Ditt eget Paris

Gjør som pariserne. Styr for Guds skyld unna turistmagneten Champs Elysées. Triumfbuen er til for å beundres på avstand! Likeledes gjør det ikke noe om du ikke får sett de andre store sightene på nært hold. Både Eiffeltårnet og Sacre Coeur gjør seg som øyesnop i horisonten. I stedet anbefaler vi at du finner deg et område, eller arrondissement som franskmennene sier, som passer for akkurat deg. I dag viser vi deg hvor du kan gjøre hva på Seinens venstre elvebredd - Rive Gauche.

Publisert
Sist oppdatert
Le Panthéon, sett fra Luxembourg. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg
Le Panthéon, sett fra Luxembourg. Foto: Elisabeth Dalseg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Jeg har alt jeg trenger her i femte. Hvorfor skulle jeg dra noen andre steder? sier mademoiselle de Macedo, filmregissør. Vi sitter i en nydelig Parisleilighet med hvitkalkete vegger, et tregulv som er mattslipt av tidens tann, åpne, mørke bærebjelker og hems med bibliotek - og jeg tror henne. Faktisk er jeg ikke helt sikker på om vi trenger å gå utendørs en gang.

Heldigvis skinner solen og vennlige, men ukjente bylyder smyger seg inn gjennom gluggene i veggen og lokker oss ut i gaten. Det er nesten til å miste pusten av. Vi ser til venstre og, bare et lite steinkast unna, ruger det mektige Panthéon som Ludvig XV, i ren dødsangst, lovet å reise til Sankt Genevièves ære hvis hun kom ham til hjelp på et sykeleie, en gang på 1700-tallet. Panthéon var opprinnelig tenkt å være en kirke, men er nå mausoleum for og minnesmerke over "store franske menn" som Voltaire, Jean-Jaques Rousseau, Émile Zola og Marie Curie.

Fra Panthéon, på en liten høyde over Paris er det mange veier å ta. Går du rett vest kommer du til Jardin du Luxembourg, en av Paris' vakreste grønne lunger. Videre gjennom Luxembourghagen kommer du til Montparnasse, som, når det kommer til stykket, har mer å by på enn en togstasjon og en kirkegård.

Rusler du nedover (og nordover) mot Seinen kommer du til Latinerkvarteret. Trange gater, bratte smau, og et mylder av små butikker, restauranter og kaféer. Vestover, i området rundt Boulevard St. Germain finner du et shoppingparadis av dimensjoner. Fra interiør og shabby (og da mener vi ikke shabby chique) bruktbutikker til det dyreste dyre av designmerker og blingbling.

Vi har ikke gitt noen faste adresser denne gangen. Isteden gir vi deg litt informasjon og kanskje inspirasjon om områder. Synes du et område som høres spennende ut kan du gå rundt i gatene på egen hånd. Se, lukte, høre, smake. Det er garantert morsommere enn å løpe rundt med nesen i en lonely planet

Drømmer du om storbyferier? Her ser du alle våre artikler fra metropoler og urbane oaser, land og strand rundt.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer