Don't let the bed bugs bite

En ting er å tenke på at det forsvinner cirka 50 liter kroppssvette ned i hotellmadrasser per år. En helt annen ting er å tenke på hvilke småkryp som gasser seg med gammel svette og døde hudceller.

Publisert
Sist oppdatert
Husmidden: Opptil 2 millioner slike kan leve i en dobbeltseng. Bilde gjengitt med tillatelse fra Universitetets Naturhistoriske Museer og Botaniske Hage
Husmidden: Opptil 2 millioner slike kan leve i en dobbeltseng. Bilde gjengitt med tillatelse fra Universitetets Naturhistoriske Museer og Botaniske Hage Vis mer
Veggdyret: gir plager, men ikke pest. Bilde gjengitt med tillatelse fra Universitetets Naturhistoriske Museer og botaniske Hage
Veggdyret: gir plager, men ikke pest. Bilde gjengitt med tillatelse fra Universitetets Naturhistoriske Museer og botaniske Hage Vis mer


I sengen du sover i lever husmidd på gamle hudflak. I en dobbeltseng kan det leve opptil to millioner husmidd! Ikke har du sjans til å sjekke om de er der heller, for de kan ikke oppdages med det blotte øye. Men her er det faktisk ikke så mange forholdsregler du kan ta. Det er bare å puste dypt inn og akseptere at noen ting har man ikke kontroll over.

Det er ikke bare på reise du kan støte på småkryp. De samme krypene som lever i madrassen på hotellet lever også hjemme hos deg.

Hvis du har mage til å finne ut hvilke småkryp du kan støte på hjemme kan du se Naturhistorisk Museum på Tøyens oversikt her.

Loppesirkus

Sengekamerater du kan få øye på er det derimot smart å holde seg litt unna.

- Lopper kan faktisk overføre pest og flekktyfus, sier Hasle, men han understreker at det er liten reell fare for dette.

Men om du fra nå av kommer til å ta deg litt i akt for loppene i loppekassa trenger du heldigvis ikke være livredd for veggdyr. Hasle forteller at de kan være plagsomme og forårsake kraftig lokal irritasjon, men at de forøvrig er ufarlige.

Selv om slike krek gjerne gir deg vibrasjoner om gamle dager, er det dessverre ikke uvanlig å møte dem også i dag. I høst kom det for eksempel rapporter fra Danmark om veggdyr på danske hoteller. I flere aviser kunne vi høsten 2003 lese at et tjuetalls danske hoteller hvert år blir rammet av veggdyr.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer