Dødelige strømmer i Florida

Farlige strømmer tar flere liv enn haier langs Floridas strender denne sesongen.

Publisert
Sist oppdatert

Åtte svømmere døde ved Floridas strender forrige helg. Årsaken var verken knivstikkere eller haier, men farlige strømmer i vannet.

Skroll ned for mer.

Seks av de åtte omkomne døde på strender uten badevakt, skriver USA Today, og de fleste var ikke innbyggere i områdene. Både værvarsler, flagg og helikoptre varslet om faren.

Høye dødstall

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Vis mer

Badefarer

Hva er du reddest for å rammes av på badeferie? (Avsluttet)
Dårlig vær(26%) 353
Hai(26%) 348
Maneter(18%) 237
Understrømmer(14%) 182
Solforbrenning(10%) 127
Strandtyver(7%) 88
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Farlige understrømmer tar flere liv enn haier i USA hvert år. Rundt 100 personer i året. Meteorologer i USA mener at slike strømmer vil opptre ofte i tiden fremover grunnet spesielle sykliske værmønster.

Svøm langs stranden

Disse farlige strømmene kalles rip currents eller riptides i USA. De oppstår når sterke vinder blåser mot stranden, og fanger vannmassene mot stranden, innenfor sandbanker lenger ute. Da skapes kraftige virvelstrømmer som kan trekke med seg alt som er i vannet ut i havet. Inkludert svømmere. Men du ser det ofte ikke på overflaten, uten å vite hva du skal se etter.

Tipset for å unnslippe strømmene er å ikke kjempe imot strømmen. Flyt med til du kjenner den blir svakere (på dypere vann), svøm så parallelt med stranden, og inn igjen så snart du kjenner at strømmen slipper tak. Frykt og mangel på kunnskap fører til at de fleste som blir tatt uforvarende i slike strømmer ikke greier seg uten hjelp.

Andre farer i vannet

 • Hissig hai og farlige tentakler

 • Farlige dyr i vannkanten

 • Her kan du svømme med hai
 • Og litt mer om Florida:

 • Postkortsjarm i Florida
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer