Drepende klima

Det er større fare for å bli drept i trafikken enn i jorskjelv.

Publisert
Sist oppdatert

Mange er redde for å reise på grunn av fare for jorskjelv og tsunamier. Men faren for å rammes av for eksempel jordskjelv er liten i forhold til andre skader.

Flere dødsfall i trafikken

- Sjansen for å bli tatt av jorskjelv er mindre enn andre farer, sier Hilmar Bungum, forsker i seismologi ved Norsar på Kjeller til DinSide. - Det er ett jordskjelv med styrke 8 på Richters skala i året, 10 på styrke sju og 100 på styrke seks i året.

Ifølge U.S. Geological Survey er det flere millioner jordskjelv i året, men mange forblir ubemerket for de treffer ubefolkede områer eller er svært små. Ifølge University of Colorado har 100.000 mennesker dødd årlig som følge av jorskjelv - fordelt på store store uregelmessige katastrofer. Mange seismologer antyder en økning i antall døde som følge av jordskjelv.

- Vi ser en økning som skyldes befolkningsvekst og ukontrollert urbaniserng. Dette fører til dårlig standard på bygninger, sier Bungum. - Det er derfor dødstallene blir store i u-land. Det er likevel slik at vi har kunnskap til å forebygge en økning, men sårbarheten vokser raskere enn implementeringen av denne kunnskapen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer