Dødsmanet på vei til Norge

De er ikke store, men kan drepe deg med sin sterke neslegift. Nå kan de komme til Norge.

Publisert
Sist oppdatert
Det skulle ikke forundre meg mye om vi så portugisiske krigsskip i Norge snart.


Physalia Phisalis, eller portugisisk krigsskip, er på langt nær på størrelse med et krigsskip. Den lille kolonimaneten kan likevel ha mange meter lange tentakler som kan drepe et menneske hvis man blir brent tilstrekelig.

Arten hører opprinnelig hjemme i subtropisk farevann, men nå kan den altså være på vei mot den norske kystlinjen. Den siste tiden har det blitt observert stadig flere av dem langs spanskekysten og en offisiell advarsel har gått ut fra Asturias til San Sebastián i nord, skriver typicallyspanish.com.

Ifølge helsebiblioteket.no, har portugisiske krigsskip blitt observert i Nordsjøen tidligere. I fjor var det flere tilfeller hvor de vasket opp på britiske strender.

Det er i hovedsak klimaendringer og havstrømmer som gjør at den potensielle dødsmaneten stadig kommer lengre nordover.

Forflytter seg fort


- Det er avhengig av flere faktorer om vi får portugisiske krigsskip til Norge i nærmeste fremtid, men det vil på langt nær overraske meg, sier forsker Anders Jelmert ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Store ressurser satt inn mot maneter i Middelhavet

Jelmert forteller at portugisiske krigsskip på langt nær vil være den den eneste subtropiske arten som har migrert til nye farevann de siste årene.

Her ser du det typiske seilet som gjør at portugisiske krigsskip kan transporteres fort i rette vindforhold.  Foto: wikipedia.org
Her ser du det typiske seilet som gjør at portugisiske krigsskip kan transporteres fort i rette vindforhold. Foto: wikipedia.org Vis mer


- Vi har sett den siste tiden at vi har fått inn en del uvanlige arter i norske farevann veldig fort. Portugisiske krigsskip har de stadig større problemer med i Middelhavet, for ikke snakke om maneten Pelagia noctiluca som inntok den britiske kysten og drepte masse oppdrettsfisk i fjor.

- Portugisiske krigsskip er veldig avhengige av overflatetemperaturen i vannet og vindretningen når de flyter rundt i havet, men hvis manetene begynner å nærme seg den engelske kanal, så kan de være i Norge på 10 til 14 dager. Har de allerede nådd Skotland, trenger de bare en uke med de rette vindforholdene og transportmulighetene, sier Jelmert.

Verdens farligste strender

Sterk gift

Han forteller også at manetene har en veldig sterk neslegift.

- De som blir brent av portugisiske krigsskip, kan få en ganske så sterk reaksjon. De kommer ofte i store kolonier, og blir du brent på store arealer av kroppen kan den reagere med å sette igang et kraftig sjokk. Du kan også naturligvis få sjokk av frykt når du blir brent og drukne. De som reagerer spesielt kraftig på vepsestikk og neslegift generelt, skal være ekstra forsiktige om maneten når norskekysten, sier Jelmert.

Portugisisk krigsskip (Physalia Phisalis)

Portugisisk krigsskip er en kolonimanet. Den har en gassfylt flottør som kan bli 30 cm lang, og som stikker opp av vannet og fanger opp vinden. På toppen av flottøren sitter et seil som dykkes i vannet med noen minutters mellomrom for å unngå uttørking. Under flottøren slepes opptil 10 m lange tentakler gjennom vannet. Disse har en gift som kan drepe fisk på størrelse med en makrell.

Mennesker som blir brent av portugisisk krigsskip får intense smerter og kan dø av en sjokkreaksjon. Personer som har allergi eller reagerer sterkt på neslegift er spesielt utsatte. I Australia kalles organismen for bluebottle.Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer