Dødsfestlig i Mexico

Denne uken feirer meksikanerne Los Dias de Los Muertos, de dødes dager. Gjennom bønn og festing gjenforenes de levende og dødes sjeler i tre dager til ende.

Gravplassene blir pyntet opp til de dødes dager
Gravplassene blir pyntet opp til de dødes dager Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er kanskje noe uvanlig for oss nordboere, men for meksikanere er det både tradisjon og ære å hedre de døde med en stor fest hvert år.

Feiringen er en hyllest av avdøde venner og familie, og går fra onsdag 31. oktober til 2. november. Altså tre dager til ende. Tradisjonelt gikk dødsfesten over to måneder, men den moderniserte utgaven er altså forkortet.

Middag med de døde

Festen begynner med barnetog gjennom byene den første dagen. Barna er kledd i Halloween-lignende kostymer. Familiene setter opp små alter med mat, varm sjokolade og leker til angelitos, de døde barns sjeler. Om natten kommer alle angelitos til jorden, og nyter godt av gavenes ”sjel”. De fysiske gavene gis til barna dagen etterpå.

Tanken er at de små angelitos blir på jorda hele 1. november (Alle Helgens dag). Når de drar sin vei, kommer de døde voksnes sjeler. Dette skjer dagen etter, den 2. november. Dagen kalles de dødes dag, og er feiringens høydepunkt.

De voksne sjelene blir møtt med altere fulle av deres favorittmat, tequila og gaver. Familiene tilbringer denne dagen i hjemmene for å være mest mulig sammen med de besøkende sjeler. Ofte blir det dekket på til de usynlige gjestene rundt matbordene, og de blir tatt med som en tilsynelatende naturlig del av familien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer