenen, helst med egen transport, skriver FHI.
 • Hvis du blir nødt til å oppholde deg på et offentlig sted eller ta offentlig transport, skal du ha på munnbind til du er framme. Prøv å unngå avganger der du ikke klarer å holde minst én meters avstand til andre.

Færre må på karantenehotell

Fra og med lørdag 19. juni endres reglene for hvem som må på karantenehotell.

 • Reisende som de siste ti døgnene før innreise kun har oppholdt seg i land innenfor EØS og Schengen med mindre enn 500 nye smittetilfeller per 100 000 de to siste ukene, unntas nå kravet om karantenehotell.
 • Hovedregelen for reisende som de siste ti døgnene før innreise har oppholdt seg utenfor EØS og Schengen, er at de skal oppholde seg på karantenehotell frem til negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter innreise.
 • Mindreårige skal ikke på karantenehotell.

Ingen innreisekarantene

11. juni ble det åpnet opp for at fullvakisnerte, og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene (beskyttede), får unntak fra innreisekarantene.

Fra 24. juni kobler Norge seg til EUs løsning. Da vil coronasertifikatet kunne brukes for reisende til Norge fra EU-/EØS-landene.

De som kommer fra EU-/EØS-land og har et EU-coronasertifikat som kan verifiseres med QR-kode og viser at du er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 det siste halvåret, kan komme inn i Norge uavhengig av landets status, skriver regjeringen.

De må likevel teste seg på vei hjem fra eksempelvis nabolandet Sverige, som ikke overholder smittekravene.

Beskyttede som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden, samt barn under 18 år, må i innreisekarantene, men kan avslutte karantenen dersom de tester negativt tidligst tre døgn etter ankomst, skriver FHI.

Og hva med reiseforsikring?

Skal du ut og reise i sommer, kan du glede deg over at flere forsikringsselskap dekker nå reiser til gule og røde land.

Europeiske reiseforsikring, samt reiseforsikringen til Tryg og Storebrand dekker reiser til røde land, men kun EU- og EØS-land. Gjensidiges reiseforsikring dekker, derimot, reiser til alle land.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer