Dobbelt så mange sjekket flyrettigheter

Forbrukerrådet mener det er fordi flyselskapene er for dårlige til å informere passasjerene.

DÅRLIG INFO: Forbrukerrådet mener flyplassene og -selskapene er for dårlige til å gi passasjerene informasjon når fly er forsinket eller blir kansellert. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix.
DÅRLIG INFO: Forbrukerrådet mener flyplassene og -selskapene er for dårlige til å gi passasjerene informasjon når fly er forsinket eller blir kansellert. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra første juli til og med august benyttet 31.300 unike brukere flyrettighetssjekken, mot 16.500 i samme periode i fjor.

Det er altså nesten en fordobling, og det i en sommer preget av lite turbulens i flytrafikken i forhold til årene før.

- Årsaken til økningen er for dårlig informasjon fra luftfartsselskapene om rettighetene til passasjerene. Det gjør at de går til andre kilder, som oss, sier leder for forbrukerdialog Pia Cecile Høst i en pressemelding.

Flere kilder, lite info

Tidligere i sommer skrev Dinside om Forbrukerrådets flyrettighetssjekk. Der kan du åpne flere faner alt etter hva som er problemet med din flyvning, enten om flyet er forsinket, innstilt, overbooket eller om bagasjen er problemet.

Når flyet blir forsinket eller innstilt, henter forbrukerne informasjon fra mange ulike kilder:

Flesteparten oppsøker flyselskapets nettside, en tredjedel går til skranken på flyplassen ved forsinkelse og innstillinger, mens kun 17 prosent ringer eller chatter med flyselskapet.

Ifølge Forbrukerrådet mener nesten hver tredje passasjer at de har fått dårlig eller svært dårlig informasjon fra flyselskapet ved forsinkelse eller innstilling.

Opplever du flyforsinkelser eller -innstillinger, har du rett på konkret informasjon om dine rettigheter hos flyselskapet. Dette gjelder også for flyplassene, der de fleste i Norge driftes av Avinor.

Jobber hele tiden for bedre service

Talsperson Astrid Mannion-Gibson i Norwegian framholder at fornøyde kunder er det flyselskapet lever av, og at de jobber kontinuerlig med å forbedre servicen og kundeopplevelsen for sine reisende.

- Vi følger EUs regelverk for passasjerrettigheter og informerer kunder hva de har krav på via SMS, på nettsidene våre og på flyplassene når uregelmessigheter oppstår, sier Mannion-Gibson til Dinside.no.

Samtidig er det viktig å gi kundene riktige forventinger til kompensasjon og ikke skape et inntrykk av at alle forsinkelser gir rett til kompensasjon, for slik er det ikke. Dette er nok også en av grunnene til at flere sjekker rettighetene sine på Forbrukerrådet sine nettsider, mener hun.

Avinors ansvar er å tilrettelegge for god informasjon til passasjerene, samt støtte flyselskapene med å gi informasjon om deres flytider og avvik på disse. De gir beskjed om forsinkelser og innstillinger på flere plattformer: sosiale medier, via appen sin og passasjerservice både på telefon, i skranke og på nett. I tillegg oppdateres nettsider med rutetider og egne avviksmeldinger fortløpende.

- Ved ekstra store hendelser bruker vi media aktivt, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud til Dinside.no.

Som en ekstra tjeneste for de reisende har Avinor også egne flyplassverter som er gode informasjonskilder om du spør dem. Reisende som har informasjonsbehov bør derfor å se etter flyplassvertene på Oslo lufthavn, som har gule t-skjorter og er godt synlige, legger Ulverud til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer